Simon Rožman

Trener Rijeke otkrio razloge poraza od Sociedada: “Nakon izlaska Andrijaševića smo jako pali, a Yateke…”

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Riječ o igraču koji ima nevjerojatnu inteligenciju u fazi obrane, daje neku sigurnost momčadi, uz to je i lider, njegov glas se čuje i tu smo puno izgubili - rekao je Rožman



RIJEKA  Tmuran je bio dan nakon Real Sociedada. Ona sreća koja je nekada u europskim utakmicama bila saveznik Riječana, sada je nedostajala da »bijeli« izdrže još tri minute sudačke nadoknade i osvoje veliki europski bod. Šteta, jer Rijeka je defenzivno odigrala jednu od najboljih utakmica unazad nekoliko godina, imala jasnu ideju kako i kada napasti, na kraju je bila tako blizu pozitivnog rezultata, a ostala tako daleko…


Za trenera vjerojatno nema gore stvari nego kada ga se nakon poraza tapša po ramenu i čestita na dobrom dojmu koji je ostavila njegova momčad.


– Stvarno je teško prihvatiti da su odnijeli pobjedu u završnici utakmice u kojoj smo morali odigrati pametnije i zadržati fokus kad smo već te 93 minute, koje su prethodile, pružali maksimum. Samo zbog toga ostaje žal, ali moramo gledati prema novoj europskoj utakmici koja je pred nama za sedam dana, za neki dugoročni plan ništa još nije izgubljeno. U nekim stvarima smo izgledali jako dobro, ali razlika u kvaliteti se negdje mora vidjeti. Imamo veliki motiv da u utakmicama koje slijede pokažemo svoju kvalitetu – govorio je Simon Rožman dan nakon velikog sraza s Real Sociedadom tijekom kojeg je u glavi još vrtio film s utakmice.


Još bliže golu




Ipak, na kraju dana mora biti zadovoljan kako je momčad prezentirala ono što je pripremano, jer Rijeka je u fazi obrane odigrala možda i jednu od najboljih utakmica.


– Bili smo jako kompaktni, dobro stajali… Jedini je problem taj protupritisak koji je radio suparnik, teško se možeš odmarati dok imaš loptu u posjedu. Primoran si igrati brzo i bez greške, ako izgubiš loptu, imaju takvu brzinu da si odmah u problemu. Bili smo spremni na to da nećemo moći odmarati dok imamo posjed, ali lakše se na to pripremiti u teoriji nego primijeniti u praksi. U HNL-u su utakmice drukčije jer imamo veći posjed, prilagodili smo se u tom smjeru, a volio bih da smo samo malo više mogli zadržati loptu na njihovoj polovici, ali jednostavno nam nisu dali. Nakon izlaska Andrijaševića i Kulenovića, to je još više došlo do izražaja i zadnjih petnaestak minuta smo puno trpjeli.


Jedna od pozitivnih stvari je činjenica da je Rijeka izgledala samopouzdano u pas igri, odnosno izlascima iz opasne zone.


– Istina, ali pred kraj više nismo mogli zadržati loptu, svaka duga lopta je bila njihova. Puno radimo na toj prvoj trećini terena, na iznosu lopte, da smo mi ti koji imamo posjed. Real Sociedad je izlazio sa sedam igrača, mi smo onda išli na prebacivanje da ostanemo na širokom prostoru, što smo nekoliko puta dobro napravili. Na kraju sam osjetio da smo fizički u problemu i nisam želio da se još više trošimo na fazi napada, ali pokazali smo hrabrost i ideju. Moramo biti još malo bliže gola, da smo još malo više opasni. Radimo na tome i mislim da napredujemo po tom pitanju.
Ona 14. minuta kada su velike prilike imali Andrijašević i Lončar, nešto je za čime će Rožman još dugo žaliti.


– I igrači su bili svjesni da ćemo imati samo dvije, tri takve prilike koje na ovoj razini moraš iskoristiti. Ostaje žal, tko zna kako bi utakmica išla… Za mene je dobro što smo, pogotovo u prvom dijelu, pokazali nekakvu napadačku ambiciju, nismo se samo branili. Pred kraj utakmice sam vidio u igračima da su željeli, ali nije išlo i to je poruka za dalje. Moramo težiti tome da imamo loptu u nogama i pokazujemo inicijativu. Normalno da ćeš protiv boljih i bržih trpjeti, ali moramo biti još hrabriji i pokazati još više kvalitete u samoj igri.


Izlazak Andrijaševića


Strukturu Rijekine igre bitno je poremetio Andrijaševićev izlazak zbog ozljede.


