Istra 1961 vs. Rijeka

Veznjak Rijeke upozorava uoči novog gostovanja na Drosini: “Bit će teže nego u Kupu, Puljani će biti motiviraniji”

Denis Frančišković

Luka Capan/Foto PIXSELL

Luka Capan/Foto PIXSELL

Priželjkujemo sva tri boda, ali naravno to mora biti puno drugačija utakmica nego prošli tjedan - upozorava Capan



RIJEKA  U razmaku od samo sedam dana nogometaši Rijeke vraćaju se u Pulu. I na poprište arene koja im je ostavila šok i popriličnu gorčinu. Ispadanje u polufinalu Kupa poremetilo je klupske ciljeve na važnom planu obrane Rabuzinova sunca, no usporedo s tim Bijeli su itekako profitirali u prvenstvu. Svoj dio posla lakoćom su obavili protiv Lokosa, a ostatak za njih Farmaceuti koji su iznenadili Goricu te Osječani koji su matirali Hajduk. Ako ništa drugo, pogled na ljestvicu sada s riječke strane izgleda puno vedrije…


– Svaka utakmica je važna, a ona u Puli za nas je bila posebno važna. Tu smo podbacili, ali eto krenulo nas je u prvenstvu. Nije to ništa briljantno, ali uzimamo važne bodove – kaže Luka Capan, igrač koji se ustalio na mjestu središnjeg braniča. – Sada nam je cilj treće mjesto i to nam je kao finale Kupa.


Suvišno je i govoriti da se danas od Riječana očekuje sasvim drugačiji pristup. I svojevrsno iskupljenje protiv susjeda.




– Priželjkujemo sva tri boda, ali naravno to mora biti puno drugačija utakmica nego prošli tjedan. Ako opet uđemo onako u susret, nemamo što tražiti. Treba nam više agresivnosti i intenziteta u duelima, moramo uzimati te druge lopte… Dva sasvim različita lica? To je tako. Odmah se sjetim utakmice protiv Dinama u finalu Kupa, mi smo tada ušli fenomenalno u susret, Dinamo onako s »kočnicom«. Zabili smo dva gola, branili smo se, a Modrima više nije ništa uspijevalo. Tako je i sada nas presjekao taj gol, uvukla se nekakva nervoza i nismo stvarno bili dobri. Da barem nismo primili taj treći gol, onda vjerujem da bismo odveli utakmicu u produžetke, a tu smo fizički malo moćniji. No, Istra je zasluženo pobijedila, pokazali su veću želju i motiv, a ne znam zašto se to u našem slučaju nije dogodilo.


Veća želja


Hoće li ova utakmica s obzirom na negativne »repove« zahtijevati malo drugačiju pripremu?


– Pa bilo je dosta razgovora, a i dobro što je brzo došla utakmica s Lokomotivom koja nam je također bila važna i koju smo na zadovoljavajući način riješili u svoju korist. Što se tiče nekakve taktike, priprema će biti identična kao i zadnji put, naravno s trenerovim naglaskom da nam se ne smiju događati neke stvari, poglavito tako loš ulazak u utakmicu. I da moramo pokazati puno veću želju.


Puljani su se prezentirali kao dosta motorična momčad koja može brzo stvoriti okomitost u igri, a ujedno se braniti u više blokova. Uža obrana Bijelih posebno je osjetila ubojitost Hare i Guzine, ali i opasnost koja prijeti od Gržana, Levitta, Ivančića…


– Moramo momčadski izgledati puno bolje, ali normalno da smo mi kao uža obrana odigrali užasnu utakmicu. Krećem od sebe, morao sam bolje reagirati kod sva tri gola. Nevjerojatno je kako su nas lako izigrali u nekim školskim primjerima. Pogotovo kad sam pogledao snimku utakmice. Stvarno svaka im čast za te akcije, ali mi smo ipak prelako ispadali kod golova. Igraju u sustavu 3-5-2 s brzim krilima, a dva napadača su izuzetno fizički moćni i jaki na lopti. Moramo tu biti puno agresivniji i ne dopuštati neke kontre i polukontre. Oni će sigurno držati kompaktnost u sredini i čekati svoju prigodu.


Žestok ritam


U današnjoj utakmici obostranog motiva ne nedostaje, ali i dokazivanja. Riječani žele pokazati da je ta jedna utakmica bila loš dan, Puljani da nije bila slučajnost.


– Uvijek je lijepo kad se pobijedi, nema stresa i ljepše je dolaziti na treninge. Voljeli bismo tu dobru seriju nastaviti, ali čeka nas jednako, ako ne i još teža utakmica nego u Kupu. Mi se borimo za nešto više, za treće mjesto koje nam je izuzetno važno, a Puljanima je ova utakmica važnija nego ona u Kupu. Bit će još motiviraniji da uzmu bodove koji im zlata vrijede u borbi za ostanak.


Pobjeda u Puli bila bi i vjetar u leđa za ono što Bijele čeka potom u nizu, Osijek i Dinamo na Rujevici, Hajduk na Poljudu.


– Mi smo stvarno svi dobra ekipa, i profesionalno, klupski i privatno. Te derbije najljepše je igrati i potrudit ćemo se da taj zahtjevan niz odradimo što bolje. Hvala Bogu, spremni smo i zdravi, ritam je žestok i vjerujem da ćemo biti pravi.


I jedan Capanov osvrt nevezan uz Rijeku. Danas, naime igraju Osijek i Dinamo u Gradskom vrtu. Riječ je o derbiju koji je u fokusu nogometne javnosti.


– Jako zanimljiva utakmica. Mislim da neće biti puno golova, a osobno bih volio da prvenstvo još više dobije na zanimljivosti i neizvjesnosti. Da se do posljednjeg kola ne zna tko će biti prvak. Mi smo dobar posao napravili u prvenstvu u posljednje vrijeme. U Goricu se uvukla nekakva nervoza, možda je problem što nemaju iskustva u borbi za tako visoke pozicije mada im treba čestitati i na svemu ovome što su dosad napravili – zaključuje Capan.


Velkovski ne konkurira za momčad zbog ozljede, a pod upitnikom je nastup Drmića.