Rijeka počinje pripreme

Operacija “Andrijašević”: Mišković osobno radi na Frankovom povratku na Rujevicu. Evo u kojoj je fazi cijeli posao

Mateo Sučić

Franko Andrijašević / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Franko Andrijašević / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iz kluba i od strane samog Franka Andrijaševića dolaze ohrabrujuće informacije po pitanju njegovog ostanka na Rujevici, u nekom idealnom scenariju sve bi moglo biti riješeno u idućih nekoliko dana



RIJEKA – Nogometaši Rijeke okupili su se sinoć na Rujevici i otputovali put Fužina gdje će danas od 9.30 sati krenuti s pripremama za ogled protiv Šibenika u prvom kolu nove sezone HT Prve lige. U Gorskom kotaru ostaju do četvrtka, stanke gotovo da i nije bilo, još prije tjedan dana slavio se osmi Kup u klupskoj povijesti, a sada su misli već okrenute utakmici protiv novaka u ligi. Neće to biti pripreme u klasičnom smislu, niti će biti puno vremena za isprobavanje ili eksperimentiranje, već za Riječane i trenera Rožmana počinje praktički uobičajeni tjedan pred utakmicu.


Specifičnost početka nove sezone je i ta što se još ni približno ne može skicirati momčad s kojom će Rijeka dočekati kraj prijelaznog roka sredinom listopada. Trener Simon Rožman za početak se nada da će na utakmici protiv Šibenika moći računati na sve igrače koji su bili u kadru za finale Kupa na Šubićevcu prošle subote. Alexander Gorgon zbog ozljede ionako nije konkurirao za taj ogled, a sada je već počeo i zabijati golove za svoj novi klub Pogon iz Szczecina, dok je Andrijaševićev ostanak najveća želja stratega »bijelih« uoči nove sezone.


Kamen temeljac


Andrijaševiću je istekla posudba, ali njegovom ostanku se posvetio osobno predsjednik Damir Mišković iz čijih krugova dolaze pozitivni signali da će se razgovori uspješno završiti. Dobra je stvar što je Mišković proteklih godina izgradio dobar odnos s predsjednikom Genta Ivanom De Witteom. Prvog čovjeka riječkog prvoligaša u belgijskom klubu silno uvažavaju zbog svega što je posljednjih godina napravio s resursima koji su kudikamo manji od onih na koje može računati Gent i zapravo taj odnos Miškovića i De Wittea je kamen temeljac ovog posla. Jer da nije na toj razini Andrijaševićev dolazak pa sada i ostanak u Rijeci ne bi otišao dalje od navijačkog maštanja.




Ovako i iz kluba i od strane samog Andrijaševića dolaze ohrabrujuće informacije po pitanju njegovog ostanka na Rujevici, u nekom idealnom scenariju sve bi moglo biti riješeno u idućih nekoliko dana pa možda Franko bude na raspolaganju Rožmanu i za utakmicu protiv Šibenika.


Oslonac na mladost


U svakom slučaju odlična je vijest za Rijeku što Andrijaševićev ostanak ide u dobrom smjeru budući da u projekcijama momčadi za novu sezonu ima itekako važnu ulogu. Ako Rijeka realizira prodaje Čolaka i Lončara, čija je vrijednost nakon odlične sezone na najvišoj razini, Andrijašević bi kao kapetan momčadi, uz Halilovića i nekoga u zadnjoj liniji (Galović/Velkovski), trebao biti osovina momčadi koja će se još više osloniti na svoju mladost.


Naravno, neće na Rujevici ostati bez zamjena za igrače koji odu, ali upravo u Franku vide čovjeka koji će biti temelj nove Rijeke. Jer osim igrački, Andrijašević je pokazao da i karakterno može biti taj, navijači ga obožavaju i definitivno može biti Rožmanova produžena ruka u momčadi u kojoj će idućih mjeseci još veću ulogu imati Pandur, Smolčić, Lepinjica, Braut, Štefulj, Galešić pa i neki novi klinci koji će poslije juniorskog staža pokucati na vrata prve momčadi.


Čekajući Andrijaševića, uz povratnike s posudbe Ristovskog i Vuka, jedino novo lice na prvom treningu bi trebao biti Ennio Travaglia, igrač po profilu dosta sličan Štefulju, koji će zaoštriti konkurenciju na lijevome boku. Budući da se odmah ulazi u natjecateljski ritam i da neće biti puno prostora za bilo što isprobavati, na Rujevici neće biti gomilanja igrača pa će se u hodu rješavati status igrača koji su ugovorno vezani s »bijelima«, a koji u ovom trenutku nisu u prvom planu.