Najveća krađa

VIDEO Na Kantridi je prije 25 godina odigrana utakmica zbog koje i danas mnogi navijači Rijeke puste suzu

Ivan Volarić

Zoran Krečak, Jasmin Agić, Nenad Gračan i Admir Hasančić

Zoran Krečak, Jasmin Agić, Nenad Gračan i Admir Hasančić

Rijeka je tog 26. svibnja 1999. godine morala i trebala postati prvakom države



RIJEKA   Na današnji dan prije 25 godina pod kultnim stijenama Kantride odigrao se najveći nogometni događaj u povijesti grada na Rječini. Veći i od veličanstvene pobjede nad Real Madridom u Kupu UEFA koji je 1984. godine odjeknuo nogometnom Europom. Rijeka je tog 26. svibnja 1999. godine morala i trebala postati prvakom države. Za neke je i postala iako je 25 tisuća gledatelja, nikada više na Kantridi, šutke, uglavnom jecajući, napustilo stadion.


Rijeka je u konačnici odigrala 1:1 protiv Osijeka, a režimska Croatija pobjedom nad Varteksom postala prvak nakon što je  pomoćni sudac Zoran Krečak podigao zastavicu, a glavni sudac Alojzije Šupraha  poništio pobjednički pogodak Admira Hasančića u posljednjim trenucima utakmice. Nezapamćena nogometna tragedija nakon nezapamćene nogometne euforije koja je tresla ne samo Rijeku i okolicu već cijelu Hrvatsku, pa i dijelove Slovenije i susjedne BiH.


Svjedoci vremena su se u godinama poslije toga periodično oglašavali i osvrtali na čudne okolnostima u kojima Rijeka nije uspjela. Mnoga su svjedočanstva upitna, vodile su se istrage bez jasnog epiloga. Činjenica je da je pomoćni sudac Zoran Krečak donio pogrešnu odluku, što je kasnije uz pomoć tehnologije, a zahvaljujući snimci jedne slovenske TV (imali su kameru na tribini C) i dokazano.




Slaba utjeha za mnoge navijače Rijeke koji nikada neće preboljeti sve što se dogodilo tog poslijepodneva na Kantrida. Danas su to uglavnom zreli ljudi koji su prevalili barem četiri, ako ne i pet, šest desetljeća života, ali unatoč iskustvu i životnoj zrelosti, pa čak i činjenici da je Rijeka 2017. godine konačno dočekala osvajanje toliko željene titule prvaka, svaka pomisao na najveća krađu u povijesti hrvatskog nogometa, vjerojatno i hrvatskog sporta uopće, kod njih izaziva mučninu i bol u prsima. Onaj tko je tog prije 25 godina bio među mnoštvom na Kantridi dobro zna o čemu je riječ…


.