Simon Rožman

Trener Rijeke upozorava uoči Pule: “Istra 1961 je kvalitetna momčad, čeka nas zahtjevan posao”

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Nije lako zamijeniti igrače koji vuku momčad, ali svi moraju shvatiti da kada dobiju priliku, treba biti na razini jer inače nove prilike možda neće biti. To je moja poruka igračima – kaže Simon Rožman uoči utakmice u Puli



RIJEKA  Nogometaši Rijeke danas gostuju u Puli kod Istre 1961, kojoj idu na noge s učinkom od 11 pobjeda u posljednjih 14 gostovanja na Aldu Drosini, ali i s bolnim prizemljenjem koji su doživjeli u Varaždinu. »Bijeli« su odigrali jedno od najslabijih poluvremena ove sezone, dio igrača djelovao je neprepoznatljivo zbog čega je proteklih dana bilo burno u riječkoj svlačionici. Najviše iz razloga što je Simon Rožman od početka priprema upozoravao da treba sve igrače u kadru i oni koji su u drugom planu moraju biti spremni iskoristiti priliku kada se ukaže. Nisu bili, navodno je iskazao glasno nezadovoljstvo prema nekim igračima koji su manje igrali i već u Puli traži odgovor cijele momčadi.


Rožman nije želio širiti tu priču, njegovo je načelo da ono što se dogodilo u svlačionici tamo i ostaje, ali već tri zamjene koje je napravio na poluvremenu utakmice protiv Varaždina pokazale su na koga može biti usmjereno to nezadovoljstvo.


– Profesionalizam je krut, kada dobiješ priliku, moraš biti spreman iskoristiti je jer danas nikoga ne zanima što je bilo prije deset ili dvadeset dana, ljudi te pamte samo po posljednjoj odigranoj utakmici – jasan je Rožman. – Sretan sam što su igrači koji su ušli u igru, čiji je ulazak i bio planiran, ali u nešto kasnijoj fazi utakmice, donijeli što sam tražio. Bilo je teško na zahtjevnom travnjaku sve odigrati na čisto, šteta što nismo realizirali neke prilike jer smo u drugom poluvremenu pokazali bolju sliku.


Reakcija




Da ne govori u prazno, ističući da treba sve igrače u kadru, Rožman je pokazao i kroz pripreme kada je jednaku minutažu dao svim igračima, ali vjerojatno nije planirao da bi čak četiri braniča mogla izostati u istoj utakmici.


– Ono što sam želio na pripremama jest da proširimo roster, a utakmica u Varaždinu je pokazala zašto. Nije lako zamijeniti igrače koji vuku momčad, ali svi moraju shvatiti da kada dobiju priliku, treba biti na razini jer inače nove prilike možda neće biti. To je moja poruka igračima, tražim da svaki bude fokusiran na trening jer ti se onda u jednom trenutku sve vrati. Na ovaj ili onaj način. Kao trener uvijek imaš pozitivnu želju da sve odmah izgleda kako treba, ali realno je da se osjeti izostanak četiriju prvotimaca iz zadnje linije. Bit će još puno oscilacija, mlada smo momčad, a moramo puno raditi da ih smanjimo na najmanju moguću razinu.


Utakmica u Puli sada će biti dobar ispit za »bijele«, od kojih se prije svega očekuje adekvatna reakcija.


– Istra ima četiri boda iz dviju utakmica, što pokazuje da su kvalitetna momčad i da nas čeka zahtjevan posao. Opet se pokazalo i da kada smo svi u momčadi, od prve do posljednje minute, na sto posto, onda se nešto može očekivati, ako smo pet posto ispod fokusa, onda će svaka utakmica biti problematična.


Fokus i energija


Dodatnu važnost ovom susjedskom derbiju daje i taj regionalni karakter.


– Jako neizvjesna utakmica na koju se teško detaljno spremiti zbog puno neizvjesnosti oko njihova kadra. S druge strane, razmišljamo o sebi, pogotovo da početak utakmice bude bolji, da držimo kontinuitet fokusa, energije i momčadske taktike koju želimo raditi na maksimalnoj razini.


Rijeka u Puli mora pokazati da može pobjeđivati i momčadi iz donje polovice ljestvice. Od četiriju poraza ove sezone, tri je doživjela protiv momčadi koje su plasirane od 7. do 10. mjesta.


Indikativan je i postotak osvojenih bodova, gledajući međusobne rezultate prvih pet momčadi, Rijeka ima drugi najbolji postotak osvojenih bodova, ali kada se analiziraju rezultati momčadi iz prve polovice ljestvice protiv onih iz druge, »bijeli« imaju drugi najslabiji učinak.


– Svaki dan razmišljamo sto na sat o stvarima koje bismo željeli promijeniti. Nije alibi što se nema puno vremena za trening, što su drugačije strategije kada igraš protiv jačih ili slabijih momčadi. Kada si više u kontinuiranom napadu, onda je i više otvorenog prostora u zadnjoj liniji, a kada još i rano primiš pogodak, moraš mijenjati strategiju. Puno je toga što moramo ispraviti jer na ovakvim utakmicama moramo biti puno bolji – zaključio je Rožman.



Tablice omogućuje SofaScore LiveScore