Varaždin - Rijeka 0:0

Simon Rožman je u Varaždinu razmišljao o Lokomotivi, a dogodio mu se Ivan Nevistić i remi od kojega je najviše profitirao Hajduk

Davor Petrović

Luka Capan i Stjepan Lončar/D. KOVAČEVIĆ

Luka Capan i Stjepan Lončar/D. KOVAČEVIĆ

Nakon devedeset minuta igre ispostavilo se da je od odmaranja standardnih igrača Rijeke najviše koristi imao Hajduk, kojeg je varaždinski remi bez golova gurnuo na drugo mjesto



 


VARAŽDIN Sudeći po izgledu udarne jedanaestorke Rijeke, Simon Rožman je u Varaždinu razmišljao i o idućem utorku, kada na Rujevicu stiže Lokomotiva. Naime, na klupi za pričuvne igrače su ostali Antonio Mirko Čolak, Franko Andrijašević, Tibor Halilović i Luka Capan. Nakon devedeset minuta igre ispostavilo se da je od odmaranja standardnih igrača Rijeke najviše koristi imao Hajduk, kojeg je varaždinski remi bez golova gurnuo na drugo mjesto.

Foto galerija: Neizvjestan ogled Prve HNL između Varaždina i Rijeke (0:0) Foto: Davor Kovačević



Početak utakmice ponudio je dosta nervoze i puno grešaka u predaji lopte na obje strane. Samim time je nepotrebno isticati da u tom razdoblju nije bilo nekih velikih uzbuđenja. Zapravo, umjerena monotonija je razbijena tek u 11. minuti, kada je Danko Matrljan s klupe Rijeke nešto dobacio Samiru Toplaku, nakon što je Ivan Lepinjica zaradio žuti karton zbog starta na Toniju Tekliću.


Toplak i Matrljan




Trener Varaždina je glasno reagirao, želeći znati zašto ga se spominje, no sve je završilo u pomirljivom tonu. Samo pet minuta kasnije Nikola Tkalčić je pokosio Daniela Štefulja, koji nije mogao nastaviti utakmicu. Umjesto njega, Simon Rožman je na teren poslao Stjepana Lončara.


Igra se malo rasplamsala nakon prvih dvadeset minuta, no to još uvijek nije bilo dovoljno za nešto više od nekoliko nepreciznih udaraca s distance i loše odmjerenih ubacivanja s bokova na obje strane. U tim trenucima to je bila izjednačena utakmica momčadi koje se bore s vlastitim greškama po ljetnim vremenskim uvjetima. Naime, prvi dio je odigran na 26 stupnjeva.


Igrala se 32. minuta kada je Rijeka konačno uspjela nadmudriti obranu suparnika. Alexander Gorgon izvukao se na lijevom boku i uputio upotrebljiv centaršut u sredinu, gdje je Sterling Yateke pobjegao svom čuvaru. Na žalost gostiju, njegov udarac iz prve usmjerio je loptu visoko iznad gola.


Pandur na visini


Drugi dio je počeo na nešto ugodnija 23 stupnja, s time da je središnja tribina Gradskog stadiona Anđelko Herjavec bacala sjenu na velik dio terena. Povrh toga, Rožman je na teren poslao Čolaka, Andrijaševića i Capana, umjesto Yatekea, Domagoja Pavičića i Ivana Tomečaka. No, prva prilika je otišla na stranu Varaždinaca, i to nakon samo petnaestak sekundi igre, kada je Jorge Obregon krenuo prema Ivoru Panduru. Srećom po goste, Darko Velkovski i Hrvoje Smolčić uspjeli su stići Kolumbijca i otkloniti opasnost.


Nešto kasnije i Toplak je morao napraviti izmjenu zbog ozljede igrača. Zapravo, moglo bi se reći da je to bila neka vrsta karmd. Naime, u jednom duelu je nastradao Tkalčić, odnosno čovjek koji je u ranoj fazi utakmice pokosio Štefulja, otpremivši ga u svlačionicu. No, za izmjena nije poremetila ritam Varaždinaca, koji su Rijeci stvorili dosta problema u razmaku od 56.do 61. minute.


