Anketa

Rijekine legende o krizi bijelih: “Rijeka nema lošije igrače od Osijeka i nije problem u umoru… Trener to mora izvući!”

Denis Frančišković

Elvis Brajković, Saša Peršon i Siniša Linić

Elvis Brajković, Saša Peršon i Siniša Linić

Mislim da je tu problem više na nekoj psihološkoj bazi jer su to profesionalci i fizički bi trebali biti spremni - kaže Saša Peršon



RIJEKA Nogometaši Rijeke od danas Rujevicu zamjenjuju Rovinjem, ispuhana, djelomično nervozna i energijski »iscijeđena« momčad, kako tvrdi trener Simon Rožman, novu će energiju pokušati naći na istarskom poluotoku. Riječanima očito trebaju promjene pa makar i ovakve vrste stotinjak kilometara od svoje baze kako bi se razmrdao sastav koji je za svaku pohvalu predstavljao Hrvatsku u Europskoj ligi, a nakon toga skuplja tek prvoligaške »mrvice«.


Rijeka je na važnoj prekretnici sljedećih jedanaest dana, dva prvenstvena i jedan kup ogled mogli bi umnogome odrediti smjernice »bijelih«, za koje posljednjih godina sve osim europskog izloga i trofeja predstavlja neuspjeh. Europa je ono bez čega klub poput Rijeke teško može bezbolno, poglavito u vrijeme korone, pokrpati budžet i zadržati stabilnost. U subotu na Rujevicu dolazi osokoljeni Hajduk predvođen Livajom, u srijedu potom »bijeli« traže polufinalu kup vizu u Gradskom vrtu, a već sljedeće nedjelje Rožmanova momčad mora u goste kod europskog Dinama, koji vodi »mrtvu utrku« za naslov s Osijekom.


– Nisam očekivao da će Rijeka ovako pasti nakon europskih utakmica, pogotovo jer je pokazala da se može nositi s puno boljim momčadima od onih iz HNL-a – kaže Elvis Brajković. – Taj zgusnuti ritam vjerojatno je ostavio traga, igrači mi djeluju, ne bih rekao nezaintersirano, već bezvoljno. Utakmica u Gradskom vrtu pokazala je koliko je Osijek agresivniji i čvršći, uz solidnu igru lako je pobijedio. S druge strane neke susrete poput Istre i Šibenika doma morali su dobiti. To su kiksevi i momčad koja se bori za sam vrh ne smije si dozvoliti takav luksuz. Ali vjerojatno ima dosta istine i u tom ritmu igranja svaka tri dana i bez treninga. To je engleski ritam, Rijeka je upala u njega i mora se izvući. S kondicijskog aspekta to je tako, ali Rijeka ima i dosta širok kadar. Možda je trebalo osvježavati momčad i bolje je izbalansirati.


Neće biti lako




Nakon pet dana stanke »bijele« opet čeka ubitačan ritam. U kojem više nema opravdanja…


– Istina, Rijeku čekaju tri jako teške utakmice. Dvostruko teže nego dosadašnje. S tim da je Hajduk od tih triju protivnika najslabiji, ali Rijeka je i od njega izgubila nedavno, istina nesretno. Splićane je dosta pokosila korona i pitanje je u kakvom će stanju biti. No tu nema filozofije, agresivan pristup od prve minute, uz što ranije zabijanje gola. Ali neće biti lako jer ovo je Hajduku šansa da se uključi u borbu za četvrto mjesto. Ulog je velik, a Rijeka bi trebala napraviti iskorak više u svakom smislu. Moraju dobiti tu utakmicu pa makar i na mišiće – tvrdi bivši igrač Rijeke, Hajduka i reprezentacije.


Po Brajkoviću kup je poprilično nepouzdan, Rijeka se preko Hajduka mora vratiti u novi napad na Velikogoričane.


