SuperSport HNL

Napadač Rijeke uoči današnjeg derbija s Osijekom: “Ostanak na vrhu najveći motiv”

Denis Frančišković

Mirko Marić/Foto V. KARUZA

Mirko Marić/Foto V. KARUZA

Kad sam na suprotnoj strani dolazio u dresu Osijeka i Lokomotive, na Rujevici nikad nije bilo lako. Zapravo, bilo je preteško. Ima nešto u tom stadionu, uostalom Rijeka je najbolji domaćin - kaže Mirko Marić



RIJEKA Povratak Rujevici nogometaši Rijeke zaključit će današnjim derbijem kola s Osijekom nakon čega ih čekaju tri gostovanja u nizu do novog povratka u matičnu luku i – Jadranskog derbija. Bijeli su nakon sudara sa sastavom s Drave gosti Slaven Belupa i Rudeša u HNL-u, pa Lokomotive u polufinalu Kupa. No, kako to vole reći igrači, »idemo utakmicu po utakmicu« ili trener Željko Sopić – »poluvrijeme po poluvrijeme«.


Rijeka i Osijek danas igraju jubilarac, 100. derbi u HNL-u s potpuno drugačijim ciljevima. Bijeli žele zadržati prvo mjesto, Plavo-bijeli učvrstiti četvrtu poziciju. Riječani imaju samo jednu pobjedu više u međusobnim ogledima, no to je manje važno, utakmica je više od prestiža s ulogom kojim se pomalo slaže mozaik staze na putu naslova. Jer posljednja četvrtina prvenstva pomalo kuca na vrata, nakon reprezentativne stanke kreće završna bitka i još tri velika derbija za Riječane, od kojih dva na Rujevici (Hajduk, Dinamo).


– Čeka nas čvrsta i zahtjevna utakmica, Osijek je zaslužio i koji bod više. Morat ćemo svi biti na 120 posto za uspjeh. Vjerujem da ćemo biti na toj razini i uz rasprodanu Rujevicu doći do sva tri boda – kaže Mirko Marić, napadač Bijelih, posljednja riječka prinova iz Monze i igrač koji je za Osijek odigrao više od sto utakmica.




Rođeni Mostarac ponikao u redovima Širokog Brijega otišao je prvo u Dinamo pa Lokomotivu te iz Videotona u redove Osječana. Za slavonski sastav ima 113 nastupa uz 53 postignuta gola. Za Lokomotivu je odigrao 94 utakmice, 28 puta poentirao, za Rijeku zasad šest ogleda uz jedan pogodak.


– Sigurno, ovo je utakmica puna emocija za mene. To je klub koji mi je stvarno dao jako puno, a Zoran Zekić je trener koji je vjerojatno najviše utjecao na moju karijeru. No, igrač sam Rijeke i dat ću sve za pobjedu i ostanak na vrhu – kaže napadač Bijelih.


Zeka bolji


Marić je na kraju prvenstva 2020. zabio isti broj, 20 golova kao Antonio Mirko Čolak iz Rijeke i Mijo Caktaš iz Hajduka, ali je za prvog strijelca HNL-a proglašen Rijekin napadač koji je isti učinak ostvario uz manje minuta provedenih na travnjaku.


– Bile su to odlične tri godine u Osijeku, stekao sam puno prijatelja i dogodilo se puno pozitivnih stvari. Poznajem Jugovića, Malenicu, Gržana… Kao i Zekića koji me je i doveo u Osijek. Bit će uzbudljivo…


Zekić je isto, kratko igrao za Rijeku. Tko je bolji napadač, Marić ili Zekić?


– Sigurno Zeka, ha, ha…


Protiv Varaždina su trobod osigurali stoperi i to iz prekida. Izdanje Bijelih bilo je poprilično blijedo i sada će momčad morati pružiti puno više.


– Kao što je trener rekao, bez kreativaca Fruka i Jankovića nedostajalo nam je malo više toga prema naprijed. Najbitnije je ipak bilo pobjediti. Momčadi koje dolaze na Rujevicu sve se uglavnom zatvaraju i nije ih lako probiti. No, ovo je možda i najveća snaga Rijeke što deset, dvanaest igrača zabija pogotke, nikad se ne zna tko će riješiti utakmicu – dodaje Marić.


Tvrd ogled


Susreću se i dvije najefikasnije momčadi lige, Rijeka je zabila 49, Osijek 45 pogodaka. Jamči li to spektakl?


– Obično kad je tako, dogodi se neka tvrda utakmica. Mislim da će i sada biti tako. Iskreno, nadam se da ćemo uz pomoć rasprodanih tribina i naših navijača doći do pobjede. Bacat ćemo se na glavu, ali ipak od prve minute, ha, ha… – znakovito je Marić demantirao svog šefa struke Sopića o napadu u 17. minuti.


Remi Osijeka i Dinama (1:1) na Opus Areni bio je posebno uzbudljiv…


– Bila je to odlična utakmica, Osijek je čak zaslužio tri boda. No, imaju dosta pehova u posljednje vrijeme. Sad su u negodnoj situaciji izjednačene borbe za Europu, ali dobra su, čvrsta momčad. Zekić će to još bolje posložiti.


Marić je doveden isključivo zbog golova, no tip je igrač koji se vraća u obranu. Zaoštrio je konkurenciju Franji Ivanoviću i Jorgeu Obregonu. S koliko bi golova bio zadovoljan do kraja sezone?


– Ne razmišljam o tome. Bitno je da nastavimo pobjeđivati. I dosad u karijeri sam se rukovodio time da stavim momčad i njezin uspjeh na prvo mjesto. Trudim se pomoći koliko mogu suigračima. Sve za dobrobit momčadi.


Rijeka je prva deset kola, Hajduk je bio dvanaest, Dinamo nijednom ove sezone.


– Volio bih dočekati naslov u dresu Rijeke, ali još je prerano o tome razgovarati. Ne treba puno razmišljati o nekom krajnjem cilju pa gdje nas to dovede. Sad smo na dobrom putu.


Na Rujevici se igra stota utakmica Rijeke i Osijeka u HNL-u.


– Pročitao sam za taj jubilej stotog ogleda, ali igrači baš i ne razmišljaju previše o tome. Nama je najveći motiv ostanak na vrhu ljestvice. Kad sam na suprotnoj strani dolazio u dresu Osijeka i Lokomotive, na Rujevici nikad nije bilo lako. Zapravo, bilo je preteško. Ima nešto u tom stadionu, uostalom Rijeka je najbolji domaćin – zaključuje Marić.



Standings provided by Sofascore