Ivan Nevistić

Riječki junak iz San Sebastiana: “HNL nam je važan isto kao i Europa, na Poljudu želimo pobijediti”

Mateo Sučić

Ivan Nevistić/Foto NK Rijeka

Ivan Nevistić/Foto NK Rijeka

Uvijek pokušavam dati sve od sebe, a da ne razmišljam igram li protiv Istre, Real Sociedada ili Napolija. I nije mi bio problem prebaciti se s borbe za ostanak u Europsku ligu jer sve ovo nije došlo preko noći – kaže Ivan Nevistić



SAN SEBASTIAN Ivanu Nevistiću bilo je puno draže primati čestitke u San Sebastianu nego nakon utakmice u Napulju. I tada se istaknuo s nekoliko vrhunskih reakcija, ali izostao je konačni rezultat. U četvrtak navečer u Španjolskoj to nije bio slučaj, gotovo 70 minuta spustio je zastor ispred svoga gola i začarao ga za najboljeg strijelca La Lige Mikela Oyarzabala i njegovo društvo iz napada.


Upravo su Nevistićeve obrane bile okidač za nemir u redovima domaćina, a kada se na sve nadovezao i pogodak Velkovskog, sve je počelo mirisati na večer koja će se dugo pamtiti. Iako zbog kasnog termina utakmice i ranog treninga uoči povratka u Rijeku nije bilo puno vremena za san, Nevistiću i suigračima lijepe su se misli vrtjele po glavi.


– Rijetko kada nakon utakmice mogu brzo zaspati, ali sada nije smetalo jer sam uživao u tom lijepom osjećaju. Nismo pobijedili, ali i ovaj remi ima težinu, uložili smo stvarno puno energije da bismo napravili takav rezultat i mislim da smo ga zaslužili. Sretni smo, ali utakmice brzo idu, moramo se već koncentrirati na Hajduk i u ovo malo vremena spremiti se što bolje za taj ogled – pričao je Ivan Nevistić koji je, sasvim očekivano, bio i najbolje ocijenjeni igrač utakmice i u svim vodećim španjolskim medijima.




Sport je pisao o »velikom Nevistiću«, El Mundo Deportivo o vrataru koji je »izašao s travnjaka na glavna vrata«…


– Utakmica je u globalu bila stvarno zahtjevna, ali to smo i očekivali protiv momčadi koja je prva u La Ligi. Više razine od ove nema, mislim da u ovom trenutku ni Real ni Barcelona nisu bolji od Real Sociedada. I prije utakmice znao sam da će biti teško, ali dobro je ispalo i svi smo sretni ovime što smo ostvarili.


Drugo mjesto


Nevistić je komplimente zaslužio zbog puno zahtjevnih obrana, Real Sociedad je pucao iz svih oružja.


– Najteži je bio onaj udarac Oyarzabala nakon prodora u drugom poluvremenu. Vidio sam da mi ta lopta ide kroz noge, već sam mislio da nemam šanse, ali uspio sam nekako skrenuti pored gola. To mi je bila najteža situacija iako su imali stvarno puno prilika. Žao mi je samo što je kod drugog pogotka Real Sociedada lopta pogodila nekog od suigrača, siguran sam da bih je imao jer nije bio tako zahtjevan udarac. Šteta što je promijenila smjer, ali nemam komu što za zamjeriti, sve su reakcije bile rezonske.


S 24 obrane u dosadašnjih pet utakmica, Nevistić je prema UEFA-inoj statistici drugi najbolji golman natjecanja iza Ohada Levite iz Hapoel Beer Sheve. Kada se zna da je donedavno igrao za Varaždin i borio se za ostanak, onda njegove obrane imaju višestruku vrijednost.


– Kada sam tek došao u Rijeku, trebalo mi je mjesec dana da pohvatam drugačije zahtjeve, ali i prije u Varaždinu i sada u Rijeci igram bez kalkulacija. Uvijek pokušavam dati sve od sebe, a da ne razmišljam igram li protiv Istre, Real Sociedada ili Napolija. I nije mi bio problem prebaciti se s borbe za ostanak u Europsku ligu jer sve ovo nije došlo preko noći. Iza mene je puno rada, stotinjak seniorskih utakmica i sretan sam što na ovoj razini mogu koristiti iskustvo koje sam skupljao.


Nevistić će uvijek istaknuti i da je za dobar nastup vratara potrebna kvalitetna igra cijele momčadi. Kada je s druge strane najefikasnija momčad Španjolske koja u svojim redovima ima najboljeg strijelca lige, onda rezultat ima višestruki značaj.


