Šibenik vs. Rijeka

Trener bijelih namjerava napasti na svojem Šubićevcu po pobjedničkoj formuli iz Koprivnice

Denis Frančišković

Luka Menalo/Foto Arhiva NL

Luka Menalo/Foto Arhiva NL

Ja sam tip trenera koji želi da njegova momčad zabije gol. Za pobijediti mora se napasti i zabiti pogodak. To je neko polazište - kaže Tomić



RIJEKA Zgusnuti travanj nogometaši Rijeke nastavljaju današnjim gostovanjem na Šubićevcu, čime počinje engleski ritam odigravanja utakmica za Bijele. Već u srijedu na rasporedu je polufinale Kupa s Istrom 1961 na Drosini, u sljedeću subotu na Rujevicu stiže Lokomotiva, a nova srijeda donosi novo, ovog puta prvenstveno gostovanje preko Učke. Ritam vikend-srijeda Riječani će zaključiti nedjeljnim domaćim derbijem s Osijekom (25. travnja) i dobiti tjedan dana pripreme za gostovanje ne Poljudu na Praznik rada.


Bilo kako bilo, travanj bi mogao biti mjesec velikih odgovora za sastav Gorana Tomića koji je uhvatio ritam i formu. Tri posljednje pobjede nad Slaven Belupom, Varaždinom i posebno ona gostujuća nad Goricom bitno su promijenile »odnose snaga« u borbi za treće mjesto i Europu. Bijeli su u Velikoj Gorici, unatoč loših završnih 15 minuta i primljena tri gola, dobili važan impuls za dalje, poglavito za današnje gostovanje na Šubićevcu.


– Pobjede su uvijek najbolji lijek i za atmosferu i za samopouzdanje. Dobro ozračje nastavilo se u tjednu koji je već pomalo iza nas – kaže trener Goran Tomić. – Do 70 i neke minute i prvog primljenog gola stvarno smo odigrali utakmicu na visokoj razini. Tih dvanaest minuta smo imali totalni »black out«, što zbog naše krivnje, ali i kvalitete Gorice koja je to iskoristila. Onda od trećeg primljenog gola do kraja utakmice, a igralo se desetak minuta, skupili smo se i zadržali ozbiljnost te nam Gorica više nije prijetila.




Novi kormilar Bijelih prvi put s Rijekom dolazi u rodni grad. I igralište svoje mladosti…


– Uvijek mi je kao Šibenčaninu posebno drago dolaziti u rodni grad. Oni koji znaju one zgrade oko Šubićevca, tu sam praktički proveo svoje djetinjstvo, stadion mi je u to vrijeme bio poput dnevnog boravka. Više sam bio tamo nego doma, ha, ha… To okruženje za mene je posebna priča, ali jedno je to, drugo je trenutačno stanje kao trenera Rijeke. Kad počne utakmica, to se sve zaboravlja i napravit ćemo sve da se vratimo doma s tri nova boda.


Dodatno upozorenje


Šibenčani su dodatno upozorenje poslali svima i posljednjim remijem (1:1) s Dinamom.


– Bez obzira na taj rezultat, vidjeli smo da je Rijeka imala problema sa Šibenikom u ove tri ovosezonske utakmice. Kad se pogledaju samo međusobni sudari, ne samo njihova utakmica s Dinamom, vidi se da su jako nezgodan protivnik. Promijenili su trenera, promijenili su sustav, a igrači su reagirali na dobar način. Pokazali su jednu novu energiju i sigurno im taj bod protiv Modrih jako puno znači. Međutim, puno toga ovisi o nama samima.


Kako Tomić vidi aktualnu momčad »narančastih«?


– To je momčad koja je spoj svega pomalo. Imaju iskustva pogotovo u zadnjoj liniji, imaju mladenačku energiju s Bulatom koji je pokazao ove sezone da je velika karijera pred njim. Osim toga, imaju vica u igri sa Sahitijem, moć i prodornost naprijed s Jurićem. Generalno to je momčad koja je miks svega. Dobra i čvrsta momčad, što pokazuje i samo stanje na ljestvici.


Bijeli će danas biti lišeni dvojice važnih kotačića momčadi i to na osjetljivim pozicijama kreacije, ali i napada protivnika iz drugog plana. Andrijašević i Lončar odrađuju zabranu nastupa zbog tri žuta kartona.


– Sigurno da se kod nas u momčadi puno toga vrti oko Franka, on je motor momčadi u napadačkom dijelu. Međutim, imamo širinu i naći ćemo način da nadomjestimo kapetana. Kao i Lončara, koji jako puno nedostaje kao standardni prvotimac. Očekujem od igrača koji budu ušli da će ih dostojno zamijeniti i opravdati ukazano povjerenje.


Bez kapetana


Može li njihov izostanak dovesti i do korekcije sustava, recimo do varijante 4-4-2?


– Imamo više opcija, a konačnu odluku donijet ćemo na posljednjem treningu. Raduje što dobivamo na širini, svi se pomalo vraćaju punom treningu. Velkovski je ušao u ritam, pa i Smolčić. Imamo veću raznovrsnost i to je dobro zbog zahtjevnog ritma koji imamo u travnju. No, već sam odmah nakon Gorice, kad sam vidio da će otpasti Andrijašević i Lončar, dobio neku ideju koju ću još malo razraditi.


Tomić tako priznaje da ima konačnu ideju za Šibenik. Je li ona izrazito napadačka?


– Momčad Rijeke ima kvalitetu, a ja sam tip trenera koji želi da njegova momčad zabije gol. Za pobijediti mora se napasti i zabiti pogodak. To je neko polazište. Naravno, s nužnim oprezom u obrani. Najbolji primjer je naša posljednja utakmica u Koprivnici gdje smo iskazali veliku želju, gubili, ali nismo odustajali i to nam se isplatilo. To treba i biti neki moto igračima. Bitni su želja i volja za pobjedom.


Šibenik ja važan i kao uvertira za Pulu. A tamo se igra utakmica s još puno većim ulogom, gdje se praktički nema pravo na kiks.


– Pred nama je zahtjevan period u kratkom razdoblju. Puno toga se sad odlučuje i igrači moraju naći način da odgovore tim zahtjevima. Želim da pušemo za leđima Gorici i uđemo u finale Kupa. Puno ovisimo sami o sebi i našim igrama. Došli smo do neke bodovne zalihe koja je prihvatljiva za zadnji krug. Moramo se samo koncentrirati na našu igru i izvući maksimum – zaključuje Tomić.