Prvo je loša reakcija Velkovskog u skoku domaćoj momčadi otvorila priliku za kontru, koju je zaustavio Smolčić. Zatim je Ivan Posavec pao ukaznenom prostoru Rijeke, nakon kontakta s Capanom. Varaždinci su tražili jedanaesterac, a glavni sudac Tihomir Pejin samo je odmahnuo rukom. Na koncu je Obregon pobjegao obrani gostiju i krenuo sam prema Panduru, koji je njegov udarac uspio odbiti u korner.


Rijeka je uzvratila u 63. minuti. Lončar je na lijevom boku uhvatio malo slobodnog prostora i poslao je centaršut na drugu stativu, gdje je Robert Murić nogom raspalio iz prve. Taj udarac je imao silinu, ali nedostajalo je preciznosti, pa se lopta zakucala u reklame iza gola Varaždinaca. Osam minuta kasnije Rožman je krenuo po pobjedu, poslavši na teren Piresa, umjesto Lepinjica.


Riječka inicijativa


Riječki Brazilac odmah se našao u izglednoj situaciji za postizanje gola, ali Ivan Nevistić obranio je njegov udarac sa deset metara iskosa, na lijevoj strani. Bilo je to u 71. minuti, a već u idućoj akciji Gorgon lansirao sjajan udarac s više od dvadeset metara. Lopta je išla pod prečku, ali Nevistić ju je uspio odbiti u korner. U tim trenucima Rijeka je bila momčad koja ima inicijativu i diktira tempo.


Igrala se 80. minuta kada je Toplak s klupe podigao Leona Benka i Dejana Glavicu, pokušavajući uspostaviti terensku ravnotežu uvođenjem dvojice iskusnih igrača. Niti deset sekundi kasnije, Rijeka je imala još jednu fantastičnu priliku. Murić je odapeo sa trinaest metara, a Čolak je podmetnuo nogu u petercu i promijenio smjer lopte. Na žalost Rijeke, pogodio je Nevistića.


Riječki vratar na posudbi u Varaždinu bio je junak svoje momčadi i u 86. minuti, kada je zaustavio Andrijaševićev udarac iz blizine, nakon odličnog proigravanja Lončara. Varaždin je uzvratio preko Dominika Glavine, koji je s vrha kaznenog prostora tražio malu mrežu, a pronašao je Pandurovu ispruženu ruku. Na početku sudačke nadoknade Čolak je pobjegao domaćoj obrani, ali udarcem sa šesnaest metara nije uspio probiti Nevistića.


Varaždin – Rijeka 0:0

Gradski stadion Anđelko Herjavec. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 6. VAR sudac: Ivan Vučković (Zagreb).


Žuti karton: Tkalčić, Do. Glavina, Obregon, Glavica (Varaždin), Lepinjica (Rijeka).


VARAŽDIN: Nevistić 7,5 – Tkalčić 5,5 (55′ Špičić 6), Novoselec 6, Rodin 6, Mamić 6 – Senić 6, Đurasek 6 – Mehdikhani 5,5 (68′ Petković 6), Teklić 6 (68′ Do. Glavina 6,5), Posavec 6,5 (81′ Glavica -) – Obregon 6 (81′ Benko -).


RIJEKA: Pandur 7 – Smolčić 6,5, Velkovski 5,5, Escoval 6 – Tomečak 5,5 (46′ Capan 6), Pavičić 5,5 (46′ Andrijašević 6), Lepinjica 5,5 (71′ Pires 6), Štefulj – (19′ Lončar 6,5) – Murić 6,5, Gorgon 6 – Yateke 5,5 (46′ Čolak 6).

 


















Tablice omogućuje SofaScore LiveScore