Nizozemci u problemima

AZ Alkmaar nakon “cirkusa” sa smjenom trenera dolazi na Rujevicu spasiti sezonu

Mateo Sučić

Arne Slot/Foto REUTERS

Arne Slot/Foto REUTERS

AZ je nakon Slotova odlaska preuzeo njegov pomoćnik Pascal Jansen, asistirat će mu i dalje Hrvat rođen u Mostaru Marino Pušić, a imat će nezahvalan zadatak spašavanja sezone



RIJEKA Mogu li AZ-ovi problemi biti Rijekina prilika za zaključiti grupnu fazu Europske lige? Ulog utakmice na Rujevici je velik za momčad koja je prošle sezone bila nesuđeni prvak Nizozemske i mobilizacija je potpuna, ali nema baš nikakve dileme da je naprasan odlazak Arne Slota s trenerskog mjesta uzburkao strasti.


Slot nije platio danak nekakvoj rezultatskoj krizi, već činjenici da je usred sezone i uoči jako važnih utakmica počeo koketirati s Feyenoordom kao glavni kandidat za njihovu klupu na kraju sezone kada je Dick Advocaat najavio svoj odlazak. Tu priča ne staje, dio nizozemskih medija uvjeren je da iza svega stoji Mino Raiola, jedan od najuglednijih menadžera današnjice, koji ne bira način i sredstva za zaštitu interesa svojih klijenata.


Slot je prije nekoliko mjeseci angažirao Raiolu da skrbi o njegovoj karijeri, što je samo po sebi bio jasan signal da želi napraviti iskorak prema nekoj od većih sredina u Nizozemskoj (Ajax, Feyenoord, PSV) ili u Europi s obzirom na to da sjajne igre njegove momčadi i razvoj mladih igrača nisu prošle nezapaženo. Kada je Slot nakon nekoliko mjeseci odugovlačenja najavio da neće produžiti ugovor, koji ga je s AZ-om vezao do kraja sezone, odnosno kada se do klupskog vodstva probila priča o kontaktu s Feyenoordom, pukle su spone koje je postalo nemoguće sanirati.
AZ je nakon Slotova odlaska preuzeo njegov pomoćnik Pascal Jansen, asistirat će mu i dalje Hrvat rođen u Mostaru Marino Pušić, a imat će nezahvalan zadatak spašavanja sezone.




– Ako AZ ne pobijedi u Rijeci, sezona je već sada propala – napisao je jedan od nizozemskih dnevnika u kojem se može pročitati i priča o Raiolinu utjecaju na svlačionicu, koja se srcedrapajućim porukama opraštala od sad već bivšeg trenera pa izgubila utakmicu od Groningena.


Raiola je, osim sad već bivšeg trenera Slota, u svlačionici držao i itekako važne igrače poput Calvina Stengsa, Myrona Boadua i Owena Wijndala…


Novi trener Jansen bio je daroviti igrač mlađih kategorija u Ajaxu i AZ-u, ali teška ozljeda zaustavila ga je u izgradnji igračke karijere i otvorila trenerski put na kojem je dosad uglavnom imao uloge pomoćnika u Sparti Rotterdam i AZ-u, dok je samostalno vodio tek mlađe uzraste u PSV-u. Da ga čeka težak zadatak i svlačionica koja je obožavala prethodnog trenera (sličnu situaciju imao je i Rožman u Rijeci), sugerira i svojevrsan incident s Jesperom Karlssonom nakon što je zamijenjen na posljednjoj utakmici.


Jansen se po svemu ne bi trebao razlikovati od Slota po trenerskom promišljanju, godinu i pol dana mu je bio asistent i za očekivati je da će AZ na Rujevici pokušati igrati jednako okomito i atraktivno kao i u prvoj utakmici u Alkmaaru. Razlika je to što su sada ugroženi europski milijuni, a na kocki je klupski ugled…