HNS-ova transparentnost

Hajduk upozorava: “Klubovi će za sadržaj ponuda saznati tek kada pregovori oko prodaje TV prava budu gotovi”

Portal Novilist.hr

Marin Brbić/Foto Arhiva NL

Marin Brbić/Foto Arhiva NL

Nemamo ni uvid, a još manje utjecaj na vođenje pregovora. Za nas, kao i za sve klubove, to je prevažno pitanje i mi kao oni čiji se proizvod prodaje moramo biti uključeni u cjelokupni proces odabira - rekao je Brbić.



SPLIT Marin Brbić, predsjednik Hajduka, bio je u Zagrebu na sastanku u HNS-u gdje je održano otvaranje pristiglih ponuda za prodaju TV prava. Sve se na kraju pretvorilo u HNS-ov igrokaz jer predstavnici klubova su pozvani i potpisali izjavu o povjerljivosti, rečeno im je ono što i javnosti da je pristiglo sedam ponuda, ali nisu saznali i o kojim se iznosima radi. Taj dio pregovora će u ime klubova odraditi isti oni ljudi koji su u bescjenje, pod sumnjivim okolnostima, prodali TV prava za prošle sezone. Čelnik Hajduka se za razliku od ostalih kolega iz prvoligaških klubova oglasio za javnost i upozorio da je u tijeku već viđen scenarij.


– Nekorektno je da su klubove zvali na otvaranje ponuda kad nam ništa nisu htjeli reći o sadržaju ponuda, bez obzira što smo potpisali izjavu o povjerljivosti. Ovako se klubove koristi kao paravan za transparentnost u situaciji kada očigledno prave transparentnosti nema.  Time nijedan od tri problema na koje stalno upozoravamo nije riješen. Prvi je zadržavanje vela tajne, odnosno činjenica da ćemo stvarni sadržaj ponuda znati tek kada se okončaju pregovori, što znači da nemamo ni uvid, a još manje utjecaj na vođenje pregovora. Za nas, kao i za sve klubove, to je prevažno pitanje i mi kao oni čiji se proizvod prodaje moramo biti uključeni u cjelokupni proces odabira. Drugi je to da se TV prava Prva HNL HNL-a nude na tako dugo razdoblje kao što je 10 godina, a u tako nepovoljnom trenutku kao što je svjetska pandemija koronavirusa. Treći problem je to što se TV prava Prva HNL-a prodaju u paketu cjelokupnog hrvatskog nogometa, uključujući neke utakmice reprezentacije, ženskog nogometa, futsala i mlađih kategorija, a da prethodno nismo utvrdili omjere koliko kome pripada – rekao je Brbić.