Ivan Mance

Sportski direktor bijelih poručuje kritičarima: “Rijeka ide dalje svojim ustaljenim putem što možda nekima ne odgovara”

Mateo Sučić

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

U kontinuitetu, kroz gotovo cijelo desetljeće, nižemo uspjehe pa kada se izgube dvije, tri utakmice ne želimo stvarati nervozu - kaže Mance



RIJEKA  S početkom ovog tjedna na Rujevici je završio najstresniji dio sezone za trenere – prijelazni rok. S obzirom na situaciju koja vlada na nogometnom tržištu, nije bio prometan kao zadnji put kada je Rijeka prethodno igrala grupnu fazu Europske lige (tada su otišli Gavranović, Mišić, Elez, Maleš i Vešović), ali je zato s financijske strane bio uspješan. Rijeka je na transferima Nevistića i Štefulja u Dinamo (odlaze na ljeto), odnosno Halilovića u Heereveen, uprihodila otprilike 5,5 milijuna eura, a uz to je uspjela zadržati kompetitivnu momčad koja će ovog proljeća ponovo loviti plasman u europsko natjecanje i braniti trofej u Kupu.


Najpozvanija osoba za komentirati riječki mercato je sportski direktor »bijelih« Ivan Mance.


– S obzirom na specifičnost situacije na tržištu prijelazni rok je bio dobar. Napravili smo neke izlazne transfere koji nam omogućavaju stabilnost u razdoblju koje je ispred nas, s druge strane smo po pitanju dolazaka rješavali pozicije za budućnost jer i dalje želimo biti u samom vrhu hrvatskog nogometa. Pravu ocjenu će dati rezultati, ali ono što smo željeli, okvirno smo i uspjeli napraviti – kaže Ivan Mance pred kojim je period pripreme za ono što će se događati na ljeto.


Uspješnost prijelaznog roka u Rijeci uvelike diktiraju izlazni transferi, a iznosima koje su »bijeli« prihodili za Nevistića, Štefulja i Halilovića osigurana je polovica klupskog budžeta. Je li tu ostvareno ono što je klub želio?




– Svi znamo na koji način već godinama funkcioniramo kao klub, trenutačno je jedan od prioriteta puniti budžet izlaznim transferima i dobro je imati stabilnost za daljnji rad.


Nevistićev nasljednik? Gledamo tržište, ali imamo Prskala

Je li u fokusu i traženje vratara budući da Nevistić na ljeto odlazi u Dinamo?


– Imamo Andreja Prskala, tu je i David Nwolokor, koji će morati na operativni zahvat ramena i za kojeg čekamo procjenu doktora kada će biti spreman za igru. Naravno, gledamo i tržište, do ljeta ima još tri, četiri mjeseca da vidimo što i kako. U svakom slučaju tu imamo i Prskala koji može preuzeti teret na sebe, njegove vratarske i ljudske kvalitete u klubu svi dobro znamo – kaže Mance.

Govoreći o izlaznim transferima, najviše rasprava među navijačima su podigli odlasci Nevistića i Štefulja u Dinamo, koji su ostali na posudbi u Rijeci?


– Najprije želim istaknuti da su Nevistić i Štefulj dali jako puno za momčad na putu do velikog uspjeha koji smo napravili plasmanom u grupnu fazu Europske lige. Uvijek je to priča koja nije lagana za navijače kada igrači prelaze u redove rivala, ali moramo uzeti situaciju u kojoj se nogomet nalazi. Svatko realan shvaća da je nogometno tržište jako pogođeno ovom krizom, puno manje novaca se okretalo, događalo se manje čistih transfera. Kada su došle ponude Dinama, morali smo biti racionalni prema klubu, radilo se o najboljim ponudama koje su došle i zbog toga smo ih prihvatili. Apsolutno smo svjesni da je s navijačke strane to teško prihvatiti, ali u ovom trenutku to je bila financijski najbolja opcija za klub. Ostalo nam je za dogovoriti i dva igrača koja će u nekom trenutku iz Dinama doći u Rijeku.


Radno ljeto


Zanimljiv je bio i transfer Halilovića u Heerenveen, igrač koji je prije dvije godine došao na mala vrata napravio je lijepi iskorak?


Halilovićev transfer je i s financijske strane vrlo dobar za igrača u 26. godini. On je jedan od onih igrača kod kojih smo pogodili s njegovom kvalitetom i karakterom, on je napredovao, dao puno dobroga Rijeci kroz osvajanje trofeja i Europsku ligu. Teško je prihvatiti da ti ponajbolji igrači odlaze, ali klubovi na našim prostorima žive od takvih transfera i ulaganja u budućnost.


Je li bilo ponuda za neke druge igrače Rijeke?


– Bilo je nekih upita, nekih ponuda, ali nisu bile dovoljno dobre da bismo reagirali pa nema potrebe ni spominjati imena. Uz to, nismo željeli da previše igrača ode u istom trenutku pa ćemo daljnje poteze povlačiti na ljeto.