– Dečki su stvarno dali svoj maksimum, od Franka prema dolje. Vezni su istrčali jako puno, u obrani smo bili koncentrirani, maksimalno smo se potrošili, uložili puno truda i u konačnici djelovali dosta dobro… Ne možeš ni očekivati protiv ovakve momčadi da ćeš ih ograničiti na dvije, tri prilike, ali obranili smo se i nagradilo nas je s ta dva pogotka koja su nam donijela bod.


Vrhunska razina


Šteta što se Riječanima taj bod nije dogodio već u onom ogledu ovih dvaju suparnika na Rujevici.


– Da smo u prvom kolu uzeli bod, sigurno bismo se drugačije postavili u nekim utakmicama, možda i ostvarili više. Dok imaš nulu, postoji neki pritisak, želiš što prije popraviti taj bodovni saldo, ali ovo je još jedna utakmica u kojoj smo pokazali da nismo slučajno u grupnoj fazi Europske lige. Momčad smo koja ima kvalitetu, koja zna što radi, koja je dobro posložena i vođena, pa nemamo razloga ne biti sretni. Ostavili smo sigurno dobar dojam, šteta još ponekog boda, ali imamo priliku protiv Alkmaara još nešto napraviti. Mislim da smo ostavili dobar dojam, sigurno se nismo osramotili, a svi smo jako puno naučili, mnogima je ovo prvo europsko iskustvo i dobro smo mu odgovorili.


Što bi tek bilo da je Rijeka uzela puni plijen. Iz sadašnje perspektive ne izgleda nemoguće, jer osim što su »bijeli« dva puta vodili, Murić je na nozi imao zicer za 0:2.


– Da smo tu zabili pogodak, bilo bi još svega. Nama bi taj pogodak dao dodatnu energiju, ali i ovako je taj rezultat dobar. Muriću je najviše žao što nije zabio tu priliku, ali siguran sam da će se vratiti u idućim utakmicama. Kada netko na prvu kaže Real Sociedad, ljudi možda ne shvaćaju koja je to razina, možda nisu zvučno ime kakvi su bili Milan ili Sevilla, ali gledajući kako igraju posljednjih četiri, pet mjeseci, to je vrhunska razina. Mi smo ih gledali, znali sve o njima, a kada vidiš kako igraju u La Ligi, to zaslužuje respekt. Zaslužuje ga i Rijeka zbog načina na koji smo im se suprotstavili.


Možda se Murić vrati već u nedjelju, Riječane čeka Hajduk koji će sigurno biti gladan vrijednog riječkog skalpa.


– HNL nam je važan isto kao i Europa. Moramo se što prije regenerirati jer znamo što znači okršaj Rijeke i Hajduka. Želimo pobijediti, umor neće biti alibi, već idemo dati maksimum za pozitivan rezultat – zaključio je Ivan Nevistić.


Pomoćni sudac je sugerirao da nema jedanaesterca

Tko zna kakvo bi raspoloženje Riječana bilo danas da je portugalski sudac Pinheiro ostao dosljedan svojoj odluci kada je u 20. minuti pokazao na jedanaesterac za Real Sociedad. Na ubačaj iz kornera Januzaja rukom je igrao Isak, a ne Andrijašević. Budući da se u Europskoj ligi VAR uključuje tek nakon grupne faze, pomogla su tek uvjeravanja Riječana da se konzultira s pomoćnikom.


– Vidio sam da je netko igrao rukom, ali u prvom trenutku nisam bio siguran je li netko od naših igrača ili njihovih. Vidio sam da sudac nije bio siguran, dečki koji su bili blizu rekli su mu da razmisli, na kraju je sve dvojbe otklonio pomoćni sudac koji mu je sugerirao da je igrač Real Sociedada igrao rukom – kaže Nevistić.


Pritom je napadač Real Sociedada Isak pokazao da ne poznaje fair-play. Ne zato što je igrao rukom, jer u žaru borbe za pobjedom svaki traži svoj način, već zato što je bio najglasniji u protestu prema Riječanima koji su osporavali odluku suca.


– Da, bio je najglasniji, ali i u nekim drugim situacijama koje su išle na našu stranu sugerirao je sucu drugačije. To je sve žar borbe, za mene što se dogodi na utakmici, ostane na utakmici. Svi žele pobijediti i tu nema zamjerke – zaključio je vratar Rijeke.