Rijeka vs. Osijek

Na Rujevici se igra derbi koji otvara vrata Europe: “Strpljivo i pametno do pobjede uz pomoć navijača”

Denis Frančišković

Bruno Goda/Foto HNK Rijeka

Bruno Goda/Foto HNK Rijeka

Osijek nam je direktan protivnik u borbi za Europu. Promijenili su trenera, a dosta igrača im je i otišlo. U krizi je, ali to nas ne treba zavarati - tvrdi Bruno Goda



RIJEKA Nedjelja poslijepodne rezervirana je za prvi od dvaju travanjskih derbija na Rujevici. Gost Bijelih danas je Osijek, za petnaest dana Hajduk. Nogometaši Rijeke počinju završnu »operaciju Europa« i to s jednim od najizravnijih konkurenata. Ulog je popriličan, željena pobjeda donosi bodovno izjednačenje s Osijekom, cijele sezone stabilnom trećeplasiranom momčadi koja je ušla u nemirne vode. Odlaskom kostura momčadi (Škorić, Kleinheisler, Ivušić, Beljo, Lončar), Osječanima se događa nešto slično kao i Riječanima u prvom dijelu, do te mjere da su postali najlošiji proljetni sastav.


S druge strane momčad Sergeja Jakirovića plovi na valovima uspjeha. I ne krije visoke ambicije. Riječani su dobroj poziciji, poglavito glede rasporeda i forme, ne kriju da žele napasti treće mjesto. U ulozi su favorita, ali bio je i Dinamo protiv Osijeka u Maksimiru (1:1).


– U stanci se radilo dobro i jako, neovisno o izostancima. Podizali smo formu – kaže Bruno Goda, lijevi bočni Bijelih pristigao iz Slaven Belupa, gdje je odigrao više od sto utakmica. – Jedva čekamo obradovati naše navijače i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo. Pozivam navijače da nam budu podrška. Igramo doma i idemo po sva tri boda.


Mierez i Caktaš




Momčad Borimira Perkovića trese kriza, ali novi trener, bivši igrač Rijeke, uspio ju je amortizirati s dva remija uz jedan poraz.


– Osijek nam je direktan protivnik u borbi za Europu. Promijenili su trenera, a dosta igrača im je i otišlo. U krizi su, ali to nas ne treba zavarati. Gosti i dalje imaju jake pojedince koji mogu jednim potezom riješiti utakmicu. Očekujemo tešku i zahtjevnu utakmicu. Moramo biti na sto posto.


I Rijeka i Osijek imaju problema u napadima na postavljene obrane. Riječanima će sigurno trebati dosta umijeća, dobrog protoka lopte i strpljivosti.


– Utakmica se sigurno neće riješiti u prvih 30 minuta. Morat ćemo biti strpljivi i pametni te na najbolji način iskoristiti svoje šanse. To u Maksimiru nismo uspjeli, mada je bilo prostora. Nadam se da ćemo sad biti bolji po tom pitanju i naravno pobijediti.


Glavna opasnost dolazi od napadača Miereza, ali tu je još niz jako dobrih pojedinaca.


– Mierez je jako nezgodan. Ima jako dobar presing i nikad ne odustaje. Sva četvorica u zadnjoj liniji morat ćemo biti na oprezu. Gladan je lopte i često uzima te druge lopte. Samo maksimalna koncentracija. Nema bojazni, svi smo spremni. Tu je i Caktaš, koji je opasan iz drugog plana. Ima dobar nos za gol i posvetiti ćemo mu nužnu pozornost.


Napeta borba


Borba za Europu ulazi u završnu rundu. Rijeka će posljednje kolo igrati baš u Osijeku.


– Dosta je napeto, šest klubova se bori za Europu i promjene na ljestvici su stalne. Sad si treći, drugi vikend možeš biti osmi. Dosta je zanimljivo i mislim da je to dobro za hrvatski nogomet.


Goda ima puno prvoligaškog iskustva, a Jakirović na lijevom boku mijenja njega i crnogorskog reprezentativca Vukčevića.


– Brzo sam se uklopio, momčad me prihvatila jako je dobro. I ja sam se prilagodio na grad, klub, stožer i suigrače. Zadovoljan sam ali mogu još više i bolje. Sigurno ću rasti kako budu dolazile utakmice. Sve je na treneru. Malo nas je rotirao. Andrija je jako dobar i kvalitetan igrač, a mijenjamo se ovisno o protivniku i skautingu. Andrija ili ja, svejedno je. Bitno je da momčadi igra dobro i ide dalje


Rijeka je malo bodova osvojila na Rujevici (11/12). Postoji li pritisak igranja pred svojim gledateljstvom?


– Ipak ljepše i lakše nam je igrati doma pred našom publikom. Kad se pobijedi, ljepše je proslaviti pobjedu na Rujevici – zaključuje Goda.