Selidba

Kvržić odradio prvi trening u Kayserisporu, Rijeci odšteta između 300 i 500 tisuća eura

Marko Cvijanović

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Rijeku je napustio jedan od posljednjih igrača generacije koja je 2013. godine dolaskom u klub Damira Miškovića počela graditi temelje velikih uspjeha i najbolji igrač prošle sezone



Zoran Kvržić novi je igrač Kayserispora. Jedan od najboljih prvotimaca riječkoga prvoligaša potpisao je ugovor s posljednjeplasiranom momčadi turske Super lige s kojom je jučer na zimskim pripremama u Antalyji odradio prvi trening. Rijeku, koja bi na ime odštete trebala utržiti između 300 i 500 tisuća eura, napustio je jedan od posljednjih igrača generacije koja je 2013. godine dolaskom u klub Damira Miškovića počela graditi temelje velikih uspjeha, u današnjoj svlačionici samo je Ivan Tomečak sudjelovao u povijesnoj pobjedi u Stuttgartu kojom su »bijeli« ostvarili prvi, povijesni plasman u skupnu fazu Europske lige.


Zapaženi nastupi


Kvržićeva avantura u Rijeci okončana je na poluvremenu rujevičkog derbija s Dinamom koji je okončan debaklom (0:5), kada ga je novi trener Simon Rožman zamijenio poslije prvih 45 minuta i više ga nikad nije vratio u momčad. Kvržić se našao među četvoricom »obilježenih« igrača koji su navodno remetili sklad unutar momčadi, Punčec, Mamić i Šimić potjerani su iz kluba, Kvržić bio udaljen iz momčadi, ali indikativno je da poslije derbija s »modrima« u bijelom dresu više nije odigrao ni minute.


U Rijeci je upisao 170 utakmica, postigao 22 gola, uz 34 asistencije i pritom osvojio tri trofeja: dva Kupa Hrvatske (2013./14., 2018./19.) i jedan Superkup (2014.). Upravo je u prošlogodišnjem finalu Kupa na pulskoj Drosini odigrao vjerojatno najbolju utakmicu u dresu Rijeke, iako je i ranije imao niz zapaženih nastupa, poput onoga u prvoj utakmici protiv Stuttgarta (2:1) na Kantridi kad je bio strijelac drugoga pogotka. Baš kao i u pretkolu uoči dvoboja sa Stuttgartom, protiv Žiline (2:1), također podno legendarnih stijena. Zanimljivo je da je Kvržić bio strijelac pogotka koji je stavio točku na »i« prvog trofeja u Miškovićevoj eri, u finalu Kupa protiv Dinama (2:0). Opet na Kantridi! Uostalom, Kvržić je igrač Rijeke s najviše europskih utakmica (28), tijekom kojih je postigao sedam golova.




Kvržić je u Tursku stigao na inicijativu bivšeg izbornika bosansko-hercegovačke reprezenetcaije i poznatog hrvatskog stručnjaka Roberta Prosinečkog, koji će u svom drugom mandatu za kormilom Kayserispora pokušati izboriti ostanak u ligi.


Zadnja linija


– Bili smo deficitarni na poziciji desnoga beka, a znam koliko Kvržić može donijeti momčadi. Vrlo je pouzdan igrač, uvijek maksimalno podređen interesima momčadi, dobar na lopti koju ne gubi tako lako. Uostalom, u posljednjem razdoblju bio je najbolji igrač Rijeke, a to nešto govori. Poslije su ga malo omele ozljede pa je njegova forma malo pala, ali vjerujem da će se pokazati kao pravo pojačanje – kaže Prosinečki kojega očekuje zahtjevna zadaća. Kayserispor točno na pola prvenstva zauzima posljednje mjesto sa samo 10 osvojenih bodova iz 17 utakmica, dobra vijest tiče se činjenice da pratnja ispod (Ankaragucu 12, Antalyaspor 14) i iznad crte ispadanja (Konyasport 15, Kasimpasa 15) nije puno odmaknula.


– Predsjednica me uspjela nagovoriti, ovo je za mene novi izazov. U redu, situacija je bajna, ali nije bila ni prošli put. Pojačavamo se iz dana u dan, uz Kvržića došao je i napadač St. Paulija Sahin, stiže Mešanović iz Mlade Boleslav, čekamo još jednog stopera i dva vezna igrača, Brazilca i Portugalca. Vjerujem da ćemo s njima biti jači. Nemamo, doduše, puno vremena za uigravanja budući da nas već za šest dana očekuje kup utakmica protiv Fenerbahčea, ali nama je ionako glavni cilj ostanak u ligi – zaključio je Prosinečki.


Iako se u nekim medijima pojavila špekulacija prema kojoj se u kontekstu novih pojačanja Kayserispora spominjao još jedan igrač Rijeke, Stjepan Lončar, čini se da je u pitanju bila najobičnija novinarska patka.