EURO 2021.

Delta varijanta koronavirusa “divlja” po Moskvi, vlasti najavljuju nove mjere, a UEFA sve zabrinuto prati

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Navijačka zona s velikim ekranom je zatvorena



MOSKVA Rusija se suočava s naglim porastom broja novih infekcija Covidom-19, a posebno veliki porast slučajeva je u Moskvi, glavnom ruskom gradu gdje se igraju utakmice EURO-a. Gradonačelnik Moskve izjavio je da su se suočili s “eksplozijom” slučajeva, kaže da su brojke blizu prošlogodišnjih vrhova. Navijačka zona s velikim ekranom je zatvorena, UEFA zabrinuto prati razvoj situacije.


Osim u Moskvi situacija je alarmantna i u St. Petersburg koji se također suočava sa naglim usponom. Liječnici diljem Rusije zabilježili su porast slučajeva od 30 posto u posljednjih tjedan dana, u Moskvi je povećan prijem u bolnice za čak 70 posto. Stručnjaci tvrde da je riječ o tkz. Indijskom soju, odnosno Delta varijanti virusa i predviđaju da bi Moskva uskoro mogla ostati bez slobodnih kreveta na Covid odjelima.


Ruski zdravstveni stručnjaci već mjesecima zvone na uzbunu, upozoravajući da će infektivnija varijanta Delta na kraju doći do Rusije i brzo se proširiti. Osim toga naglašavaju da su zabrinuti zbog mogućnosti da se kroz EURO i veću fluktuaciju ljudi iz drugih ruskih regija i inozemstva ubrza širenje virusa.




Ruske i moskovske vlasti najavljuju vođenje novih mjera, ali će se kod odlučivanja osim zdrastvenim voditi i gospodarskim razlozima.