Ennio Travaglia

Branič Orijenta 1919 nakon dobro odrađene test utakmice: “Kantrida itekako odgovara našim brzim igračima”

Ivan Volarić

Ennio Travaglia u svojem karakterističnom prodoru/Foto D. ŠKOMRLJ

Ennio Travaglia u svojem karakterističnom prodoru/Foto D. ŠKOMRLJ

Dugo nismo odigrali ovako dobro poluvrijeme. Baš sam zadovoljan! Inače se uvijek branimo pa igramo na kontre, ovoga puta smo mi kontrolirali utakmicu - kaže Travaglia



RIJEKA Igrači Orijenta 1919 priuštili su lijepu nogometnu ljetnu večer za nekoliko stotina gledatelja koji su se okupili na tribinama stadiona na Kantridi, odnosno na cesti iznad stijena s koje puca jedinstveni pogled na igralište i sve ono što nekadašnji dom Rijeke čini jedinstvenim mjestom u nogometnom svijetu.


Krimejčani su odigrali vrlo dobru partiju, nadigrali i zasluženo pobijedili Koper (2:1), nekadašnjeg rivala iz trećeligaških dana u bivšoj državi, a sada povratnika u Prvu slovensku ligu. Baš sve je na Kantridi neodoljivo podsjetilo na ona već pomalo zaboravljena vremena pripremnih nogometnih utakmica na kultnom riječkom stadionu.


Od dobrog nogometa do specifičnog ugođaja na tribinama, a na koncu i nezaobilaznog druženja poslije utakmice igrača i navijača… Dobar predložak za retro reklamni spot pod radnim naslovom »nogomet kakav je nekad bio«…




Ennio Travaglia, 23-godišnji Crikveničanin, na Krimeju je stigao preko omladinskog pogona Dinama, Lokomotive, Zagreba i Lučkog. Lijeva noga, hitrina i sasvim solidna tehnika, kvaliteta da može proći »jedan na jedan«. Ukratko, ima sve predispozicije koje mora imati moderan nogometaš. Koprani su ga u nekoliko navrata mogli uhvatiti samo pogledom!


– Dugo nismo odigrali ovako dobro poluvrijeme – započeo je Travaglia. – Baš sam zadovoljan! Inače se uvijek branimo pa igramo na kontre, ovoga puta smo mi kontrolirali utakmicu i dobro smo to odradili. U posljednje vrijeme dosta radimo na otvaranju igre, pokušavamo dignuti našu igru na višu razinu.


Do sada smo dosta dobro djelovali u fazi obrane i igri na kontre. Sada radimo na onome što nam nedostaje i što bi nam moglo trebati u kvalifikacijama. Po meni, u prvom redu najviše će nam trebati fizička sprema. Naši suparnici će ipak biti u natjecateljskom ritmu, a mi smo mjesecima bez službenih utakmica.


Puljane neće gol


No, zato će Krimejčani moći zaigrati na kartu svježine.


– Istina, njih mogu uhvatiti i problemi s ozljedama… Ali, ne treba se s time toliko opterećivati. Najbitnije da odigramo dvije dobre utakmice, a onda što bude – bit će.


Ohrabruje ono najbitnije u nogometu – igra. Krimejčani u kontinutetu izgledaju dobro na travnjaku.


– Istina, nadam se da ćemo biti koliko-toliko ravnopravni. Ipak su naši suparnici dugogodišnji prvoligaši.


Misli Krimejčana su već usmjerene prema Istri 1961, vjerojatnom suparniku u kvalifikacijama.


– Gledao sam ih u posljednje vrijeme. Igraju solidno, ali neće ih gol. Valjda im neće procuriti baš protiv nas.


Puljani imaju iskustvo igranja ovakvih utakmica, Krimejčani s druge strane u tu priču ulaze bez opterećenja, što može biti njihov značajan psihološki adut.


– Uvijek postoji određeno opterećenje, ipak će se te dvije utakmice prenositi na televiziji, a može se izboriti i plasman u Prvu HNL, što nije mala stvar. Klub želi u viši rang, ali nema imperativa. NItko nam nije rekao da moramo pobijediti i proći. S te strane nama će biti lakše nego njima. Ipak iza Istre 1961 stoji ugledna korporacija, dugogodišnji su prvoligaši i sigurno da svi očekuju da će izboriti ostanak.


Tradicija sugerira da prvoligaši u pravilu izlaze pobjednicima u kvalifikacijskim ogledima.


– Probat ćemo promijeniti tu tradiciju! Tradicije postoje upravo zato da ih netko sruši!


Kantrida i Krimeja


Momčad satkana uglavnom od »odbačenih talenata« riječkog nogometa gladna je uspjeha i dokazivanja što nije promaknulo ni skautima prvoligaških klubova. Travaglia je jedan od igrača koji bi ovoga ljeta mogao dobiti ponudu za odlaskom u neku drugu sredinu.


– Nešto razgovaramo, ali treba sačekati kraj kvalifikacija pa ćemo vidjeti. Želja za napretkom je prirodno prisutna, kao i kod svakog ambicioznog sportaša, ali u Orijentu 1919 mi je super. Trener je odličan.


Solidan je i travnjak stadion na Kantridi koji zbog svojih dimenzija itekako odgovara poletnoj momčadi Orijenta 1919 koja ima puno brzih igrača.


– Istina, odgovara nam, pogotovo kada se otvorimo u kontrama. Imamo dosta brzih igrača pa možemo koristiti veće prostore. Osim toga, ambijent je za svakog nogometaša inspirativan. Ipak smo svi mi dolazili na Kantridu na utakmice, dio igrača u našoj svlačionici je na Kantridi praktički odrastao i sigurno da za njih taj stadion dosta znači. S druge strane nedostaje nam i i Krimeja, glasna podrška naših navijača.


Krimeja je ipak Orijentov dom i ništa to ne može u potpunosti zamijeniti. Više bih volio da se igra na Krimeji zbog podrške naših navijača, no ako je to već nemoguće, onda je sigurno Kantrida dobar izbor. Nadam se da ćemo i pod stijenama uživati podršku, da će se ljubitelji nogometa u Rijeci i okolici pridružiti navijačima Orijenta i podržati nas u kvalifikacijama – poručio je Travaglia.


Na Kantridi su uređene svlačionice, radi se na numeriranju stolica, napravljene su elektroinstalacije za montažu brojača na ulazima. Valjda će odgovorni iz Rijeka sporta angažirati i snage »čistoće« te malo ušminkati tribine. Bilo bi šteta da se usnula ljepotica dodatno ne dotjera za skorašnje kvalifikacijske oglede Opatijaca i Krimejčana.


Sutra protiv Nehaja

Krimejčani su ove subote trebali uzvratiti Gorici za nedavni susret na Kantridi, međutim, najnovije epidemiološke mjere u Sloveniji odgodile su taj ogled za neka druga – zdravija vremena. Vodstvo Orijenta 1919 odmah je pronašlo alternativno riješenje pa će Budicinova momčad u subotu gostovati u Senju kod Nehaja.