Kandidat za Dinamo

Karizmatični duh Matjaža Keka ponovo se nadvio nad Prvom HNL, bivši trener Rijeke je upravo ono što Mamiću treba, ali…

Portal Novi list

Matjaž Kek i Zoran Mamić/Foto Arhiva NL

Matjaž Kek i Zoran Mamić/Foto Arhiva NL

Kek je na Rujevici/Kantridi imao autonomiju u radu kakvu sigurno neće imati u Maksimiru bez obzira na korektne odnose s braćom Mamićem



RIJEKA Karizmatični duh Matjaža Keka ponovo se nadvio nad Prvu HNL. Najbolji trener u povijesti riječkoga nogometa spominje se u kombinacijama za otvoreno radno mjesto trenera Dinama. Gazda “modrih dvora” Zdravko Mamić privremeno je kormilo prve momčadi povjerio bratu i sportskom direktoru Zoranu Mamiću. Mamić “mlađi” vodit će Dinamo najmanje do kraja sezone, a onda… A onda će sve ovisiti o ishodu pregovora s kandidatima poput Matjaža Keka koji je davna želja Zdravka Mamića.


Matjaž Kek se ne tako davno spominjao u kombinacijama za klupu Hajduka, a sada ga se vezuje uz jedini hrvatski klub koji može zadovoljiti ambicije i poznatijih stručnjaka od aktualnog slovenskog izbornika. U Kekove stručne reference ne treba sumnjati, na klupi Rijeke je pokazao da je u stanju voditi veliki projekt, odnosno istodobno spojiti ono što je u nogometu najteže: vrhunski rezultat i razvoj igrača za daljnju prodaju. U tom dijelu sigurno nema boljeg čovjeka od Keka za Mamićev Dinamo, no postoji u toj priči jedan veliki – “ali”.


Ako Kek doista završi u Maksimiru pitanje je samo vremena kada će se sudariti Mamićev autokratski stil vladanja i kekovski način poimanja trenerskog posla bez kojega Kek – ne bi bio ono što jest – po mnogima najbolji trener u povijesti HNL-a




Kek je na Rujevici uživao nedodirljivi status. Imao je tu sreću da je stigao u Rijeku na početku projekta, vrlo brzo se nametnuo  rezultatima, a onda zavrtio cijelu priču onako kako je mislio da je treba izgurati. Oko njega su bili ljudi su o tome znali malo ili gotovo ništa (Mišković…) ili su išli linijom manjega otpora i jednostavno se prepustili njegovu znanju i autoritetu (Juričić…). Svi ostali su uglavnom otpadali putem… Kek je na Rujevici/Kantridi imao autonomiju u radu kakvu sigurno neće imati u Maksimiru bez obzira na korektne odnose s braćom Mamićem. Zoranu i Zdravku se može spočitati puno toga, ali ne i da ne poznaju nogomet i razvojne procese kluba i igrača.


Teško je u ovom trenutku proniknuti kako bi se razvijao odnosu u trokutu Zoran Mamić – Matjaž Kek – Zdravko Mamić. Kako bi stručnjak iz Maribora reagirao kada bi primjerice dobio poziv iz Međugorja i naloga da recimo forsira igrača kojega ne vidi u prvom planu ili kada bi mu iza leđa pregovarali s igračima oko korekcija ugovora. Pedantni slovenski stručnjak pazi ama baš na svaki detalj i upravo ga je takav pristup u Rijeci odveo visoko. Igrači su ga slijepo pratili jer su znali da je njegova prva i posljednja… Kada je Rijekina svlačionica u ljeto 2018. godine shvatila da se Kekove sugestije u oblikovanju sportske politike više u klubu ne uvažavaju i provode kao ranije postalo je samo pitanje vremena kada će doći do neminovnog razlaza do čega je i došlo nekoliko mjeseci kasnije.


Nenad Bjelica je, tvrdi upućeni, dugo opstao na klupi Dinama između ostaloga i zahvaljujući činjenici da je hrvatsko pravosuđe počelo raditi svoj posao. Zdravko Mamić bio je dovoljno daleko da samom svojom pojavom ne unosi nemir u momčad i klub na dnevnoj bazi. Povratkom Zorana Mamića u Maksimir u Dinamu se ponovo sve više osjeća Zdravkova prisutnost koja je teško breme za svakoga trenera neovisno o njegovu imenu i statusu. Ako Kek doista završi u Maksimiru pitanje je samo vremena kada će se sudariti Mamićev autokratski stil vladanja i kekovski način poimanja trenerskog posla bez kojega Matjaž Kek – ne bi bio ono što jest – po mnogima najbolji trener u povijesti HNL-a.