Marinko Koljanin

Dopredsjednik Orijenta 1919 reagirao na dodjelu dodatnih sredstva dijelu riječkih klubova: “Nogomet je opet zakinut”

Ivan Volarić

Ako je kriterij masovnost i popularnost onda su nogomet i nogometni klubovi, pa i Orijent 1919 kao nositelj kvalitete uz Rijeku, zaslužili nešto dobiti - rekao je Koljanin



RIJEKA Presica Orijenta 1919, organizirana na Krimeji pred subotnju utakmicu s Croatijom iz Zmijavaca, imala je zanimljivo “treće poluvrijeme”. Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919,  bivši gradski vijećnik i dugogodišnji riječki nogometni djelatnik, prokomentirao je činjenicu da su grad Rijeka i RSS dodijelili dodatna financijska sredstva (ugovor s Erste bankom) VK Primorju EB, BK Vargonu, KK Kvarneru 2010. i ŽRK Zametu. Sam potez je kao i svaka investicija u posrnuli riječki sport nešto što treba pozdraviti, ali nije baš najjasnije po kojem kriteriju su sredstva dodijeljena isključivo tim klubovima. Jedini koji je javno naveden je masovnost u radu s mladima što onda nameće logično pitanje: Zašto je (opet) zaobiđen najmasovniji sport u gradu – nogomet?


– Prije svega nogomet je godinama zakinut – tvrdi Koljanin. – Dugo nismo imali člana IO-a, a čak ni člana Skupštine RSS-a. U Skupštini RSS-a sjedi 40 predstavnika, a samo jedan predstavlja nogomet! Tvrdio sam da s obzirom na masovnost u IO-u RSS-a trebaju biti dva predstavnika nogometa od ukupno njih 12, a nema niti jednog. Prema tome nogomet je godinama u gradu Rijeci i sportskim tijelima bez uvjetno rečeno lobija. Budući da ne postoje jasni i transparentni kriteriji događa se ovo što se dogodilo. Ako je kriterij masovnost i popularnost onda su nogomet i nogometni klubovi, pa i Orijent 1919 kao nositelj kvalitete uz Rijeku, zaslužili nešto dobiti. Respektiram sve te klubove koji su dobili sredstva, ali svi znamo da se godinama priča o dugovima u tim klubovima. Iako je bivši gradonačelnik u nekoliko navrata govorio o tome kako su dugovi sanirani ovdje je očito da se opet nešto sanira. Iako, treba reći i da se vide pomaci u financiranju sporta u gradu. Čestitam novom gradonačelniku koji je dao 1,9 milijuna kuna više za programe sporta pa ćemo doći na onih 12 milijuna ukupno o čemu smo govorili. Međutim, ima gradova poput Bakra ili Opatije koji u postotku daju više za potrebe sporta. Nažalost, u Rijeci to nije tako…


Gdje ste trenirali posljednjih tjedana?




– To je strašan problem za trenera i momčad. Selimo se kako bi sačuvali naš teren jer drugačije ne možemo. Govorio sam godinama s pozicije gradskog vijećnika da je nogomet zakinut. Imamo kronični nedostatak terena, ali i kvalitetnih terena. Čujemo da će se godinu dana nakon potpisivanja sporazuma Županije i Grada krenuti u radove na zamjeni umjetne trave. Međutim, tek na jednom od tri igrališta koja su u očajnom stanju. Što se tiče izgradnje novog igrališta u kampusu, koje bi rasteretilo postojeća, ne vidim neke naznake ili pomake. Mi se snalazimo, negdje plaćamo termine, a imamo dogovor za korištenje igrališta u Bakru koje je sada napušteno jer je Krasica glavni teren Borca.


Uvjeti za trening u Orijentu 1919 se nisu promjenili u posljednjih 40-50 godina?


– Grad Rijeka u zadnjih 70 godina nije napravio niti jedno nogometno igralište! Dakle, kamp na Rujevici je sagradio Damir Mišković privatnim kapitalom, pomoćno igralište na Kantridi je napravljeno bespravno zahvaljujući NK Rijeci. Igrališta na Podmurvicama i Rujevici su napravile tvrtke, INA i Luka Rijeka. Dakle, grad Rijeka nije napravio niti jedno nogometno igralište u 70 godina, a kamoli stadion. Svjedočimo da igrališta grade Viškovo, Kostrena, Bakar… A u gradu Rijeci je veselje da će svake godine možda obnoviti jedno igralište koje je trebalo obnoviti prije 10 godina – rekao je Koljanin.