Budući da je Halilović jedini odlazak, kada je riječ o prvotimcima, odnosno da su došli Mudražija, Vukčević, Drmić i Jurišić, može li se reći da je Rijeka, barem na papiru, jača nego što je bila jesenas?


– Mislim da smo kvalitetni, sa solidnom širinom kadra. Treba uzeti u obzir da je situacija sve samo ne normalna s obzirom na broj utakmica koji smo odigrali u ovih mjesec dana. Nije još sve sjelo kako bismo željeli, ali u ovakvim uvjetima moramo biti strpljivi.


Mudražija i Vukčević su pokazali zanimljive stvari, Drmiću se vidi da mu fali natjecateljski ritam. Kako ste zadovoljni njihovim dolaskom?


– To su kvalitetni igrači, a mi smo iskoristili situacije u kojima su se oni našli. Vjerujem da će se s vremenom pokazati da su to bili dobri potezi i mislim da se već sada nazire da je to tako.


Drmićeva volja


Od početka prijelaznog roka spominjao se jedan krilni igrač kao želja za dodatak momčadi, na kraju se nije realiziralo. Zašto?


– Otpale su neke opcije koje su nam bile primarne pa smo odlučili ostati s kadrom koji imamo. Kada se Drmić još malo bolje pripremi, a stvarno je prepun volje za treningom i radom, u njemu ćemo imati opciju za tu poziciju. Zajednički dogovor sa strukom je bio da ostanemo s ovim kadrom do ljeta, a već sada planiramo ulazne transfere za idući prijelazni rok.


Osim ulaznih transfera, u idućih nekoliko mjeseci na vrhu prioriteta bit će rješavanje pitanja ugovora i posudbi?


– Tu imamo dosta vremena do ljeta. Ova sezona je zbog cijele situacije u 2020. godine bila specifična i odlučili smo je premostiti strategijom posudbi. Vidim da se i u svijetu to dosta koristilo, mislim da je to bila sjajna odluka za klub jer smo na krilima igrača koji su došli na posudbu izborili Europsku ligu. Kroz proljeće ćemo vidjeti koga ćemo moći i prije svega koga ćemo željeti zadržati. U svakom slučaju mislim da su nam ove posudbe donijele puno koristi na sportskom planu i da ti igrači daju cijelog sebe kao da su oduvijek Rijekini igrači.


Istekom prijelaznog roka treneru Simonu Rožmanu je aktivirana opcija o produženju ugovora do 2024. godine čime je klub jasno pokazao da stoji iza njega i u ovoj situaciji koja rezultatski nije idealna?


– Aktivirana mu je opcija zbog svega dobroga što je dao Rijeci. Naš mentalitet je takav da se preko noći često zaboravlja što je sve netko napravio za klub, neovisno govorimo li o igraču ili treneru. Mi smo na taj način željeli dati do znanja treneru da poštujemo njegov rad i cijenimo sve što je napravio za Rijeku jer svojim rezultatima spada u najuspješnije trenere u klupskoj povijesti. Vjerujem da će mu taj iskaz povjerenja dati još snage da u budućnosti napravimo još veće stvari.


Kako gledate na aktualni trenutak u kojem se zaredalo i nešto loših rezultata?


– U kontinuitetu, kroz gotovo cijelo desetljeće, nižemo uspjehe pa kada se izgube dvije, tri utakmice ne želimo stvarati nervozu. Želimo dati mir momčadi i treneru, naši navijači su bitni jer nam odašilju pozitivnu energiju pa kroz te mini krize često prolazimo lakše nego drugi klubovi. Rijeka ide dalje svojim ustaljenim putem što možda nekima ne odgovara, ali sve što radimo je u najboljoj vjeri za klupsku budućnost i siguran sam da će rezultati to pokazati – zaključio je Ivan Mance.


Riječki mercato

DOŠLI: Daniel Štefulj (Dinamo, posudba), Ivan Nevistić (Dinamo, posudba), Andrija Vukčević (Beveren, slobodan igrač), Josip Drmić (Norwich, posudba), Robert Mudražija (Kopenhagen, posudba), Roko Jurišić (Dinamo, bez odštete). Adrian Liber (Orijent, kraj posudbe).


OTIŠLI: Ivan Nevistić (Dinamo, 3 mil. eura), Daniel Štefulj (Dinamo, 1 mil. eura), Tibor Halilović (Heerenveen, 1,5 mil. eura), Momčilo Raspopović (Astra, 0,2 mil. eura), Ennio Travaglia (Zrinjski, slobodan igrač), Milan Ristovski (Spartak Trnava, posudba), Dani Iglesias (Spartak Trnava, posudba), Jasmin Čeliković (Željezničar, posudba), Armando Anastasio (Monza, kraj posudbe), Tomisla Turčin (Dinamo II, posudba).