Rezime priprema

Rijekina struka ne treba strahovati za Ampema i Obregona, ali od ove dvojice igrača s pravom očekuje više

Denis Frančišković

Jorge Obregon/Foto HNK Rijeka

Jorge Obregon/Foto HNK Rijeka

Još uvijek nije lako odgonetnuti pravo stanje trenutačne Rijekine forme i uigranosti. Jer bilo je slabijih i puno više boljih trenutaka, puno rotacija i izostanaka. No, Rijeka opet može po uspjeh u Maksimir



 
UMAG  Nogometaši Rijeke, već pomalo zasićeni monotonijom zimskog Umaga, dobili su dva dana odmora i sutra nastavljaju pripreme za proljeće velikih izazova. U srijedu je planiran sudar sa slovenskim drugoligašem Triglavom, koji će treneru Goranu Tomiću poslužiti za priliku igračima, koji su manje igrali tijekom istarskih priprema. U fokusu je gostovanje u Maksimiru kod lidera Dinama koji je brusio formu u Rovinju, samo sedamdesetak kilometara od Stella Marisa. Rezime priprema? Još uvijek nije lako odgonetnuti pravo stanje trenutačne Rijekine forme i uigranosti. Jer bilo je slabijih i puno više boljih trenutaka, puno rotacija i izostanaka. Zamutilo je to poprilično pravu sliku forme, no s ovim neokrnjenim kadrom, Rijeka sasvim sigurno opet može po uspjeh u Maksimir.


1. DVIJE POBJEDE, PORAZ I REMI


Utakmica s Domžalama bila je najlošije izdanje Bijelih. Poraz (2:3) i nije bio toliko bitan, koliko loša igra u obrani i iznova olako primljeni golovi. Tomićeva momčad niti u napadu nije djelovala prepoznatljivo, naprotiv, bila je poprilično bezopasna. Riječani su sasvim drugo lice pokazali u ogledu protiv Brava, igrali su s puno jasne ideje i motorike, kombinatorike i uigranosti linija te je to bilo najbolje riječko izdanje u Umagu. Na sličan način pobijeđen je i drugoligaš Gorica, ali tu je viđena očita razlika u kvaliteti. Sudar protiv Slovačkog mogao je otići na riječku stranu, ponajviše zbog bolje igre u drugom poluvremenu.


2. (NE)USPJELA GENERALKA


(Ne)uspjela generalka donijela je potpuno nedefiniranu Rijeku prvih pola sata i u nastavku sasvim drukčiju, punu okomitiju i raspoloženu momčad, koja je zagospodarila travnjakom. Tomić je očekivano bio nezadovoljan otvaranjem susreta u kojem su se Česi nametnuli duel igrom i trkom, ali i zadovoljan kontinuiranim pritiskom kojeg je njegov sastav ostvarivao u nastavku susreta.


3. IZOSTANCI I VIRUSI




Umaške pripreme, treće u nizu, ostat će upamćene po brojnim virozama koje su u valovima izbacivale igrače i struku iz trenažnog procesa. Posebno se to osjetilo u prve dvije utakmice, kad osam igrača nije bilo u konkurenciji, a treću je morao propustiti i sam Tomić. Uz to, niti vremenski uvjeti nisu bili baš naklonjeni Bijelima. Konstantna bura zamrznula je travnjak i redovito sputavala igrače, u svim osim u utakmici s Bravom.


4. ČESTIĆ I PRINOVE


Prinova Čestić bio je u fokusu priprema i dobio najveću minutažu. Svojim visinom (192 cm) i popriličnom mirnoćom u predaji lopte te solidnom zatvaranju prostora nameće se kao jedno od rješenja u obrani Bijelih.


U generalki Čestić je odigrao 80 minuta u paru s također visokim Krešićem te Tomić tu zasigurno vidi jedno od rješenja u igri uže obrane.


Dujmović i Kukoč korektno su u odradili svoj dio posla, dok je Djibrilla ostavio dojam svakako zanimljivog igrača, ali još poprilične nepoznanice. Za nešto više trebat će mu i više utakmica.


5. DRMIĆ I MURIĆ


Osovina Murić – Drmić i dalje je udarna i najjači dio novo-stare Rijeke. Riječ je o igračima koji plijene golovima i asistencijama, daju »začin« i prepoznatljivost Rijekinoj napadačkoj igri. Za Ampema struka ne treba strahovati, Obregon se diže, ali puno više se ovog proljeća očekuje od Abassa i Vučkića. Veza djeluje solidno, a na vratima u ovom trenutku Labrović ima malu prednost pred Zlomislićem.


6. BOKOVI I ROTACIJE


Tomić je dobar dio priprema stavljao naglasak na igru bokova, pri čemu su najviše šanse dobivali Braut (desno) i Merkulov (lijevo). Braut je bolje iskoristio minutažu, a Vukčević djeluje uvjerljive na lijevoj strani od Rusa. Na desnom boku dio minutaže neočekivano je dobio i Bušnja, a Lepinjica se mijenjao na poziciji središnjeg braniča i zadnjeg veznog igrača. Što će to donijeti u skoroj budućnosti, tek treba vidjeti…


7. UŽA OBRANA I SUSTAV


Igra uže obrane pod povećalom je zimskih priprema. Mogućim odlaskom Hrvoja Smolčića i nedefiniranom spremom i stanjem Escovala, koji nije niti bio u Umagu, kao i odlaskom mladog Galešića na posudbu, broj klasičnih braniča sveo se na iskusne Krešića, Velkovskog i Galovića te na prinove Čestića i Dujmovića. Lepinjica je pokazao da u slučaju manjka kadra može »pokrpati« tu poziciju.


Bijeli su forsirali sustav s stopera, a dojam je da u nekim utakmicama nedostajao klasični treći vezni igrač.


8. PRIPREME ZA DINAMO


Sasvim je jasno da startna postava protiv Slovačkog neće biti ona s kojom će Tomić krenuti na Dinamo. Njoj svakako treba dodati Ampema, ali i Tomečaka i Gnezdu Čerina. Bijeli su upravo protiv Modrih djelovali dobro u tri utakmice ove sezone, posebno u Maksimiru gdje su i eliminirali lidera iz završnice Kupa Hrvatske. Prva natjecateljska utakmica uvijek nosi mnoštvo nepoznanica, ali uvijek može biti jako bitna da usmjeri proljeće. Riječani u njemu s pravom imaju velika očekivanja.