Ri-mercato

Oglasio se menadžer najboljeg strijelca Bijelih: “Bio bih najsretniji da Matija, ako je moguće, do ljeta ostane u Rijeci”

Denis Frančišković

Matija Frigan u borbi za loptu s Mihaelom Žaperom, kapetanom Osijeka/Foto PIXSELL

Matija Frigan u borbi za loptu s Mihaelom Žaperom, kapetanom Osijeka/Foto PIXSELL

Privukao je pažnju na sebe i bilo je nekih ponuda. Mi smo ih iz nekih sportskih razloga sada odbili i gledamo što je najbolje za njega i njegov razvoj - kaže menadžer Tomislav Puljić



RIJEKA  Danas u 24 sata istječe prijelazni rok u ligama petice i još je uvijek neizvjesno hoće li Matija Frigan, mladi 19-godišnji napadač Bijelih, karijeru nastaviti na Apeninima, u nekom od klubova Serie A. Frigan je svojim posljednjim igrama skrenuo pozornost na sebe, zabio je na startu proljeća Osijeku i Šibeniku i s ukupno šest golova najbolji je klupski strijelac. I ono najvažnije za potecijalne kupce, jako je mlad, potentan i igrač čiji razvoj ide uzlaznom putanjom nakon juniorske karijere, kaljenja u Orijentu i Hrvatskom dragovoljcu te potom promocije u prvog napadača Bijelih u svježem mandatu Sergeja Jakirovića. Frigan je dobio prednost pred Obregonom i Jurićem, prije toga pred Djuričinom, puno iskusnijim igračima.


Na početku siječnja zanimanje za darovitog napadača pokazivali su Spezia i Lecce, a potom je »zagrizao« Portland, posljednjih dana to su Sassusolo i posebno Empoli.


– Upita ima stvarno puno, naravno da je Matija sada jako »vruća« roba. Mlad je, prvi strijelac kluba i u toj generaciji najbolji igrač u ligi. Privukao je pažnju na sebe i bilo je nekih ponuda – kaže Tomislav Puljić, menadžer igrača i vlasnik nogometne agencije »Green Field«. – Mi smo ih iz nekih sportskih razloga sada odbili i gledamo što je najbolje za njega i njegov razvoj. Želimo da budu zadovoljni i on i klub. Hoće li se nešto do danas navečer realizirati, ne mogu reći, no osobno bih bio najsretniji, a vjerujem i ljudi iz kluba i Matija da, ako je moguće, do ljeta ostane u Rijeci i zabije što više golova, a onda da na ljeto napravimo pravi, ozbiljan transfer.


Amerika otvorena




Ova agencija sa sjedištem u Švicarskoj brine o karijeri mladog Rijekinog igrača i U-21 reprezentativca te još uvijek ne odbacuje mogućnost nastavka karijere u MLS ligi, preciznije Portlandu.


– Amerika je otvorena, prijelazni rok je otvoren praktički do ožujka. Možda dođe ponuda koja se baš ne može odbiti. MLS je zanimljiv ako je riječ o dobrom projektu, ta liga se jako diže, primjerice igrač Matijinog godišta (John Duran, op. a.) je baš nedavno prodan u Aston Villu za 22 milijuna iz Chicago Firea. To je postala dosta praćena liga, diže se iz godine u godinu i do 2026. i Svjetskog prvenstva čiji će biti domaćini tamošnja ulaganja će biti jako velika. Dosta mladih igrača odlazi u SAD i sigurno kroz tu ligu mogu opet doći na europsko tržište. Za Matiju vrijeme radi, to uopće nije upitno. Ja sam za to da ne treba žuriti, on još nema 20 godina, a Luka Modrić je otišao s 23 iz Hrvatske – dodaje Puljić.


Tomislav Puljić


S druge strane, nije tajna da bi Matiji zbog obiteljske situacije (oporavak brata blizanca Antonija) najviše odgovarala bliža, europska liga. A tu su zasad talijanski klubovi »u prvom redu«.


– Zadnji dan ljetnog prijelaznog roka imali smo službenu ponudu Spezije, no bilo je to sve nekako ishitreno i nije nam odgovarala ta opcija. Sad je dobio dobrog trenera u Jakiroviću i uz njega može napredovati samo više i više i raditi na sebi. Ne žuri nam se, ali svakako gledamo da na ljeto to bude ozbiljan transfer u ozbiljnu ligu – zaključuje Puljić.


Trenutak i iznos


Frigan je uz stalni omladinski reprezentativac, a posebno je znakovito što je ulogu prvog napadača na Rujevici dobio kod zahtjevnog Jakirovića. Na Rujevici su trenutno u situciji kad klubu itekako, nasušno treba jedan dobar zimski izlazni transfer, a u isto vrijeme računaju da bi do ljeta na Friganu mogli puno više zaraditi. Ode li Frigan, alternacije su u Juriću i Obregonu, a tu je i mladi Gazjler, koji bi također mogao početi sve više dobivati šansu kao svojedobno Matija. Trener Jakirović na posljednjoj je konferenciji za medije znakovito ustvrdio kako su »svi na prodaju«, a to nije ništa novo kad je u pitanju Rijeka. Pitanje je samo trenutka i naravno – iznosa. A ovisno o prodaji, ovisit će i kupnja do 15. veljače. Jakirović ističe kako klub već ima neka »pričuvna« rješenja i kako će znati reagirati u tom slučaju.


Inače, kad su u pitanju izlazni transferi ove zime na Rujevici, najzanimljivi kupcima su Hodža, Selahi, Vukčević i Ampem. Ne treba zaboraviti niti Labrovića, koji je opet u sjajnoj formi i na Šubićevcu je praktički spasio Bijele s nekoliko vrhunskih intervencija.


Oni izlazni transferi uglavnom su vezani za »otpisane« čije je lista stvarno jako duga, na njoj je točno deset igrača. Oni treniraju odvojeno, pod paskom talijanskih trenera koji su »Cosmijeva ostavština« također do isteka ugovora. Zasad je u drugom valu na posudbu u Švedsku otišao jedino Damjan Pavlović. Ranije su klub napustili Vučkić, Vuk, Bristrić i Lunetta.