Dozvoljeni stimulans

Hrvatski reprezentativac potvrdio da je Croatija stimulirala Osječane, a cijeli posao vodio je jedan bivši izbornik…

Portal Novi list

Za vrijeme utakmice nisam znao za stimulaciju, nego sam za nju saznao poslije utakmice, u autobusu, od starijih igrača - izjavio je Jurica Vranješ za Večernji list



RIJEKA Jurica Vranješ, bivši hrvatski reprezentativac, ali i igrač Osijeka i Rijeke, potvrdio je za Večernji list ono o čemu se godinama nagađalo da su igrači Osijeka na Kantridi, u posljednjem susretu bili stimulirani od strane Croatije.


– Bilo je lijepo igrati u toj atmosferi na Kantridi. Imao sam tada 18 i pol godina, igrao sam neopterećeno, bez ikakva pritiska, ne razmišljajući o tome tko će biti prvak, Rijeka ili Croatia. Za vrijeme utakmice nisam znao za stimulaciju, nego sam za nju saznao poslije utakmice, u autobusu, od starijih igrača. Tada je rečeno da će isplata biti za nekoliko dana, budući da smo mi svoj dio pogodbe bili ispunili – kazao  je Vranješ za Večernji list.


Svaki igrač Osijeka dobio je po 60 tisuća njemačkih maraka nakon remija na Kantridi




 


Novac se dijelio u kafiću jednog istaknutog prvotimca Osijeka, spominjao se iznos od čak 60 tisuća njemačkih maraka po glavi. Ono što nikada nitko nije potvrdio, ali se smatra “javnom tajnom” je da je iza cijele ove operacije stajao jedan bivši izbornik hrvatske nogometne reprezntacije. U sportsku redakciju Novoga lista večer prije utakmice na Kantridi stigao je telefonski poziv jednog navijača Rijeke s otoka Krka, preciznije iz Njivica gdje su bili smješteni igrači Osijeka. Nitko ni u najgorem snu nije mogao misliti da će se crne slutnje zabrinutog navijača ostvariti dan kasnije pod stijenama… Ono što nije teško dokazati je da su  Osječani “uslugu” Zagrepčanima naplatili i u finalu Kupa kada je također “sudačkim previdima” pokradena Cibalija.


Osijek je osim keša dobio i trofej, a slabo je poznata činjenica i da su Osječani u Ligi za prvaka te sezone nadigrali Rijeku pred svojim navijačima sa čak 5:2 da bi u pretposljednjem kolu izgubili od Croatije 1:0. Ardian Kozniku postigao je jedini pogodak u samoj završnici te utakmice. Da nije Rijeci bi i bod protiv Osječana u posljednjem kolu bio dostatan za naslov prvaka.


Inače, financijsko stimuliranje jedne momčad da pobjedi drugu nije zabranjeno, no pitanje je koliko je moralno u kontekstu svega što se događalo te sezone i jasne sprege Croatije i vodstva HNS-a koje se snažno prožimalo kroz tadašnji vrh stranke na vlasti – HDZ-a.