Branič Rijeke

LUKA CAPAN Gavranović te može isprovocirati u sekundi na terenu. Zna biti svađa, ali inače sam pozitivac i zafrkant

Mateo Sučić

Luka Capan/Foto V. KARUZA

Luka Capan/Foto V. KARUZA

Agresijom ili komunikacijom nekada i potaknem suigrača, koji je možda slabije ušao u utakmicu, nekada se i porječkamo, ali sve je u pozitivnom smislu. A volim se zakvačiti, »potući«, nekada i s prijateljima, bivšim suigračima... – kaže Capan



UMAG Luka Capan u jesenskom se dijelu sezone prometnuo u igrača za važne Rijekine utakmice. Nije igrao puno, ali sve su njegove predstave bile kvalitetne čime je potpuno zasjenio jedno loše razdoblje u kojem mu se zaredalo nekoliko velikih pogrešaka. Jesenas je bio treći najbolje ocijenjeni igrač Rijeke (iza Andrijaševića i Menala), a s njim na travnjaku »bijeli« su primali pogodak tek svake 82 minute (bolji prosjek ima samo Galović).


I u proljetnom dijelu sezone od Capana važe velika očekivanja, Rožman mu silno vjeruje, a pripremne utakmice u Umagu pokazale su da bi ponovo mogao biti jedan od stupova momčadi.


– Najvažnije je da ne bude ozljeda. Dobro smo odradili ovih desetak dana, pokazali dosta dobrih stvari, mislim da nismo previše ni pali u formi i sigurno ćemo za utorak biti spremni. U Maksimiru će biti teško uzeti bod, a kamoli pobijediti, ali mi ćemo kao i svaki put ići na pobjedu – kaže Luka Capan, 25-godišnji branič »bijelih«, već dovoljno iskusan da zna što očekuje Riječane već na startu u Maksimiru.




Simon Rožman stalno ponavlja da se Riječani u Umagu nisu spremali za prvu utakmicu protiv Dinama.


– Neće ta jedna utakmica odrediti sezonu, do kraja su još ostale praktički tri četvrtine prvenstva, a samo s Goricom, koja nam je izravan konkurent, igramo četiri puta. Moramo svi biti na raspolaganju, nadati se da će nas ozljede zaobići, s tom količinom utakmica sigurno će svi imati minutažu.


Jesenas je Capan odigrao samo polovinu mogućih utakmica, ali bio je dio svih važnih rezultata koje su »bijeli« ostvarili (Kopenhagen, Real Sociedad, AZ Alkmaar).


– Ispalo je da sam igrao kada je bilo najvažnije. Nažalost, opet mi se dogodilo da nanižem nekoliko dobrih utakmica pa me stigne ozljeda koja me mjesec i pol dana izbaci iz ritma. Drago mi je što sam se vratio za ove važne utakmice, svi smo ih dobro odradili, pa i ja.


Pogreške i kritike


Dobri nastupi učinili su ga i jednim od najbolje ocijenjenih igrača jeseni.


– Nisam to puno pratio, ali drago mi je jer sam i sam znao da sam dobro odigrao. Mislim da sam to zaslužio svojim radom na treninzima pa su i dobre igre isplivale na površinu. Pratim li ocjene u novinama? Iskreno, i ne puno, više moj otac. Ne volim ni čitati što se piše jer puno puta izađe nešto što ne odgovara stvarnosti. Smatram da su ocjene novinarov osobni pogled na utakmicu, nekada se nisam ni slagao s nekim stvarima, ali i to je dio posla.


Dobre igre mogu biti i posljedica činjenice da se Capan napokon ustalio na jednoj poziciji, konkretnije na desnom stoperu.


– Nije se dogodilo kao prijašnjih sezona da odigram dvije dobre utakmice na stoperu ili u vezi pa onda krpam nekoga na boku i na kraju završim na klupi kada se taj bek vrati u momčad. Ove sezone takvih situacija nije bilo i zadovoljan sam što sam velik broj utakmica odigrao na istoj poziciji.