– Tu smo jako pali jer je riječ o igraču koji ima nevjerojatnu inteligenciju u fazi obrane, daje neku sigurnost momčadi, uz to je i lider, njegov glas se čuje i tu smo puno izgubili. To nije bilo planirano, s Yatekeom smo željeli dobiti još malo dubine, ali nije ispalo najbolje.


Rijeka je na kraju kapitulirala nakon akcije u kojoj su sudjelovali jedan bivši (David Silva) i jedan sadašnji (Merino) reprezentativac Španjolske, a europske utakmice su pokazale da nema oprosta kada se zakasni pola koraka u blok ili malo slabije uđe u duel.


– U nekim situacijama nam nedostaje još malo boljeg predviđanja igre, dva igrača su ispala iz igre kod Silvinog pasa, malo smo kasnili u povratnoj trci, na kraju je lopta još pogodila i Velkovskog i skrenula kraj Nevistićeve noge. U zadnjih tridesetak minuta smo morali pokazati više u fazi napada da bi konačni ishod bio drukčiji.


Ispada da je Rijeci nedostajalo malo više igrača drukčijeg profila na klupi, jedan Halilović, koji će znati sačuvati loptu, pa svakako i netko sličniji Kulenoviću, koji će se znati potući sa suparničkom obranom.


– Znamo kakvi jesmo i kakvi želimo biti, a prije svega moramo biti realni u tome kakve utakmice igramo. Ako gledamo gdje su bili Nevistić, Štefulj i ovi drugi mladi dečki prije godinu dana, onda je ovaj put koji prolazimo normalan za mladu momčad. Nećemo imati 15 utakmica za učiti pa da nakon toga nešto napravimo, već se u svakoj moramo pokazati. Sada smo u Europskoj ligi, tko zna kada ćemo ponovo biti ovdje i zato moramo iskoristiti svaku priliku.


Upravo je ta Rijekina mladost jedan od najvećih dobitnika ove utakmice protiv Real Sociedada. Kada su se ovako nosili s Oyarzabalom, Portuom i Davidom Silvom, više nemaju razloga biti impresionirani u HNL-u.


– To su sve mladi igrači koji na tržištu nemaju približnu vrijednost igračima Real Sociedada, ali koji su napravili sve da se na terenu ne vidi ta razlika. Mislim da su na pravom putu, ova utakmica je pokazala na čemu moramo još više raditi, a prije svega da moramo brzo učiti.


Psihološko pražnjenje


Osim fizičke potrošnje, utakmica protiv Real Sociedada, zbog činjenice da je Rijeka bila blizu velikog rezultata koji se na kraju nije dogodio, izazvala je i veliko psihološko pražnjenje.


– Najveća mi je briga da ne potonemo nakon ovoga. Tuga je nakon utakmice bila velika, ali moramo biti realni da nemamo zbog čega žaliti i protiv Alkmaara se možemo vratiti. Pred nama je još pet utakmica u kojima će se igrati u visokom ritmu, gdje su tehnika i taktika na višoj razini, a pražnjenja su takva jer takve utakmice to zahtijevaju. Moramo biti na to spremni jer ako ovi igrači žele igrati u velikim klubovima, ovakve će utakmice igrati svaki tjedan.


I Rijeka će u ovoj fazi svaki tjedan igrati velike utakmice, nova je već idući četvrtak u Alkmaaru, koji je pobijedio u Napulju.


– Veliko iznenađenje. Imaju nešto zaraženih igrača, iako nije riječ o prvotimcima. Imamo i dojam kako izgledaju kao momčad, kvalitetni su, brzi, mladi, željni dokazivanja… Imali su protiv Napolija puno sreće, ali napravili su sjajan rezultat.


Ideja Rijeke se vjerojatno neće bitno razlikovati od one protiv Real Sociedada.


– Moramo biti na najvišoj razini, ispravljati stvari koje će nam omogućiti da protok lopte bude bolji, da imamo više hrabrosti u srednjoj ili visokoj zoni. A strategiju ne možemo mijenjati jer Europa, s kvalitetom igrača koji tamo igraju, ne dozvoljava da se raširiš na široki prostor i radiš cijelo vrijeme visoki pritisak – zaključio je Simon Rožman.


Odgoda dobrodošla

Sutrašnja utakmica protiv Gorice je odgođena zbog čak 16 pozitivnih testova u velikogoričkom prvoligašu, što će Riječanima svakako dobro doći za pripremu gostovanja u Nizozemskoj.


– Dobro je zbog produžene regeneracije i mirne pripreme na suparnika što je utakmica odgođena, ali s druge smo željeli taj ritam od svaka tri dana, da rotiramo igrače koje imamo. Sada fokus ide na AZ, da tamo budemo na željenoj razini – kaže Rožman.