Vanja Iveša

Debitirao je u Prvoj HNL 1995. godine, a sada predvodi Opatiju prema Drugoj HNL: “Odluka će pasti na Kantridi…”

Ivan Volarić

Vanja Iveša/Foto Arhiva NL

Vanja Iveša/Foto Arhiva NL

Mi možemo dobiti 3:0 pa neće biti ništa gotovo bez obzira na to što imamo uzvrat na Kantridi. Zato i napominjem, nakon 180 minuta ćemo podvući crtu - upozorava 42-godišnji vratar



RIJEKA Odbrojavanje je završilo. Danas od 18 sati nogometaši Opatije će započeti svoj prvi kvalifikacijski ogled za popunu Druge HNL. »Crno-bijeli« su pred povijesnim izazovom, petrinjska Mladost, nekada ugledan drugoligaš u bivšoj državi, više je nego dostojan suparnik vrijedan respekta. Opet, u opatijskim redovima ima puno igračke kvalitete i iskustva. Vratar Vanja Iveša (42) iza seba ima čak 25 seniorskih sezona! Debitirao je na vratima »stare« Istre još 1995. godine kada se dio igrača Mladosti i Opatije nije ni rodio. U svom bogatom igračkom opusu ima i niz ovakvih kvalifikacijskih utakmica. Na vratima Puljana je dvaput kroz kvalifikacije uspio sačuvati prvoligaški status. Dakle, vrlo dobro zna što očekuje njegovu momčad ove i iduće nedjelje na Kantridi.


– Ove utakmice su definitivno drugačije – govori Iveša. – Većinom u takvim susretima dolaze do izražaja malo drugačiji igrači. Bez obzira na iskustvo, nisam pobornik tih utakmica jer se obično oko takvih utakmica radi psihoza. Meni osobno je draže što se igraju dvije utkmice, nego kao što se ranije govorilo da će se igrati jedna. U jednoj utakmici je sve otvoreno, iznenađenja su uvijek moguća. U dvije utakmice ipak mislim da bi bolja ekipa trebala proći.


Respekt prema suparniku


Opatijci, prirodno, vjeruju da će u konačnici oni biti ti koji će potvrditi da su bolji…




– Ipak sam ja vratar pa na sve to gledam iz malo drugačijeg, studioznijeg kuta. Bez obzira na iskustvo, svaka nova utakmica je novo iskustvo. Polazim uvijek od toga i tako sam i njima pristupio. Imamo dosta snimki, pogledao sam ih dobro i sigurno je da nas očekuje jedno zanimljivo iskustvo.


U redovima »crno bijelih« dakle maksimalno respektiraju svoje suparnike, ali itekako vjeruju u svoje mogućnosti.


– Tako je! Ako želiš nešto napraviti, onda uvijek moraš imati respekt prema suparniku. Ako se dobro pripremiš onda, i ako se dogode neke situacije, nemaš si što zamjeriti. Osim toga, na ovo ne treba gledati kao dvije utakmice od 90 minuta već kao jednu utakmicu od 180 minuta. Mi smo trenutno negdje između profesionalizma i amaterizma, u profesionalizmu su igrači ipak mentalno puno mirniji. Govorim to jer nas mogu emocije ponijeti, možda poželimo nešto riješiti odmah, a u tih 180 minuta će biti uspona i padova, naše i njihove dominacije. Ako se pripremimo na takav ogled, bolje ćemo reagirati ako nas zadese neki problemi.


Statistika europskih ogleda sugerira da češće prolazi ona momčad koja u prvoj utakmici ostvari dobar rezultat. Što bi u prvoj utakmici zadovoljilo opatijska očekivanja?


– Bitan je konačan rezultat, dakle nakon 180 minuta. Njima nedostaju neki igrači, nama također. Ne volim predviđati rezultat, već situacije koje nas mogu zadesiti u igri. Znači bitno je da se spremimo na primjerice mogućnost kako ćemo reagirati ako u prvoj utakmici budemo gubili 1:0. To je ono na što moramo obratiti pažnju. Mi možemo dobiti 3:0 pa neće biti ništa gotovo bez obzira na to što imamo uzvrat na Kantridi. Zato i napominjem, nakon 180 minuta ćemo podvući crtu. U Petrinji se ništa neće riješiti!


Drugoligaški zahtjevi


Vratari su kažu poput vina. Što stariji to bolji! Iveša se ni u 42. godini još ne da s vratiju.


– Razmišljam li odraditi još jednu drugoligašku sezonu? Inače sam u životu i karijeri išao korak po korak, a kako sam sve stariji, onda su ti koraci sve oprezniji. Prije svega volio bih izboriti plasman u Drugu HNL jer vidim da je to želja kluba i našega šefa. Zbog svih nas bih volio da se to napravi. A onda Bože dragi… Sjest ćemo i vidjeti. Svaka razina nosi nešto svoje. Treba uvijek biti realan. Dobro znam što donosi igranje Druge HNL. Ljudi sa strane uvijek misle da bi mogli nešto što sa strane izgleda jednostavno. Međutim, nije to baš tako. Igranje Druge HNL već zahtjeva drugačiji način života i treninga. Sve je drugačije i svi toga trebaju biti svjesni. Dobio sam B licencu, gotovo završio školovanje za trenera vratara. Želio bih se s time baviti, ali ako se napravi dobra ekipa, ako budem fit i procijenimo da ću biti od koristi, zašto ne. Međutim, o tom, potom… Nećemo previše gledati unaprijed – poručio je Iveša.


Sudar u Petrinji sudi prvoligaški sudac Andrej Burilo. U sastavu Opatije neće biti kartoniranih Bertoše, Tonija Rudana i Glašava pa će trener Zoran Bogolin vjerojatno izvesti sljedeću jedanaestorku: Iveša – Malinić, Jukičić, Kurilić, J. Rudan – Lucić, Furijan, Weitzer – Matulja, Pejanović, Bogolin.