Ogroman ulog

Znate li koliko na Rujevici mogu zaraditi prolaskom u skupnu fazu Europske lige?

Portal Novilist.hr

Igrači Rijeke na posljednjem treningu uoči Aberdeena/R. BRMALJ

Igrači Rijeke na posljednjem treningu uoči Aberdeena/R. BRMALJ



RIJEKA Na Rujevici su nebrojeno puta naglašavali da se kod vođenja kluba moraju voditi ekonomskom logikom, odnosno da ponekad možda i suprotno mišljenju javnosti ili nekoj sportskoj logici moraju prodavati kako bi održavali na životu sustav samoodrživosti koji posljednjih godina ipak relativno dobro funkcionira na riječkom primjeru. Dva su glavna izvora financiranja kluba u vlasništvu Damira Miškovića, prodaja igrača i prihodi od europskih utakmica. Jasna je stvar da u protekla dva prijelazna roka na Rujevici nisu ni približno uprihodovali koliko su mislili, sve su to ujedno i posljedice ranoga ispadanja iz Europe prošloga ljeta kada je Riječane šokirao Sarpsborg. Cijena i potražnja za igračima Rijeke jednostavno nije ista s Europom ili bez nje što baca dodatno svjetlo na dva ogleda s Aberdeenom. Rijeka si teško može dopustiti dva ljeta s ranim ispadanjem iz Europe i stoga je pred bijelima već večeras posebno delikatna i važna zadaća.


Rijeka je samim plasmanom u treće pretkolo Europske lige već zaradila 225 tisuća eura, iskorak u play off značio bi dodatnih 220 tisuća eura, a onda se “bijelima” otvara mogućnost značajne zarade. Plasman u skupnu fazu EL garantira sudionicima 2,6 milijuna eura! Ni tu priči nije kraj. UEFA svaku pobjedu u skupini premira s 570 tisuća eura, a svaki remi sa 190 tisuća eura. Rijeka je za posljednjeg igranja u skupnoj fazi EL upisala dvije pobjede i remi. Prevedno u govor novca zaradila je još dodatnih 1,2 milijuna eura. Ukupno riječ je o više o četiri milijuna eura što čini gotovo pola klupskog budžeta ili više nego dvostruko više od onoga što su na Rujevici zaradili od prodaje svojeg reprezentativnog vratara Simona Sluge u Englesku. U te iznose nisu uračunate prodane ulaznice, prihodi od marketinga i ono najvažnije zarada od prodaje igrača. Europa je najbolji i jedini pravi izlog za HNL igrače koji nemaju svoje mjesto u reprezentaciji. Nitko ozbiljan ne kupuje igrača na temelju utakmica protiv Varaždina, Intera ili Istre 1961. Jedino pravo mjerilo potencijalnim kupcima su euro-sudari!


Ivan Lepinjica, mladi riječki veznjak, trenutno je zanimljiv nekolicini europskih klubova koji su spremni ponuditi maksimalno tri milijuna eura. No, ukoliko Rijeka odigra dvije prave utakmice protiv Aberdeena i primjerice izbori play off Europske lige taj iznos može bitno narasti, čak i do iznosa kojega priželjkuju na Rujevici – između pet i šest milijuna eura. No, do svega toga treba doći kvalitetnim igrama i pobjedama. U nogometu je teren jedino mjerilo i pokazatelj kvalitete!