Kvalifikacije za SP 2022.

Hrvatska pobjedom zaključila riječku epizodu, Perišić i Modrić rastjerali crne slutnje na Rujevici

Ivan Volarić

STRIJELAC I ASISTENT - Ivan Perišić/Foto S. DRECHSLER

STRIJELAC I ASISTENT - Ivan Perišić/Foto S. DRECHSLER

Izbornik je utakmicu počeo sa sedam novih igrača, računao je da će pričuve donijeti zanos i dodatnu energiju, no na kraju su Maltežane slomili senatori, koje je Dalić uveo u nastavku



RIJEKA U 63. minuti Borna Barišić ubacio je loptu gotovo s korner linije na vrh gostujućeg peterca. Sve je dobro pratio Ivan Perišić, natrčao iz drugog plana, postavio nogu i zakucao loptu u mrežu. Nakon nešto više od sat vremena igre Dalićeve pričuvne snage rastjerale su crne slutnje koje su se neminovno počele javljati među malobrojnim gledateljima na rujevičkom stadionu.


HRVATSKA – MALTA 3:0

Stadion HNK Rijeka. Sudac: Lionel Tschudi (Švicarska) 7. Strijelac: 1:0 Perišić (63′), 2:0 Modrić (76′-pen), 3:0 Brekalo (90′). Žuti karton: Vida (Hrvatska).


HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković -, Juranović 6, Vida 6,5, Ćaleta-Car 6,5, Melnjak 5,5 (od 57′ Barišić 6,5), Kovačić 6, Badelj 6 (od 54′ Modrić 7), Vlašić 6,5, Pašalić 5,5 (od 54′ Brekalo 6,5), Oršić 6 (od 78′ Lovrić), Budimir 5,5 (od 54′ Perišić 7,5).




MALTA (3-4-2-1): Bonello 6, Shaw 6, Pepe 5,5, Borg 5,5 (od 67′ Muscat -), Camenzuli 6, Guillaumier 5,5, Kristensen 5,5 (od 82′ Gambin -), Mbong 5,5 (od 67′ Corbolan -), Pisani 5,5 (od 62′ Grech -), Teuma 5,5, Satariano 5,5 (od 46′ Nwoko 5,5).

Hrvatska nogometna reprezentacija krenula je u nastavku prema drugoj pobjedi u kvalifikacijama za SP odigravši još jednu (ispod)prosječnu utakmicu na tragu one s Ciprom. Maltežani, baš kao ni Ciprani, nisu visoka europska klasa da se u preostalih pola sata na praznim rujevičkim tribinama trebalo strijepiti oko konačnog ishoda. No, unatoč tome “kockasti” su ostali dužni sebi i riječkim domaćinima. Šest osvojenih bodova protiv dva autsajdera jedino je po čemu se će pamtiti boravak svjetskih doprvaka na Kvarneru.


Foto galerija: Hrvatska - Malta, treće kolo kvalifikacija za SP Foto: Sergej Drechsler


Izbornik Zlatko Dalić prema najavama od prve minute na travnjak je poslao čak sedam novih imena u odnosu na jedanaestorku koja je počela utakmicu protiv Ciprana. Livaković, Ćaleta-Car, Pašalić i Budimir četvorka je koja je našla svoje mjesto u obje početne koncepcije Zlatka Dalića. Ideja je bila jasna i razumljiva, novi igrači obično sobom donose i neku novu energiju, dodatni zanos, čega je, uz tečniju igru, nedostajalo u ogledima protiv Slovenije i Cipra. No, na kraju su stvar izvukli – senatori – oni koji su trebali odmarati…


Raspoloženi Vlašić


Hrvatska je mogla povesti u ranoj fazi utakmice upravo zahvaljujući početnom impulsu kojega su sobom donijeli igrači s klupe. Badelj je u 2. minuti sjajnim dodavanjem iza leđa zadnje gostujuće linije pronašao Vlašića, a njegov udarac iskosa završio je u maloj mreži. U 14. minuti sveprisutni Vlašić našao se u ulozi asistenta. Nakon što se driblingom oslobodio dvojice čuvara na desnoj strani ubacio je loptu na drugu vratnicu gdje je Pašalić zahvatio loptu glavom, a ona u visokom luku odsjela na gredi.


Seriju poluprilika nastavio je Oršić u 22. minuti kada je ostao sam na udarcu, malo iskosa, no bio je to preslab udarac za gostujućeg vratara. Kako je odmicalo poluvrijeme tako je slabio organizirani pritisak prema malteškim vratima. Rastrčani Vlašić nije uspio pronaći raspoloženog suigrača u završnicama obećavajućih situacija. Pašalić, Budimir i Oršić ostali su zarobljeni u gustišu gostujuće obrane, Kovačić i Badelj su pozicijski odradili korektno ono što se od njih očekuje, ali premalo dolazili u završnicu.


U tom dijelu izostao je kontinuirani i osjetniji doprinos oba bočna igrača (Juranović, Melnjak). Hrvatska je napadala s premalo igrača da ne bi ovisila o trenucima inspiracije pojedinaca, a u tom dijelu jedino je Vlašić svojim potezima povremeno uspijevao izbaciti iz takta dobro posloženu maltešku obranu. Neophodno je bilo u kolektivnom smislu preuzeti malo više rizika u igri. Teško je vjerovati da su “kockaste” toliko preplašila dva gostujuća bijega, koja su završila udarcem (11′ Mbong), odnosno pokušajem iznuđivanja kaznenog udarca (19′ Pisani)…


Dalićeve promjene


Čim su se momčadi povukle u svlačionicu s tribine su na travnjak, na zagrijavanje, sišli Ivan Perišić, Luka Modrić i Josip Brekalo. Jasan signal Dalićevih poteza u nastavku i trostruke promjene u 54. minuti. Četiri minute ranije Oršić nije uspio iskoristio nesporazum u domaćoj obrani nakon duge dijagonale Melnjaka. Vrškom kopačke pokušao je prebaciti loptu preko istrčalog vratara, ali Bonello se nije dao prevariti.


Perišić u vršku napada nije mogao jamčiti dubinu, ali je barem svojim čestim izvlačenjem na krilne pozicije često unosio nemir u gostujuću obranu. Uostalom, nakon nešto više od sat vremena ispunio je osnovnu zadaću prve špice – zabio je pogodak nakon što je ubacio Borna Barišić. Četvrti Dalićev igrač s klupe početkom nastavka! Što znači raspoloženi igrač na bočnoj poziciji pokazao je Barišić i u 64. minuti kada je nakon njegova ubačaja Vlašić ostao sam na udarcu s desetak metara i u padu pucao zamalo previsoko.


Kako se bližio kraj utakmice tako je sve češće počela popuštati koncentracija u gostujućim redovima. U 75. minuti nakon udarca iz kuta netko od malteških igrača nespretno je zahvatio loptu rukom, a Luka Modrić s bijele točke postigao svoj 17. pogodak u reprezentativnom dresu. Dalić je nakon tog pogotka mogao mirne duše ispucati i petu izmjenu, dati priliku Lovriću za reprezentativni debi i osluškivati rasplet utakmice u Slovačkoj gdje je domaćin pobjedom nad Rusijom odradio veliki posao za “kockaste”. “Točku na i” stavio je u 90. minuti Brekalo nakon što je gro posla obavio dodavač Ivan Perišić.