Novo natjecanje

Glavni grad Albanije bit će domaćin finala novog UEFA-inog natjecanja, Hrvatska bi trebala imati tri predstavnika

Hina

Arena Kombetare/Foto Twitter

Arena Kombetare/Foto Twitter

Ostane li Hrvatska iza 15. pozicije, imat će tri predstavnika u kvalifikacijama novog natjecanja, a sva tri startat će u 2. kvalifikacijskom koluNYON Glavni albanski grad Tirana bit će domaćin finala novog UEFA-inog natjecanja Konferencijske lige, koja počinje u sezoni 2021/22.


UEFA će smanjiti broj sudionika u Europskoj ligi sa 48 na 32 i istodobno uvesti Europsku konferencijsku ligu koja će imati 32 kluba. EKL je buduće treće klupsko natjecanje u organizaciji UEFA-e po jačini, odmah iza Lige prvaka i Europske lige, a pobjednik tog novog natjecanja stekao bi pravo sudjelovanja u Europskoj ligi.


Europska konferencijska liga će startati kvalifikacijama u ljeto 2021. godine, a u natjecanju po skupinama igrat će 32 kluba raspoređena u osam skupina po četiri.
Prije natjecanja po skupinama, održat će se tri runde kvalifikacija i play-off runda, podijeljeni na glavni put i put prvaka za one koji prelaze iz Lige prvaka i Europske lige.


Pobjednici skupina izborit će plasman u osminu finala, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz skupina igrati play-off za preostala mjesta u osmini finala.


Bit će održan poseban ždrijeb i izvlačit će se parovi, a klubovi koji su završili drugi u svojim skupinama igrat će protiv nekog od trećeplasiranih iz ostalih grupa. Pobjednici tih susreta ići će u osminu finala Europske konferencijske lige.


Dodajmo kako će u kvalifikacijama za Europsku ligu sudjelovat samo klubovi iz 15 najjačih europskih liga. Hrvatska je trenutačno 20. i ne ostvari li napredak, neće imati predstavnike u EL. Jedino ako prvak Hrvatske ne bude neuspješan u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa preseli u ovo natjecanje.


Ostane li Hrvatska iza 15. pozicije, imat će tri predstavnika u kvalifikacijama novog natjecanja, a sva tri startat će u 2. kvalifikacijskom kolu.


Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europsku ligu.


Klubovi će za ulazak u skupine Europske lige dobivati oko 3,1 milijun eura, a za ulazak u skupine nove Konferencijske lige oko 1,24 milijuna eura.


Prvo finale bit će u Tirani 25. svibnja 2022. godine na Areni Kombetare koja prima 21.690 gledatelja.


Stadion je otvoren u studenom 2019. europskom kvalifikacijskom utakmicom između Albanije i Francuske. Izgrađena je, uz pomoć UEFA-inog programa pomoći HatTrick, na mjestu nekadašnjeg stadiona Qemal Stafa u središtu albanske prijestolnice.