Dinamo vs. Rijeka

Napadač Rijeke uoči gostovanja kod ranjenog lidera: “Momčadski duh naš je forte, jedva čekamo utakmicu u Maksmiru”

Denis Frančišković

Matija Frigan/Foto PIXSELL

Matija Frigan/Foto PIXSELL

Atmosfera je odlična od prvog dana Jakirovićeva dolaska. To ozračje i zajedništvo naš je forte, izgradili smo pobjednički duh, ali neovisno o tome moramo odigrati odličnu utakmicu za uspjeh - kaže Matija Frigan



RIJEKA  Iako se ne tako davno činilo da Rijeka i Dinamo ove sezone više neće igrati istinske derbije, današnja večer u Maksimiru donosi šlager kola. Za njega su svakako zaslužniji nogometaši Rijeke kao najbolja momčad proljeća, dok je ugled i kvaliteta Dinama u hrvatskim, ali i europskim okvirima, za ostatak domaćih momčadi zasad još uvijek samo san. Najnoviji sudar dodatno je pod povećalom, ponajprije zbog forme i aktualnog momenta dviju momčadi. Rijeka je u zadnjih pet kola osvojila 12, Dinamo 10 bodova. Bijeli su matirali Istru 1961 i Varaždin, a Modri izgubili od Šibenčana i Puljana.


Sraz je zanimljiv i sa stajališta domaće-gostujućeg učinka. Dinamo je najbolja domaća momčad (35), Rijeka tek deveta (11). Ali Rijeka je najbolji gostujući sastav (23), Dinamo odmah iza nje (21). Lider je pod pritiskom nakon posljednjih posrtaja, Rijeka bitno rasterećenija, ogled u Maksimiru je, kako tvrdi trener Sergej Jakirović, samo bonus. Ali u isto vrijeme prebacuje lopticu favorita na momčad Ante Čačića, koja se danas oprašta od svog kapetana Arijana Ademija. Mozaik je to zanimljivosti zbog kojih će zasigurno mnogi ljubitelji nogometa put Maksimira, nema sumnje i oni riječki. Očekuje se dobra utakmica koja, bez obzira na ishod, neće puno toga odlučiti. No, svakako može usmjeriti dva puta, Dinamov ka potvrdi naslova, Rijekin na trnovitom putu u Europu.


– Kako zdravlje? Pa dobro je, s obzirom kako je izgledao onaj start Mlinara na Drosini. Bilo je plavica i krasti, ali sada je sve to splasnulo i trenirao sam normalno – kaže Matija Frigan, prvi napadač Bijelih, koji se vraća u sastav nakon odrađenih triju žutih kartona. – Bio sam i na štakama dva dana, pod svakodnevnim terapijama i sve je dobro prošlo. Zaliječeno je… Super se osjećam i spreman sam. Jedva čekam utakmicu.


Šutalo nezgodan




Matija je sraz i pobjedu nad vrlo dobrim Varaždincima pratio s tribina.


– Bilo je super, bili smo organizirani i realizatorski raspoloženi. Zasluženo smo pobijedili. Malo je bilo dekoncentracije u zadnjim minutama kad smo primili gol, ali to je manje bitno.


Jakirović i društvo stvorili su poseban mentalitet koji će biti itekako bitan u ovoj utakmici. Posebno kad je s druge strane puno veća koncentracija kvalitete suparnika.


– Svi jedva čekamo ovaj derbi. Atmosfera je odlična od prvog dana Jakirovićeva dolaska. To ozračje i zajedništvo naš je forte, izgradili smo pobjednički duh, ali neovisno o tome moramo odigrati odličnu utakmicu za uspjeh. Svatko mora dati sve od sebe i prezentirati ovo što smo kroz tjedan radili na treningu.


Frigana u napadu čeka borba s visokim stoperima Modrih (Perić, Šutalo), odmah tu su Mišić i Ademi, vrhunski znalci na lopti. Tko je najnezgodniji u igri?


– Šutalo je prošli put bio jako nezgodan. Brz je i jak, teško je igrati protiv njega. No, potrudit ću se. Dat ću sve od sebe. Želim se prezentirati u dobrom svjetlu i zabiti ako je moguće.


Frigan je prvi klupski strijelac i jedno od najugodnijih iznenađenja Bijelih ovog proljeća.


– Dajem sto posto od sebe na svakom treningu i u svakoj utakmici. Mislim da je to glavni razlog mojih dobrih igara. Moram priznati da niti ja nisam očekivao ovako dobru svoju sezonu. No, krenulo je dobro. Moram samo nastaviti ovako.


Dilaver spreman


Rijeka je ove sezone izrazito gostujuća momčad. I to može svakako biti djelić ohrabrenja uoči Maksimira.


– Prvi dio sezone smo stvarno loše igrali na Rujevici. A u gostima? Istina, nekad je i lakše igrati na strani. Neke momčadi ostave više prostora. I onda je lakše nama u napadu.


U posljednjoj utakmici prošle godine Dinamo je još jednom projurio Rujevicom u svom stilu. Rezultat od 2:7 sve govori. Može li to biti dodatni motiv?


– Ja tu utakmicu nisam igrao, ali motiva sigurno ima. Ružno je bilo dobiti tih sedam golova, sada imamo priliku i za to iskupljenje.


Frigan je do posljednjih sati zimskog prijelaznog roka bio blizu Maksimira. Moglo se dogoditi da danas u modrom dresu igra protiv Rijeke.


– Zadovoljan sam što sam ostao u Rijeci. Doma sam. Mislim da mi još nije vrijeme za odlazak. Vidjet ćemo još što će se događati – zaključuje Frigan.


Trener Jakirović nema većih problema oko sastavljanja udarne postave. Manjih problema s leđima imao je Dilaver, koji je izašao na poluvremenu ogleda s Varaždincima, no to je bila samo trenutna bol. Vratio se i trenirao kroz tjedan. Sastav je standardiziran, dvojbe kojih izgleda nema, mogu se samo donekle pojaviti na bočnim pozicijama. No, šef struke zadovoljan je i s Veigom i s Godom. Može nešto mijenjati jedino u taktičkom smislu u sustavu 4-2-3-1.