Fali igrača

Simon Rožman ima kvalitetu, ali treneru Rijeke za napornu proljetnu utrku ipak nedostaje igračke širine

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto REUTERS

Simon Rožman/Foto REUTERS

Vrijeme curi, do utakmice protiv Dinama i nastavka prvenstva ostalo je još osam dana i na Rujevici će morati pronaći način da promptno reagiraju kada se pojavi igrač za kojeg smatraju da je pravi dodatak momčadi



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas će se zaputiti u Umag na drugi tjedan priprema uoči početka proljetnoga dijela sezone koji će već od prvoga kola biti poput uspona neke popularne biciklističke utrke. »Bijeli« startaju s Dinamom 19. siječnja, prvenstvo će zaključiti domaćim srazom protiv Gorice polovinom svibnja, nadajući se da će poslije zadnjega kola igrati i finale Hrvatskoga kupa. Netipične pripreme, jer ono što se obično radi u pet tjedana sada mora stati u petnaestak dana, važne su upravo u kontekstu zahtjevnog rasporeda, budući da će momčad Simona Rožmana već do 20. ožujka nadoknaditi svih pet zaostalih utakmica iz jesenskoga dijela, a još čeka termin Superkupa protiv Dinama.


S obzirom na to da je stanka bila kratka, nogometaši Rijeke nisu puno izgubili po pitanju fizičke pripremljenosti, na Rujevici su itekako zadovoljni stanjem u kojem su se igrači vratili, a u idućih pet dana kroz dvije pripremne utakmice (ND Gorica, Budafoki) slijedi završno peglanje forme. Prva utakmica protiv MOL Fehervara (nekadašnji Videoton) u prvom poluvremenu, kada je ona udarna postava bila na travnjaku, dala je pregršt razloga za zadovoljstvo treneru Rožmanu. Nedostajala je tek nešto bolja realizacija, na kojoj se prvog tjedna priprema nije puno ni radilo, a posebno su dobre bile defanzivna tranzicija, pritisak po oduzetoj lopti, sigurnost zadnje linije i veznog reda… Rožman je zadnjih desetak minuta prvoga poluvremena čak i »naredio« igračima da igraju visoki pritisak, svjesno riskirajući nešto više prostora ispred Nevistića želeći vidjeti kako taj dio funkcionira i dobio je pozitivan odgovor.


Vezni red


Drugo poluvrijeme bilo je za nižu ocjenu, što je i razumljivo, priliku su dobili redom mladi igrači od kojih neki u dresu Rijeke još nisu imali pravu seniorsku minutažu (Galešić, Liber, Travaglia, Frigan) pa su ih agresivni Mađari malo i »istukli« te pokazali treneru Rijeke da kadar koji ima na raspolaganju posjeduje kvalitetu, ali i da bi mu moglo nedostajati širine u ovom premijerligaškom ritmu igranja nedjelja-srijeda-nedjelja koji slijedi.




Uz jedanaestorku koja je odradila prvo poluvrijeme, u užim kombinacijama su još dva, tri igrača, nedostajao je i kapetan Andrijašević, a od igrača koji su igrali u nastavku mnogi moraju uvjeriti Rožmana da se na njih može osloniti u slučaju vala izostanaka kakve su, primjerice, u nekim dijelovima jeseni uzrokovali koronavirus i ozljede. Posebno se to odnosi na vezni red gdje je Rožman spao na Lončara i Čerina kao sigurne startere, odnosno Pavičića i Lepinjicu kao prve zamjene koje se jesenas nisu naigrale.


Riječka svlačionica puna je i mladih igrača koji se još moraju potvrditi da bi bili spremni postati okosnice momčadi koja će ostvarivati rezultate koje Rijeka traži. Na Rujevici su silno zadovoljni Galešićem, koji pokazuje značajan napredak, uz to je i veliki radnik, svjesni su da će Liberu trebati određeno vrijeme i minutaža na travnjaku da bi prešao barijeru koja stoji između Prve i Druge HNL, kao i da Braut još uvijek nije na razini da u kontinuitetu igra na visokoj razini, iako pokazuje potencijal da će tamo doći. U toj priči je i Yateke koji nije do kraja definiran, pa Ristovski čiji je povratak nakon teške ozljede zaustavila bolest, što dovodi do prilično skromne brojke igrača za odigrati najmanje 26 utakmica u 117 dana.


Budžet


Nije tajna da se radi na tome, ako bi pregovori oko transfera Štefulja (na ljeto) u Dinamo otišli do kraja, Rijeka bi odmah dobila Karačića, Đuraseka i Jurišića koji bi proširili kadar (traju pregovori s igračima oko ugovora, a navodno zapinje s Đurasekom i Karačićem, kojeg talijanski mediji sele u Bresciju), a neovisno o njima u riječkom prvoligašu traže jednog krilnog i jednog veznog igrača. Na Rujevici, dakako, niti za jednog igrača ne žele iskakati iz postavljenih okvira budžeta, nadaju se osloniti na već prokušani model posudbe s mogućnošću otkupa ugovora, a navodno već i imaju neke opcije pa je pitanje procjene radi li se o pravome poslu za »bijele«.


Vrijeme curi, do utakmice protiv Dinama i nastavka prvenstva ostalo je još osam dana i na Rujevici će morati pronaći način da promptno reagiraju kada se pojavi igrač za kojeg smatraju da je pravi dodatak momčadi. Nema ih puno, većina traži za Rijeku nedohvatljive iznose, ali za izdržati utrku u kojoj će idućih pet mjeseci pedalirati uzbrdo, trebat će još malo širine.