Početak priprema

Mohorovičić i Grgić nova lica na prvom Fleginom treningu, upitan Berković i igrači Rijeke

Ivan Volarić

Marinko Koljanin i Edo Flego/Foto I. VOLARIĆ

Marinko Koljanin i Edo Flego/Foto I. VOLARIĆ

Imamo mladu, kvalitetnu i energičnu momčad koja traži upravo trenera kao što je Edo Flego - tvrdi dopredsjednik kluba Marinko Koljanin



RIJEKA Ovoga četvrtka završava ljetni raspust za nogometaše Orijenta 1919. Novi trener Edo Flego u 19 sati izvesti će momčad na krimejski travnjak i krenuti s pripremama za novu sezonu. U odnosu na lanjski kadar neće sigurno biti najboljeg strijelca Matea Monjca, novoga igrača Slaven Belupa. Upitan je status vratara Carla Berkovića (istekao mu je ugovor), te isto tako trojice mladih igrača Rijeke koji su bili na posudbi (Putnik, Hodža i Smolčić). Najrealniji je ostanak Putnika, isto tako postoji mogućnost i da se vrati Hodža, no sve to ovisi o odlukama odgovornih na Rujevici. Što se novih lica tiče očekuju se Šimun Grgić, 21-godišnji napadač Grobničana, strijelac 12 pogodaka u Trećoj HNL – zapad prošle sezone, te Nino Mohorovičić,  povratnik na Krimeju nakon epizode u Opatiji i četvrtom razredu talijanskog nogometa. Pripremama će biti priključena i četiri juniora.


– Od prošle sezone smo očekivali više, prije svega po pitanju energije i razvoja momčadi, ali unatoč tome ostvarili smo jedan od glavnih ciljeva, a to osvajanje Kupa nakon toliko godina. Ušli smo u završnicu Kupa Hrvatske što nam je bila velika želja i tu imamo ambicije da nešto napravimo. Što se  nove sezone tiče dva su osnovna cilja. Prvi je da klub i nadalje pod vodstvom ove Uprave na čelu sa Sašom Matijašom ostane financijski stabilan i da pritom nastavimo s našom uhodanom sportskom politikom. Drugi je da nam se vrate navijači na tribine i da budemo bolji nego prošle sezone, te da igramo prepoznatljiv, ofenzivan nogomet pun energije. Imamo mladu, kvalitetnu i energičnu momčad koja traži upravo trenera kao što je Edo Flego. To dobro znam jer Edo je svojevremeno bio moj asistent, a osim toga radio je dobar posao u posljednjih pet godina na Rujevici. Jako smo zadovoljni sa svime u protekle tri godine, ali bitan nam je daljnji sportski razvoj. Uopće ne govorimo o mjestu na ljestvicu i trener tu nema imperativa. Očekujem da ćemo biti od sredine prema gore, a s kvalitetom rada možda budemo iznenađenje  – naglasio je dopredsjednik kluba Marinko Koljanin na presici upriličenoj na Krimeji uoči početka pripremama i prepustio riječ novom treneru.


– Mogu obećati da će ekipa sigurno igrati prepoznatljivo bez obzira na suparnika i mjesto igranja. Dobro ćemo se spremiti i igračima dati one zahtjeve na koje će moći normalno reagirati na terenu. time ćemo im pomoći i u donošenju odluka. Bit ćemo puni elana i energije, imamo i mana koje ćemo pokušati sakriti, a neke ćemo, koliko sam upoznat, riješiti tijekom prijelaznog roka. Bit ćemo kompetitivni u ligi i osvježenje, a nadam se da ćemo pritom napraviti i dobar klik s Upravom i navijačima, te s pozitivnom energijom napraviti dobar rezultat – rekao je Flego, koji je u svojem pripremnom planu zacrtao šest pripremnih utakmica, po dvije s Interom i Opatijom (prva 14. srpnja na Krimeji), te generalku s Rudarom iz Labina. Traži se suparnik za generalku – 18. srpnja.




Osim bez Monjca novi trener ostao je u ljetnoj stanci i bez kondicijskog trenera Armanda Pejnovića, koji seli na Rujevicu. Prvoligaške ambicije ima i vratar Carlo Berković


– Uprava radi taj dio posla, involviran sam i podržava taj dio. Neminovno je da u ovakvim ekipama igrači idu u bolje sredine, to je naša realnost. Svatko od igrača je bitan i važan, ali napravit ćemo momčad da svatko bude zamjenjiv. Ako netko ode onda će netko drugi dobiti priliku i iskoristiti je. To je sudbina klubova poput Orijenta, dakle sudbina klubova koji razvijaju igrače. Nema tu nikakvih problema – dodao je Flego, koji se nada jednom iskusnijem veznom igraču.


– Prvo treba vidjeti tko će se vratiti iz Rijeke na posudbu, a ako možemo računati na Hodžu i Putnika onda bi nam trebao jedan iskusniji vezni igrač koji će nam donijeti malo iskustva i eventualno malo borbenosti u sredini terena. Ekipa ima svojih prednosti i njih ćemo nastojati iskoristiti. Imamo pokazatelj iz prošle drugoligaške sezone gdje se Dinamo II i Hajduk II nisu dobro snašli s mladim ekipama, s druge strane Osijek II jest. Dakle, može se s mladima ako im se sakriju mane, a istaknu vrline. Svaki izazov je za mene nova prilika i veselim se radu i prvenstvu – zaključio je Flego, a dopredsjednik kluba s djelokrugom rada sportskog direktora osim daljnjih razgovora s Rijekom istaknuo kako se još nada Berkoviću.


– Vjerujem da će ostati, a ako i ode to znači da će poput većine naših igrača završiti u Prvoj ligi. Što se tiče iskusnijeg veznog igrača radimo na tome, ali trenutno nema baš igrača tog tipa na tržištu… – kazao je Koljanin.