– Mislim da je bolji put do Europe preko prvenstva. Osijek ima puno veće šanse da otiđe do kraja u Kupu, što su i sad pokazali. Tu je veća neizvjesnost, mora se puno toga poklopiti. Pobjeda nad Hajdukom sigurno bi sve znatnije popravila i povećala šanse u napadu na Goricu.


Siniša Linić, desna je ruka Damira Milinovića u Orijentu 1919, igrao je i za »bijele« i »bile«, redovito prati sve što se događa na Rujevici.


– Znam da je Rijeka igrala puno utakmica u mjesec dana, ali to nije izgovor da se igra slabo. I mi smo igrali u tom ritmu i bilo je super, moji suigrači i ja voljeli smo taj ritam uz regeneraciju od dva dana. Da je Rijeka dobila dvije, tri utakmice, ne bi se pričalo uopće o umoru. Ponavljam, iza Dinama najbolju momčad ima Rijeka.


Po Liniću vrijeme je da se igrači sami i izvuku iz situacije u kojoj su se našli…


– Na muci se poznaju junaci, vjerujem da će se dečki izvući iz svega ovog. Svaka pobjeda daje krila, a prilika za to je već u subotu. Ako se pobijedi Hajduk, lakše će biti i u Osijeku. Umor nije opravdanje. A ako se izgubi, nastavlja se tonuti i tu trener mora izvući momčad. Europska i domaća Rijeka? To je isti princip kako slabije momčadi igraju protiv jačih. Rijeka je igrala Europu s naglaskom na obranu, kao što u HNL-u igraju druge momčadi protiv nje. Nije to bilo loše primjerice protiv Šibenika, ali gosti su dvaput prešli centar i zabili. To se događa… – dodaje bivši veznjak »bijelih«.


Glava i noge


Rijekinu priliku vidi čak i u kupu, neovisno o posljednjoj utakmici.


– Mislim da su Osijek i Gorica previše odmakli, trebat će se zaredati dobri rezultati da ih se ugrozi. A u ovoj se ligi nikog ne može lako pobijediti. Gorica je jako čvrsta i kompaktna te su zasluženo tu gdje jesu. Ja i u Osijeku vidim šansu, tvrdim da nemaju bolje igrače od Rijeke. Pristup je najvažniji, Osijek je uzeo sve druge lopte i imao više energije. Te su stvari više u glavi nego u nogama – tvrdi Linić.


Saša Peršon također je bivši »kockasti«, igrao je i za »bijele«, »bile« i »modre«.


– I Rijeka i Hajduk djeluju neuvjerljivo, pogotovo Rijeka. Hajduk je već duže u svojim problemima. Kriza je također dio onog kroz što prolaze momčadi, pogledajmo samo Liverpool. Nije to ništa tragično – smatra Peršon. – Možda je baš Jadranski derbi prilika da se Rijeka vrati u život. Rijeka igra doma i lagani je favorit, ali i Splićani mogu iznenaditi. Pobjeda je u ovom trenutku itekako dobrodošla, Gorica ima prednost, ali još je puno bodova u igri. A i u kupu se »bijeli« mogu iskupiti. No subotnji je derbi idealna prilika da se Rijeka digne. Ali to vrijedi i za Hajduk…


Peršon »ispuhanost« riječkog sastava vidi na malo drukčiji način.


– Rožman najbolje zna situaciju na terenu i u svlačionici. Mislim da je tu problem više na nekoj psihološkoj bazi jer su to profesionalci i fizički bi trebali biti spremni. Rijeka nije imala neke probleme, primjerice s koronom, tako da je tu Rožman više mislio na psihičko pražnjenje u glavi. A kad nisi psihički spreman, onda niti noge često ne slušaju. Jako je teško i držati tu visoku razinu rezultata svake godine. I pratiti Dinamo, a sada i Osijek. Tu je i Gorica, koja je ugodno iznenađenje. – zaključuje Peršon.