Mauro Ravnić

Legendarna riječka jedinica je optimist uoči Lillea: “Rijeka mora vjerovati u sebe i naći slabe točke gostiju”

Igor Duvnjak

Foto NL

Foto NL

To je njihova nesigurna obrana, dolaziti u situacije da se tu njihovu obranu malo uzdrma - kaže Ravnić



RIJEKA  U dugim desetljećima popularnoj »Jedinici«, okupljalištu tolikih poznatih nogometaša, ugodno je na jutarnjoj kavici poćakulati s poslovično dobro raspoloženim i ljubaznim vlasnikom Maurom, slavnim imenom u znanoj riječkoj vratarskoj obitelji Ravnića. Jedan od izdanaka itekako uspješne produkcije nogometaša na Kantridi vinuo se do čuvara mreže reprezentacije ondašnje Jugoslavije pod ravnjanjem izbornika Ivice Osima. Nakon riječke, ostvario je i zapaženu inozemnu karijeru, godinama je u Španjolskoj branio za Real Valladolid i Lleidu, okušao se i kao trener u Valladolidu, Pratou, Beneventu i Ascou, sadašnje riječke umirovljeničke dane prekida ugodnim izletima na Silbu. Protagonist je tolikih značajnih ligaških i međunarodnih utakmica Rijeke, među kojima su i one nezaboravne s Realom pod vodstvom Joška Skoblara, stoga dobro zna kako je poseban naboj europskih duela, poput ovog Rijeke s Lilleom.


Za povijest


– Ovo su posebne utakmice, važne u karijeri jednog igrača i kluba. Susreti su to koji se dugo pamte, ulaze u povijest – kaže Mauro Ravnić o dvobojima koji stvaraju posebnu atmosferu i ozračje. – Sve ovo donosi posebnu odgovornost, te utakmice igraju pravi igrači. Svaki od njih može biti sretan da igra Europu i to protiv neke velike ekipe, da je važan. Pritom ti suparnik stvara reputaciju. Kad igraš, kao što sada Rijeka igra s Lilleom ili nekim drugim velikim klubom, i ako pobijediš, onda si i ti važniji. Odmah si u kategoriji više. Znači, pravi igrači igraju prave utakmice, a ovo s Lilleom je prava utakmica.


Kod izvlačenja parova ime suparnika je zvučalo bombastično, no Rijeka je u Lilleu pokazala da može igrati s renomiranim francuskim klubom.




– Lille je prije deset dana bio favorit, a i sada je nekako favorit na papiru, dobio je 2:1, ipak igra Francusku ligu. Iako nije u nekoj formi, treba ga poštivati, ali i ne ga se bojati. Pritom, oni imaju slabe točke koje treba iskoristiti. Ako ih Rijeka iskoristi, može proći ovog suparnika.


Treneri iz oba tabora i u snu traže prava taktička rješenja čekajući večer odluke, no uz sve strateške planove jednako je bitna i prava psihološka priprema momčadi za utakmicu u kojoj Ravnić, kao i toliki simpatizeri Bijelih, vidi Rijekinu šansu za prolaz vjerujući u kvalitete domaće ekipe. Uglavnom, šansa je tu, sjajno bi bilo iskoristiti je.


Rujevica


– Rijeka mora vjerovati u sebe, imati samopouzdanja i naći slabe točke gostiju. To je njihova nesigurna obrana. Znači, treba imati odlučnosti, napadati »jedan na jedan«, dolaziti u situacije da se tu njihovu obranu malo uzdrma te da se Lilleu unese strah u kosti. Sve to da se francuski gosti ne bi osjećali baš ugodno na Rujevici, a Rijeka sve to može, ima momčad koja to može ostvariti. U sastavu su joj igrači koji su pozitivno bezobrazni te mogu napraviti ovo o čemu pričamo. Vjerojatno će tako i biti. Uglavnom, Rijeka mora napraviti sve što je u njezinoj moći da dobije Lille i ako naši dečki odigraju glavom i srcem, mogu uspjeti. No sve je to sport te ako i ne uspiju, idemo dalje. Nije to, naime, nikakva tragedija ako Rijeka i ne prođe Lille. Ali sada postoji velika mogućnost da se iskoristi ono ostvareno u prvoj utakmici u Francuskoj, taj rezultat 2:1 u korist suparnika nije tako loš. Rijeka sada mora dobiti utakmicu na Rujevici, a i inače je do sada na tom terenu dobila sve utakmice. Znači, ima povoljnu statistiku, a i inače mi Rijeka djeluje pozitivno. Među navijačima i među stručnjacima u nogometu ostavila je dojam da ima kvalitetu i mogućnosti da prođe dalje.