EURO 2021.

Francuska i Portugal remizirali, Goretzka spasio Njemačku velike blamaže

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Francuzi su završili kao pobjednici skupine sa samo pet bodova i 28. lipnja u Bukureštu ih čeka dvoboj protiv Švicarske. Portugalu je pripalo treće mjesto i plasman u osminu finala u kojoj će igrati protiv Belgije 27. lipnja u Sevilli. Njemačku pak čeka Engleska u Londonu



ZAGREB Obje utakmice zadnjeg kola u skupini F, ona Francuske i Portugala u Budimpešti te Njemačke i Mađarske u Muenchenu, završene su 2-2, što je Francuzima donijelo prvo mjesto, Nijemcima drugo, a Portugalci su u osminu finala otišli kao treći.


Mađarska je dvaput vodila na Allianz Areni. Do pogotka za 1-0 Mađari su došli u 11. minuti, kad je Adam Szalai udarcem glavom svladao Neuera na ubačaj Nega. Njemačka je u 66. minuti izjednačila kad je mađarski vratar Gulacsi otišao u prazno, a Kai Havertz poslao loptu u mrežu.


No, samo dvije minute poslije Mađari su opet šokirali njemačke navijače. Adam Szallai je bio asistent, a strijelac Andras Schafer koji je glavom poslao loptu pokraj istrčalog Neuera.




Sve do 84. minute Njemačka je bila na zadnjem mjestu u skupini, kad je Leon Goretzka svladao Gulacsija i odveo “elf” do drugog mjesta u skupini i dvoboja osmine finala protiv Engleske na Wembleyju 29. lipnja.


Vodeći pogodak za Portugal na Puskas Areni u Budimpešti postigao je Cristiano Ronaldo u 31. minuti iz kaznenog udarca kojeg je skrivio francuski vratar Hugo Lloris nokautiravši Danila pri pokušaju boksanja lopte.


Francuska je izjednačila u drugoj minuti sučevog dodatka u prvom poluvremenu, također iz jedanaesterca, dosuđenog zbog prekršaja Semeda na Mbappeu, a precizan je bio Karim Benzema.


Isti je igrač postigao pogodak u 48. minuti na asistenciju Paula Pogbe.


Konačnih 2-1 postavio je Cristiano Ronaldo u 60. minuti, ponovno iz kaznenog udarca, dosuđenog zbog igranja rukom debitanta Koundea. Portugalu je taj pogodak donio treće mjesto i plasman u osminu finala u kojoj će protiv Belgije 27. lipnja u Sevilli.


Francuzi su završili kao pobjednici skupine sa samo pet bodova i 28. lipnja u Bukureštu ih čeka dvoboj protiv Švicarske.


U susretu posljednjeg, 3. kola skupine F na EURU Njemačka i Mađarska su u Muenchenu igrale 2-2 (0-1). Njemačka će u osmini finala 29. lipnja igrati protiv Engleske u Londonu.


Mađarska je dva puta vodila pogocima Adama Szalaija (11) i Schaefera (68), no Njemačka je ipak osvojila potreban bod zahvaljujući Havertzu (66) i Goretzki (84).


Početak utakmice dao je naslutiti kako će Njemačka dominirati, već u 4. minuti Kimmich se ubacio u mađarski kazneni prostor, pucao iz blizine, ali Gulacsi je zadržao rezultt na 0-0.


Mađarska je povela praktički iz prvog smislenijeg napada, Kleinheisler je proigrao Nega na desnom boku, uslijedilo je dodavanje na Sallaija koji je poslao odličan centaršut, a vođa napada naših sjevernih susjeda Adam Szalai je krasnim letom kroz zrak zahvatio loptu glavom i svladao Neuera.


Do kraja prvog poluvremena Njemačka je stvorila tek jednu priliku za poravnanje, u 21. minuti Hummels je bio najviši u skoku, no njegov udarac glavom zaustavila je greda. Sastav kojega vodi izbornik na odlasku Joachim Loew potom je većim dijelom utakmice izgledao ispuhano i bezvoljno, a to se posebice odnosi na veznjake Kroosa i Gundogana.


I kad Njemačka samostalno nije mogla ozbiljnije zaprijetiti suparniku, u 66. minuti počastiti ju je odlučio mađarski vratar Gulacsi koji je potpuno pogrešno procijenio ubačaj Kimmicha, promašio loptu pa ju je Hummels glavom usmjerio prema praznom golu. Na dva metra od gol-linije natrčao je Havertz i potvrdio pogodak.


No, niti dvije minute potom Mađarska je stigla do novoga vodstva, a “prste” u tome imao je inače pouzdani njemački čuvar mreže Neuer. Schaefer je odlično kombinirao sa Adamom Szalaijem koji je poslao lijepu loptu u njemački kazneni prostor. Neuer je pogrešno procijenio kada treba istrčati s vrata, Schaefer je stigao prije njega do lopte i glavom ju proslijedio u mrežu.


Do kraja dvoboja Njemačka je pokušavala stihijskim napadima, a jedan takav donio je poravnanje u 84. minuti. U akciji su sudjelovale isključivo izmjene, Werner je prihvatio loptu na lijevom krilu, dodao Musiali koji je proigrao Goretzku, a ovaj je vratio loptu Werneru. Pokušaj napadača Chelseaja završio je u mađarskom bloku, no lopta se odbila na udarac Goretzki koji je sa 12 metara bio precizan i spasio Njemačku blamaže i ispadanja u skupini na drugom velikom natjecaNju zaredom, nakon svjetskog prvenstva u Rusiji prije tri godine.