Sudačke odluke

Nove kontroverze oko penala dosuđenih protiv Rijeke, uključio se Strahonja: “Pogledajte suca…”

Portal Novi list

Marijo Strahonja/ Arhiva NL

Marijo Strahonja/ Arhiva NL

Treneru Rijeke Jakiroviću nije jasno zašto su uopće suđena dva penala. Član sudačke komisije misli da je VAR pogriješio kod drugog, a Marijo Strahonja da je sudac pogriješio kod prvog penala



Sudački ekspert Marijo Strahonja u HRT-ovoj emisiji Stadion komentirao je sudačke odluke, posebice penale u Jadranskom derbiju na Poljudu, gdje je Rijeka pobijedila Hajduk 1:2 golovima Ampema i Frigana.


Jedini gol za Hajduk zabio je Marko Livaja i to iz jedanaesterca kojeg je dosudio sudac Ante Čulina, nakon pada Nikole Kalinića u duelu s Emirom Dilaverom u 89. minuti.


Drugi penal, pak, dosudio je nakon što je Livaja pao u duelu s Galešićem. U toj situaciji intervenirao je VAR i sudac je nakon pregleda snimke dosudio i drugi penal za Hajduk.




Labrović sačuvao Bijelima pobjedu, a sucu obraz! Sjajna intervencija vratara Rijeke servirala tihu misu navijačima Hajduka



Riječki vratar Labrović prometnuo se u jednog od junaka susreta nakon što je Livaji obranio taj penal. Pročitao je udarac kapetana Hajduka koji je ponovo pucao u istu stranu.


Evo kakav stav ima Strahonja prema prvom dosuđenom penalu.


“Pogledajte suca – njegova prva impresija bila je da nema kaznenog udarca. Kalinić nogom izlazi svjesno izvan linije, išao je iznuditi jedanaesterac.


Nije mogao igrati nogom, mislim da se ovdje trebao javiti VAR i reći mu da nema kaznenog udarca”, rekao je Strahonja.


Pogledajte golove i ludi finale Jadranskog derbija. Veliko slavlje Riječana na Poljudu!



U situaciji za drugi penal Strahonja vidi da je riječki igrač Galešić udario Livaju po nozi u šesnaestercu. Podsjetimo, intervenirao je VAR i sudac Čulina je nakon pregleda snimke dosudio i drugi penal za domaćine.


“Livaja je išao na loptu, sucu možda nije bilo vidljivo što se događa. U analizi se vidi da je dobio udarac u području zgloba. Dugo je VAR to analizirao, a glavni sudac hrabro i ispravno dosudio kazneni udarac”, drži Strahonja.


Strahonja kontra sudačke komisije?


Ovaj sudački ekspert kod oba jedanaesterca ima posve suprotno mišljenje od člana sudačke komisije Draženka Kovačića.


Sudački ekspert potvrdio: VAR je potpuno pogriješio, Hajduku je krivo dosuđen drugi penal Livaje



“Kod prvog penala vidi se da je napadač Hajduka uspio nogu staviti ispred obrambenog igrača Rijeke i opravdano je dosuđen jedanaestarac”, tvrdi Kovačić.


A drugi penal?


“Kod drugog kaznenog udarca nije trebalo biti VAR intervencije, već je trebalo prepustiti odluku sucu jer nije bilo očite pogreške.


Na snimci nije jasno bilo vidljivo da je riječ o penalu. Stav komisije je da se sigurno ne radi o kaznenom udarcu”, rekao je Kovačić.


Jakirović: Zašto su suđena dva penala?


S druge strane, stav je riječkog stručnog stožera i trenera Sergeja Jakirovića da su oba penala rezultat sudačkih pogrešaka.


“Nije mi jasno zašto su suđena dva penala i kako je sudac tu koristio VAR, ali dobro”, komentirao je Jakirović nakon utakmice.


S njime se slažu i brojni simpatizeri Rijeke.


Sergej Jakirović: “Nije mi jasno zašto su dosuđena dva penala. Ovo su ogromna tri boda”



Hajdukovi igrači tražili su i treći penal nakon nove gužve u šesnaestercu Rijeke u 97. minuti. No, Strahonja se slaže sa sucem da tu nije bilo govora o jedanaestercu.


“Nekontroliran skok za loptom, dobra procjena”, rekao je Strahonja.


Što Strahonja misli o sucu Čulini?


Što ovaj sudački ekspert misli o sucu Čulini i njegovim reakcijama u Jadranskom derbiju?


“Čulina je talentiran sudac, ali ne smije ostati samo na talentu. Bio sam uvjeren da ovo nije utakmica za njega i prije nje.


Trebalo ga je lakše uvoditi u utakmice s Hajdukom, u mirnijem periodu po ljepšem vremenu.


Sudac s kojim treba raditi, talentiran je. Imali smo takvih mnogo, pa su na tome ostali. Treba mu dati podršku, ali i čvrsto ići prema njemu. Može biti dobar sudac”, uvjeren je Strahonja.