Rijeka u V. Gorici

Serse Cosmi u operaciju “ostanak u ligi” kreće s velikim pojačanjem: “Alen je napokon zdrav i spreman”

Denis Frančišković

Serse Cosmi/Foto PIXSELL

Serse Cosmi/Foto PIXSELL

Imao sam priliku trenirati jako puno igrača koji su poslije postali vrhunski, od Di Natalea, Milita, Miccolija do Materazzija i Petkovića. Halilović spada u tu kategoriju - tvrdi trener Rijeke



RIJEKA   Malo je tko mogao predvidjeti da će Rijeka i Gorica u ovoj fazi prvenstva igrati ništa drugo do – derbi začelja. Obje su momčadi sakupile tek šest bodova kao posljednji i pretposljednji sastav i htjeli to na Rujevici priznati ili ne Bijeli započinju operaciju ostanak. Ne treba niti govoriti što bi značio eventualni novi poraz pred dolazak Lokomotive kao drugog “davljenika” na Rujevicu.


– Svjesni smo situacije i važnosti utakmice, a pozicija Gorice ne treba nas zavarati. Naprotiv, mislim da je Gorica s psihološkog aspekta možda i u boljoj situaciji od nas. Ipak znamo što je cilj i što moramo, a to je pobjeda – kaže trener Serse Cosmi. – Slažem se da je ovo utakmica s velikim imperativom i znamo u kojoj situaciji se ne smijemo naći. Svaka utakmica od kada sam došao je pod povećalom i iznimno važna. Moramo biti svjesni da možemo i moramo biti bolji.


Gorica je znana “crna mačka” Rijeke u HNL-u. Klub je to izvan Velike četvorke koji je najviše znao namučiti Bijele, jedno vrijeme u seriji je matirao Bijele i pet utakmica.




– Nisam znao za taj podatak. Ali došao sam do onog da je Gorica momčad najviše osvojenih lopti u HNL-u. To je znak da je to momčad koja ima fizionomiju, agresiju i pravi gard. Ali nije sve do statistike. Zatvaramo jedno poglavlje i otvaramo jedno novo, nadam se pozitivno. Momčadi s najviše stranaca i najmlađe? Gledam prije svega svoju momčad i imamo jako zanimljivih mladih igrača koji u ovoj situaciji dolaze do izražaja, ali ne na način koji bi trebali. Vrlo rijetko se događa da isključivo mlade momčadi stvaraju rezultat. To mora biti kombinacija mladosti i iskustva. Ali ponavljam, oni su dodatna vrijednost za klub kojoj trebamo dodati nešto više.


Oporavljeni Alen Halilović zaigrat će od prve minute. Izostaju Krešić i Vrančić zbog žutih kartona.


– Alen će igrati, napokon je spreman i zdrav. Iznimno je važan za momčad, važno je samo da on shvati da je to tako i da ga momčad treba. Imao sam priliku trenirati jako puno igrača koji su poslije postali vrhunski, od Di Natalea, Milita, Miccolija do Materazzija i Petkovića. Halilović spada u tu kategoriju, kvalitetom iskače, ali apsurdno je da igrač njegovih tehničkih kvaliteta, uz dužno poštovanje, igra u Rijeci. To znači da je u prošlosti napravio neke greške. Alen ima i kvalitetu i godine da bi mu ovo bio novi, možda i bolji početak. Ali to ne ovisi o predsjedniku, treneru, navijačima, mami, tati… nego isključivo samo o njemu.


U konkurenciju se vraćaju Selahi i Vukčević nakon odrađenih žutih kartona, a kao opravljenici priključuju se Vučkić, Mateo Pavlović i Jurišić.


Niko Galešić zaigrat će na mjestu stopera u izostanku Krešića i priključenju Matea Pavlovića nakon ozljede.


– Čeka nas jako teška utakmica, to smo znali od ranije. Ništa osim tri boda u ovoj situaciji nam ne znači puno. Dobro smo se pripremili i dat ćemo sve od sebe za pobjedu – kaže Galešić.