Gol za pamćenje

Niko Galešić uoči prvijenca u bijelom dresu imao je točno 13 dodira s loptom i pretrčao je 80 metara, a asistencija ide vrataru Labroviću

Davor Petrović

Niko Galešić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Niko Galešić/Foto D. KOVAČEVIĆ

U životu nisam ovako zabio, takvi golovi ne događaju se baš često - rekao je presretni strijelac



KOPRIVNICA Prvi gol u dresu nekog kluba predstavlja trenutak koji nogometaši u pravilu pamte. To ne mora biti neki atraktivan i upečatljiv potez jer priroda stvari sama po sebi nalaže da se radi o nečemu što nosi posebnu emociju. Jednostavno, prvijenac ostaje u sjećanju, barem onog koji ga je potpisao.


U slučaju Nike Galešića, koji je to ostvario prošle nedjelje, na gostovanju kod Slaven Belupa (1:0), situacija je nešto drugačija. Njegov prvi gol u dresu Rijeke mnogima će ostati u sjećanju, kao jedan od najupečatljivijih trenutaka u povijesti SuperSport HNL-a. Zapravo, najbolje je citirati Željka Sopića i ponoviti da se takve stvari i vani rijetko viđaju.


Pri tome svakako treba izbjegavati izraz »potez« jer Galešić ih je napravio točno trinaest, s time da je pri tome pretrčao osamdesetak metara u punoj brzini. Preciznije, dvanaest puta je dotaknuo loptu desnom nogom dok je jurio od svog do suparničkog kaznenog prostora, a onaj zadnji, neobranjivi udarac u mrežu Slaven Belupa, sijevnuo je ljevicom.




Galešićev prodor možda će najbolje upisati američki košarkaški termin »coast-to-coast«, kojim se, po definiciji, opisuje prolazak igrača s jednog na drugi kraja igrališta i poentiranje, najčešće u kontri. Naime, Nediljko Labrović je »izveo loptu ispod koša«, odnosno dodao mu je iz svog kaznenog prostora, a zatim je krenuo trk prema golu vrijednom minimalne pobjede i maksimalnog bodovnog učinka.


Prvi gol


– Osjećam se presretno, i to najviše zbog naše pobjede. Naravno, presretan sam i zbog mog prvog gola za Rijeku i cijele ekipe. Iako je drugo poluvrijeme bilo loše, zaslužili smo ovu pobjedu – kaže samozatajni Galešić.


Nikada nije zahvalno pretjerano jahati po nečemu, ali tih petnaest sekundi nogometne poezije definitivno zaslužuje svu moguću pažnju. Realno, da je takav gol stigao iz neke od liga Petice, danas bi ga se analiziralo iz svih mogućih kutova kamere, uz stručne komentare.


– Jednostavno mi se otvorilo. Labrović mi je dodao loptu, a nitko me nije napadao. Malo sam se iznenadio što su mi ostavili toliko prostora. Krenuo sam i prošao, a na kraju mi je samo ostao desni stoper kojeg sam morao proći. Kada sam izbio u kazneni prostor, samo sam se morao odlučiti hoću li pucati u bliži ili dalji kut i na kraju je ušla – dodaje Galešić.


Inače, prvijenac za Rijeku bio mu je treći gol u HNL-u. Prva dva je postigao u proljetnom dijelu sezone 2021./22. u dresu Hrvatskog dragovoljca, gdje je bio na šestomjesečnoj posudbi. Suvišno je isticati da niti jedan nije bio na razini remek-djela iz Koprivnice.


– U životu nisam ovako zabio, takvi golovi ne događaju se baš često. Iskreno, kada mi je Labrović dodao loptu, prva pomisao mi je bila da odigram na desnu stranu, do Smolčića. Onda sam primijetio da njihov Hoxha već čeka takvo dodavanje pa sam rekao sam sebi da ću otići u sredinu, da vidim čega tamo ima. Ivanović mi je svojim kretanjem otvorio puno prostora i nije bilo druge nego otići do kraja – objašnjava Galešić.


Budući da moderni nogomet sa sobom nosi mnoštvo pratećih detalja, otvara se pitanje asistenta za gol.


– Ja bih je zapisao Labroviću. Bila je to klasična asistencija, ha, ha… – šali se junak riječkog trijumfa u Koprivnici.


Nabijanje lopte


A put do pobjede nije bio nimalo lagan. Slaven Belupo je odigrao sasvim solidnu utakmicu, držeći terensku ravnotežu kroz disciplinu, rastrčanost i kompaktnost. Pri tomu mu je na ruku išlo i nešto tanje izdanje Rijeke.


– Mislim da su utakmice u Koprivnici za nas uvijek teške. Zbog terena, koji nije idealan, i kvalitete Slaven Belupa. U prvom poluvremenu smo bili bolji i kontrolirali smo igru, a u drugom su oni krenuli naprijed. Stvorili su nam pritisak i bilo nam je teško izaći od golmana. Taj dio utakmice nije donio neku ljepotu. Bilo je tu puno borbe i nabijanja lopte, ali mislim da smo na kraju zaslužili pobjedu – tumači Galešić, uz napomenu da u istom ritmu treba odraditi i iduća dva kola, nakon kojih slijedi dvotjedna stanka zbog nastupa reprezentacije u kvalifikacijama za EURO.


– Držimo priključak s vrhom, i tu moramo ostati. U Koprivnici smo se još jednom uvjerili da je svaka utakmica u HNL-u teška. Pobjedu nad Slaven Belupom nam je donijela naša borbenost jer, da je bilo drugačije, imali bismo dosta problema. Iduća nedjelja nam donosi gostovanje kod Rudeša, a zatim se moramo pripremiti za Jadranski derbi na Rujevici – zaključuje Galešić.


Rijeku danas očekuje gostovanje kod Libertasa iz Novske, u sklopu šesnaestine finala SuperSport Hrvatskog kupa. Riječ je o članu Četvrte NL Središte Zagreb, odnosno o klubu iz petog ranga natjecanja.


– Sada nas očekuje Kup utakmica koju moramo shvatiti maksimalno ozbiljno. Iako smo imali samo jedan dan za regeneraciju nakon Koprivnice, jasno je da to moramo proći. Ništa drugo ne dolazi u obzir – kaže Galešić.