Kup Hrvatske

Riječani su opravdali ulogu favorita kraj Bosuta, Franjo Ivanović se vratio pogocima, a sve je zapečatio Alen Grgić

Denis Frančišković

Bijeli slave dvostrukog strijelca Franju Ivanoića/V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Bijeli slave dvostrukog strijelca Franju Ivanoića/V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Vinkovčani su igrali solidno, ali Rijeka je vukla ključne poteze i zasluženo prošla dalje. Za Bijele strijelci Franjo Ivanović (32', 73') i Alen Grgić (84'), za domaćine Karlo Miljanić (75')



VINKOVCI   Nogometaši Rijeke izborili su četvrtfinale SuperSport Hrvatskog kupa nakon što su u Vinkovcima opravdali ulogu velikog favorita i rutinski, s kombiniranim sastavom eliminirali Vinkovčane – 1:3. No, na pečat prolaza čekalo se do same završnice kad je Grgić otklonio sve dvojbe. Brojne rošade i izmjene u sastavu donijele su igru Bijelih u kojoj nije sve išlo baš najbolje, poglavito u prvom poluvremenu kada se Rijeka tražila i kao i njena ideja u igri. U nastavku je sve dosta bolje izgledalo, u junaka prolaza promovirao se Franjo Ivanović koji je zabio prva dva gola i iskupio se za neke promašaje, onaj Grgrićev bio je samo potvrda nakon što se Cibalia kratko vratila u igru. Vinkovčani su ostavili sasvim solidan dojam, puno bolji od onog što pokazuje njihovo deveto mjesto na ljestvici Prve lige. Domaći su poglavito dobro djelovali na planu stabilnosti i organizacije, ali i dobrim dijelom susreta i duel igre. No, Rijeka je povlačila ključne poteze i zaslužno prošla dalje.


Rijekina kombinirana postava nije ostavila posebno upečatiljiv dojam u prvom poluvremenu, naprotiv momčad nije ušla dovoljno angažirana u igru, a nedostajalo je ponajviše – kreacije i poduzetnosti. S druge strane Cibalia se dobro postavila, igrači nisu ispadali iz linija i dobro su pokrivali međuprostore. Upravo u njima Bijeli se nisu uspijevali nametnuti, Vinkovčani su oduzeli dobar broj drugih lopti i na trenutku igrali kombinatorno.


Obrana Zlomislića


Najraspoloženiji u riječkoj momčadi bio je Petrovič koji je podijelio nekoliko dobrih lopti, za razliku od Radeljića čijih većina nije pronalazila pravu adresu ili je odlazila “u bunar”. Ipak i u takvoj igri Bijeli su stvorili više prigoda.




U prvih deset minuta Riječani su imali dvije polušanse. Grgić (7′) je pucao iskosa, a vratar obranio, potom Ilinković (10′) s 18 metara poslao loptu malo iznad grede.


U dvadesetim minutama riječki je napadački reful donio dva bliska susreta Grgića (24′, 26′) i Križanovića, no bez veće opasnosti po domaća vrata. I onda se dogodio ključni trenutak prvog poluvremana, u 32. minuti Petrovič je dobro ubacio u srce šesnaesterca, Hodža samo spustio loptu za Ivanovića kojem nije bio teško s desetak metra pogoditi mrežu – 0:1.


Pet minuta kasnije Vinkovčani su imali svoju najbolju prigodu, jedna dobro podvaljena lopta došla je u šesnaestercu do Miljanića, on iskosa opalio, a budni Zlomislić u padu obranio udarac i spriječio izjednačenje. Da se ne misle samo braniti domaćini su zorno pokazali i u 43. minuti kad je Bajić poslije dobre akcije iskosa pucao kraj bliže vratnice.


Do odmora Rijeka je imala još jednu veliku šansu u koprodukciji Grgić – Ivanović, prvi je majstorski ubacio, a Ivanović loše reagirao natrčavši na loptu, loše ju je primio umjesto da se odmah odluči za udarac.


Šanse


Početkom nastavka Željko Sopić se odlučio za jednu zamjenu i promjenu rasporeda. Veiga je ušao umjesto Ilinkovića i zauzeo mjesto desnog beka, Grgić se preselio na lijevo krilo, a Janković u središnjicu veze.


Igra je postala obostrano otvorena i dobila na dinamici i okomitosti. Rijeka je pritom do okruglo 60 minute stvorila dvije velike šanse. Prvo je (47′) Smolčić u šesnaestercu prizemno tukao malo kraj vratnice nakon što je jednu dugu loptu primio i spustio Radeljić, da bi potom (60′) nakon asistencije Hodže prvi napadač Ivanović iz matne situacije pucao s 12 metara, a Križanović sjajno zaustavio njegov udarac.


Prva polovina sedamdesetih donijela je puno uzbuđenja i dva gola. Rijeka je udvostručila prednost u 73. minuti, Ivanović je poentirao udarcem iskosa nakon gužve i asistencije Jankovića – 0:2. Dvije minute kasnije u vinkovačkom naletu Zlomislić je obranio jednu loptu koja je išla u gol, a ona se potom odbila točno do Miljanića koji ju je lakoćom zakucao u mrežu i vratio neizvjesnost utakmici – 1:2.


No, ona je trajala do 84. minute kad je Grgić potvrdio Rijekin prolaz. Banda je opalio prema vratima, lopta se odbila od Belančića točno do Grgića koji ju je rutinski poslao u kut s 12, 13 metara – 1:3.


Do kraja Bijeli su rutinski priveli utakmicu kraju za četvrtifinale Kupa.


CIBALIA – RIJEKA 1:3

Gradski stadion. Gledatelja: 800. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) – 6,5. Strijelci: 0:1 Ivanović (32′), 0:2 Ivanović (73′), 1:2 Miljanić (75′), 1:3 Grgić (84′).


CIBALIA: Križanović 6,5, Išasegi 6, Lasić 6, Crnčec 5,5, Belančić 6, Bosak 5,5 (od 90′ Šarić -), Pereira 5,5, Bajić 6 (od 77′ Lišnić -), Vrdoljak 5,5 (od 90′ Buić -), Pejić 6 (od 83′ Caimanque -), Miljanić 7 (od 90′ Soldo -).


RIJEKA: Zlomislić 6,5, Bogojević 5,5 (od 63′ Yansane 5), Galešić 6,5, Radeljić 6, Smolčić 6, Petrovič 6,5 (od 63′ Banda 6), Hodža 6,5, Grgić 7 (od 86′ Juncaj -), Ilinković 6 (46′ Veiga 6), Janković 6,5, Ivanović 7, (od 79′ Pašalić -).