Hercegovački čuvar mreže

VRATARI U FOKUSU Martin Zlomislić dobro se snašao u Rijeci: “U debiju sam iznenadio čak i sebe”

Denis Frančišković

ISKORISTIO ŠANSU - Martin Zlomislić sa suigračima nakon pobjede nad Šibenikom/Foto HNK Rijeka

ISKORISTIO ŠANSU - Martin Zlomislić sa suigračima nakon pobjede nad Šibenikom/Foto HNK Rijeka

Stvarno sam zadovoljan debijem, momčad mi je jako puno pomogla. Je li bilo straha? Trener Mrčela nas je stvarno dobro spremio i nisam imao nikakve treme. Iznenadio sam čak i sam sebe - tvrdi Zlomislić



RIJEKA Posljednjih dana i tjedana pitanje čuvara mreže, onih aktualnih »jedinica«, ali i njihovih prvih pričuva, u fokusu je domaće nogometne javnosti. One reprezentativne, nakon što je u redovima Vatrenih bljesnuo Ivica Ivušić, izdanak Rijekine omladinske škole i one Rijekine nakon što je Martin Zlomislić dobio prigodu za svoj debi. Ivušić je sjajno zamijenio Livakovića protiv Slovačke i na Poljudu ostao bez velikog posla, Zlomislić je zamijenio Prskala i bio igrač utakmice u domaćoj pobjedi protiv Šibenika. Očito reprezentacija, a i Rijeka ne moraju puno brinuti oko vratara koji u budućnosti imaju šansu preuzeti najodgovornija mjesta u momčadi.


– Vrlo brzo dobio sam priliku, a sve je ispalo dobro. Bitno je da smo dobili tu utakmicu. Zadovoljan sam sa svime u Rijeci, suigrači mi puno pomažu… Vratarska pozicija nije toliko zahtjevna fizički koliko psihički – kaže Martin Zlomislić, mladi 23-godišnji vratar, koji je ljetos došao na Rujevicu iz Širokog Brijega. – Stvarno sam zadovoljan debijem, momčad mi je jako puno pomogla. Je li bilo straha? Trener Mrčela nas je stvarno dobro spremio i nisam imao nikakve treme. Iznenadio sam čak i sam sebe.


Zlomislić kako kaže nikog od novog vratarskog društva nije ranije poznavao osim preko televizije. No, znao je da se radi o jako dobrim vratarima…




– Odluka o dolasku u Rijeku? Raskinuo sam sporazumno ugovor sa Širokim, bilo je tu svega, ali ne bih o detaljima. Došao sam na poziv sportskog direktora, u jedan dan sve smo riješili. Mislim da je preporuka stigla od Mancea, a sve se realiziralo u vrijeme Palikuće.


U Rijeci se ima što vidjeti

Martin je zadovoljan i prilagodbom na život u »gradu koji teče«…
– Rijeka je prelijepa i ima se što vidjeti. Na moru sam, mogu se kupati kad poželim. Blizu je i Opatija. Živim na Zametu, gledao sam da mi Rujevica bude blizu – kaže Martin.

Oblak i Ter Stegen


U Rijeci je igralo dosta Hercegovaca, od Muse, Damira Zlomislića, Landeke do Lončara.


– Puno sam stvarno pratio Rijeku. Po meni to je vrhunski klub koji redovito u posljednje vrijeme igra u Europi i koji je naslovom prekinuo dominaciju Dinama. Kad sam stigao, samo sam se dodatno u sve to uvjerio. Od uvjeta rada do rada struke.


Zlomislić je rođen u Posušju gdje je i počeo s nogometom. Hoće li ono dobiti kojeg navijača Rijeke više u polovičnom modro-bilom okruženju?


– Pa s mojim će se dolaskom Rijeka sigurno više pratiti i dolje. Na Rujevici su mi bili prijatelji protiv PAOK-a. Podijelio sam i previše dresova, ha, ha…


U mlađim uzrastima odluke da netko postane vratar obično teže padaju, svi žele igrati i zabijati.


– Pa i ja sam kreno kao igrač u mlađim kategorijama Posušja. Svakom je djetetu želja bila trčati za loptom. Sa sedam, osam godina jednom sam prigodom stao na gol. I ostao… U Široki sam prešao kao kadet.


Jedan od Zlomislićevih uzora nije dobro prošao protiv Hrvatske ne Poljudu.


– Livaković je klasa za sebe, oduševljava me svojim refleksima. A volim i Oblaka i Ter Stegena. Ivušić je stvarno odlično zamijenio Livakovića. Vrhunski brani u Osijeku. Miran je i konstantan. A Oblak? Sada je dobio tri gola, dosta spašavao, ali jednostavno bili smo puno bolji.


Reprezentacija i liga petice

Snovi mladih igrača praktično se u današnje vrijeme poklapaju.
– Konkurencija u Rijeci među vratarima je jaka. Radim i čekam svoju šansu. Normalno, reprezentacija je uvijek želja, a svatko od nas potajno priželjkuje da bi jednog dana došao i do kluba lige petice. To su neki moji snovi. Branio sam za U-21 mladu vrstu BiH dva puta i za ostale mlađe selekcije – dodaje Zlomislić.

HNL ispred svih


Od modernih vratara sve se više traži i sudjelovanje u samoj igri, igra nogom postaje sve važnija.


– Osobno sve mogu još dosta popraviti. Možda me sad malo krasi ta brzina, ali puno je stvari na kojima se mora raditi cijeli život. Radimo dosta s Mrčelom i po pitanju igre nogom. Najvažnija je sigurnost izvedbe.


HT Prvoj ligi obično svi koji dođu daju prednost pred ostalim ligama u okruženju.


– HNL je dosta, dosta ispred bosansko-hercegovačke lige. I to po pitanju i kvalitete i infrastrukture. Po meni je to najbolja liga na ovim prostorima. Konkurencija je velika i više nikog nije lako dobiti. Vidjelo se dobro koliko smo se mi namučili da pobijedimo Šibenik. Evo i primjer Gorice, koja je od drugoligaša postala klub koji se bori za Europu.


Široki Brijeg trenutačno je u sredini ljestvice Premier lige. I to nakon pet remija u prvih sedam kola…


– Široki posljednje dvije, tri godine financijski ne stoji baš najbolje. Okrenuli su se mladim igračima što je svakako dobro. Vjerujem da će u budućnosti biti sve bolji i bolji. I da će se klub još bolje posložiti.


Za vikend na Rujevicu stiže Slaven Belupo pa slijede tri gostovanja u nizu, kod Hrvatskog dragovoljca, Gorice i Istre 1961.


– Dobro smo se odmoritili za nastavak. Ritam četvrtak-nedjelja stvarno je bio jak, ali eto skupili smo snage i dobili Hajduk na Poljudu. Tri gostovanja u nizu? Nismo previše razbijali glavu s tim, idemo od susreta do susreta. Puno je kola ispred nas i sada nam je najvažniji Slaven Belupo – zaključuje Zlomislić.