Capan je u fokusu javnosti završio prošlog proljeća kada je u dvije utakmice protiv Lokomotive i Gorice skrivio dva jedanaesterca. Bilo je dosta kritika, puno pitanja uz njegove mogućnosti…


– I to je sastavni dio nogometa, razlika je hoćeš li izdržati taj pritisak ili nećeš. Ne znam ni sam što mi se tada dogodilo, susreo sam se s puno komentara i od meni bliskih ljudi koji su govorili da nisam bio pravi što sam i sam znao. Stavio sam u glavu da će toga uvijek biti, pogreške će se uvijek događati, ali ih treba smanjiti što je više moguće na poziciji koju igram. Kada je loše, navijači će ti gledati sve, kada je dobro, dizat će te u nebesa… Sada je sve super, odigrali smo dobru polusezonu, mislim da sam odigrao dobro. I odmah me svi hvale…


Pohvale navijača


Capana navijači sada hvale i zbog pristupa, požrtvovnosti, načina na koji se postavlja na travnjaku gdje je prvi kada treba skočiti u obranu momčadi ili suigrača.


– S iskustvom sam shvatio da me takav pristup diže, da sam bolji igrač. Agresijom ili komunikacijom nekada i potaknem suigrača koji je možda slabije ušao u utakmicu, nekada se i porječkamo, ali sve je u pozitivnom smislu. A volim se zavačiti, »potući«, nekada i s prijateljima, bivšim suigračima…


Ali samo dok traje utakmica, kada završi, opet smo dobri. Tko me poznaje zna da inače nisam takav, izvan travnjaka sam pozitivac, zafrkant, nikako negativac.


Iz jeseni se pamti utakmica u San Sebastianu poslije koje je izjavio »nema s kim se od suparnika nisam posvađao«


– Najbolja je stvar što mi je prije te utakmice brat rekao da zamijenim dres s nekim od suparnika ako se ne posvađam baš sa svima, ha, ha… S druge strane, da nismo bili takvi, možda se ne bi dogodilo da izvučemo 2:2. Ovako smo bili nabrijani, ja sam takav da na utakmici nekada i poludim u pozitivnom smislu.


Kada je riječ o suparnicima s travnjaka HNL-a Capan je i tu imao mnoge okršaje.


Gavranović je definitivno jedan od težih suparnika po tom pitanju. Na posljednjoj sam se utakmici morao paziti jer sam imao žuti karton, a on je opasan, zna te isprovocirati u sekundi i ako nisi unutra, napravit ćeš glupi prekršaj i zaraditi isključenje ili će ti se zavući iza leđa i zabiti gol. U Rijeci nismo igrali zajedno, ali i dok sam bio u Lokomotivi, a on u Rijeci dosta smo se »tukli« i svađali.


Protiv Gavranovićeva Dinama u utorak kreće Rijekino proljeće koje zbog svega što se događalo jesenas nosi velika očekivanja.


– Volio bih da nastavimo kako smo krenuli. Nekada će zbog broja utakmica biti malo lošije, ali najvažnije je da imamo gard, da pokazujemo karakter momčadi, da svaku utakmicu idemo na glavu pa ako i dođe neki lošiji rezultat barem da nam nitko ne može prigovoriti da nismo dali sve od sebe. Nadam se da neće biti ozljeda, da ću spojiti deset utakmica u komadu pa da i po tom pitanju napravim iskorak – zaključio je Luka Capan.


Ugovor? Bilo bi dobro napraviti iskorak, ali…

Luka Capan je jedan od igrača koji su ušli u posljednjih šest mjeseci ugovora s Rijekom i jedini s kojim klub nema opciju za produžiti suradnju.
– Razgovaramo pa ćemo vidjeti što će biti najbolje za klub i za mene. U Rijeci mi je predivno, ali u godinama sam kada bi dobro bilo napraviti neki iskorak. Ne bih išao bilo gdje, san mi je igrati u Engleskoj, znam da je u ovoj situaciji to nerealno, ali volim taj otočni fajt, jaki ritam i nadam se da će biti prilike da zaigram. Pucam na neku ligu koja je bolja od HNL-a, gdje se igraju jače utakmice, ako se ne dogodi, tu sam… – kaže Capan.