Varaždin vs. Rijeka

Trener “bijelih” puše i na hladno: “U Varaždinu je uvijek neizvjesno, znamo da će sitnice odlučivati”

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Nije prošlo puno od zadnje utakmice, pokazalo se da smo imali dosta problema kada su nas držali daleko od gola - rekao je Simon Rožman



RIJEKA Rijeka bodove iz Maksimira mora potvrditi u Varaždinu. Ako »bijeli« žele ispuniti plan o približavanju »modrima« na najmanje četiri boda zaostatka nakon odigravanja zaostalih utakmica, onda pobjede na gostovanju kod pretposljednje momčadi lige moraju biti imperativ. U Varaždinu Riječani više nisu ti koji mogu već moraju, bez obzira na sve probleme s kartonima i izostancima u zadnjoj liniji.
Na stranu Kup utakmica u prosincu, Riječani su za posljednjeg gostovanja u Varaždinu, remijem koji je skrojio sjajni Ivan Nevistić, izgubili dva boda koja su im na kraju nedostajala za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će sada tražiti potvrdu sjajnog izdanja protiv Dinama.


– Lijep je osjećaj pobijediti na Maksimiru i s ta tri boda ući u proljeće, ali ništa više od toga. To je samo prva utakmica, bilo je dosta dobrih stvari, dobili smo potvrdu onoga što smo željeli, a s druge strane imali smo dosta mana u samoj igri. Igrači su već dan nakon Maksimira prebacili fokus, žele ići prema našem cilju, a to je da u svakoj utakmici pokažemo sadržaj koji će zadovoljiti njih same, ali i sve nas, jer će značiti da smo i bodovno ostvarili što smo željeli – kaže Simon Rožman, koji je podvukao i da neke stvari u pobjedi protiv Dinama nisu bile najbolje.


– Prvo poluvrijeme nije bilo na razini kakvu sam želio. Daleko od toga da je bilo loše, ali u nekim situacijama smo dosta visjeli, u srednjoj zoni bili prebrzi u razmišljanju i nedovoljno strpljivi u izgradnji kontinuiranih napada. Drugo poluvrijeme je bilo bolje, pogotovo fizički, mislim da smo pokazali da smo na dobroj razini spreme, da smo energetski dobro izgledali i istrčavali te kontre i polukontre. Nevistić nas je držao u jednom trenutku, mogla je utakmica ići i u drugom smjeru, ali nakon pobjede je sve ljepše, regeneracija je brža i jednostavno si sretan.


Na pravom putu




Rožman može biti sretan i zbog dvaju pogodaka, koji su najbolji pokazatelj njegovog rada u Rijeci.


– Nema boljeg osjećaja, kako za mene kao trenera tako i za igrače, nego kada vidiš da trening daje rezultate i da nešto što si radio preslikaš na utakmici. To nam je svima potvrda da smo na pravom putu, da to što radimo ima smisla, ali razmišljamo i dalje kako se unaprijediti.


Nakon Rijeke s europskom maskom u Maksimiru, u Varaždinu »bijele« očekuje drugačija utakmica u kojoj će Rožmanova momčad morati biti ta koja će napadati.


– Nije prošlo puno od zadnje utakmice, pokazalo se da smo imali dosta problema kada su nas držali daleko od gola. Dobro su organizirani, opasni iz polukontri i kontri preko Obregona i Benka. Imamo puno kartoniranih igrača, ali govorio sam već da želimo imati široki izbor igrača u dobroj formi i da će svi dobiti priliku. Zadovoljan sam što smo na svim pripremnim utakmicama pokazali da idemo u pravom smjeru iako znamo da je u Varaždinu uvijek neizvjesno, da će sitnice odlučivati. I brojke po pitanju fizike na Maksimiru su bile dobre, to mi je pokazatelj da se dobro osjećamo, a kada je tako onda možemo ispunjavati taktičke varijante koje želimo.


Iako je Varaždin doživio ponešto promjena kroz zimsku stanku, na Rujevici vjeruju da im se momčad neće bitno razlikovati u odnosu na Kup utakmicu, koja je i najbolje upozorenje »bijelima« uoči današnjeg sudara.


– Prema našim analizama, promijenit će jednog igrača u odnosu na zadnju utakmicu. Organizirani su u fazi obrane, jako su dobri u srednjoj zoni kada su blizu našim veznim igračima, a uz to jako dobro iskorištavaju svoje prilike pa imaju dobru realizaciju. Sve su to stvari na koje moramo obratiti pažnju, moramo biti na svojoj razini po pitanju organizacije, discipline u igri, brzine, inače će biti jako teško.


Zaslužena prilika


Rožman nema što puno skrivati Varaždincima po pitanju zadnje linije, Arsenić, Escoval i Galešić tu su jedine opcije.


– Uigravali smo ih kroz pripreme, a sada će dobiti priliku koju su zaslužili. Kroz pripreme su pokazali sve što smo od njih tražili i imam puno povjerenje u njihove kvalitete, a na kraju će teren sve pokazati.


Najveća novost je Galešić u zadnjoj liniji budući da je u jesenskom dijelu sezone uglavnom igrao u veznom redu.


– Polivalentan je igrač, dobar na lopti. Budući da sada igramo s dva vezna, koji su više box-to-box igrač, i vratili smo ga na njegovu prirodnu poziciju jer je po profilu više branič nego veznjak.


Ozbiljna opcija za mjesto startera, nakon nekoliko treninga s »bijelima«, za upražnjeno mjesto na lijevom boku je i 19-godišnji Roko Jurišić.


– Jurišić konkurira za mjesto u momčadi zbog kartona Štefulja i vjerojatno će dobiti priliku – zaključio je Simon Rožman.