Franko Andrijašević

Kapetan Rijeke progovorio je o pripremama u Umagu i izazovnom proljeću, a ima i poruku za sve navijače

Mateo Sučić

Franko Andrijašević/Foto V. KARUZA

Franko Andrijašević/Foto V. KARUZA

Tri trofeja? Normalno je da želiš ići preko granice. Osvojili smo Kup, igrali grupnu fazu Europske lige i stati na tome bilo bi najgore za svakoga od nas. Svi želimo još više, igrati još bolje i trčati još jače - kaže Andrijašević



RIJEKA Franko Andrijašević u utorak je na pripremama Rijeke u Umagu dobio poziv koji je s nestrpljenjem čekao. Iako su u takvim situacijama s druge strane najčešće menadžeri koji nude razne aranžmane i klubove, kapetanu Rijeke javili su da je treći put postao otac. Supruga Marina u splitskoj bolnici rodila je sina Gabriela, koji je s petogodišnjom Barbarom i trogodišnjim Davidom proširio obitelj Andrijašević.


Dolazak prinove u obitelj Andrijašević bio je i jedan od razloga zbog kojih je Franko prošlog ljeta inzistirao na ostanku u Rijeci, a u utorak navečer povod za zdravicu i poneku pjesmu kojom se nakratko »ubilo« rutinu priprema.


– Sve je hvala Bogu prošlo u najboljem redu, nakon večere smo nazdravili i pojeli komad torte. Valjda će nakon svega ovoga što se događa biti prilike da to i profeštamo. Je li Mance pripremio kakav predugovor za Davida i Gabriela? Dajem mu još malo vremena da to složi, kada se vratimo s priprema onda ćemo razgovarati, ha, ha… – smije se dobro raspoloženi Andrijašević kojega će Simon Rožman, po svemu sudeći, poštedjeti utakmice protiv MOL Fehervara u petak da bi spojio nekoliko dana s obitelji.




Do tada ga čega rad punom parom.


– U Umagu se dobro radi, intenzitet je visok, momčad je fokusirana na sve zadatke koje ima stručni stožer. Iz mog iskustva sve ide svojim tijekom, najvažnije je da nema nekih ozljeda, a drugo ćemo sve izdržati. Naglasak je uglavnom na lopti, intenzitet je malo jači nego što smo navikli tijekom proteklog razdoblja, ali svi znamo zašto je tako.


Nema imperativa


Razlog je intenzivno proljeće koje je pred Frankom i društvom iz riječke svlačionice, do 20. ožujka »bijele« očekuje čak 15 utakmica pa sada treba udariti temelje uspješnoj polusezoni.


– U svlačionici smo među sobom često pričali da je najveći gušt igrati utakmice. Slično je bilo i u određenim razdobljima jeseni, mislim da smo se dobro nosili s time i zato su nam ove pripreme važne. Vjerujem da umor neće biti problem, igrali smo jesenas na visokoj razini, europske utakmice su nas dosta trošile jer su razina više, ali nas ipak nisu dotukle da bi nas poremetile za neku iduću prvenstvenu utakmicu. Samo ne treba razmišljati o umoru ili si u glavu staviti nekakav alibi.


Simon Rožman je proljeće najavio ambiciozno rečenicom da pripreme počinje s mišlju da Rijeka može osvojiti sva tri trofeja koja su u igri.


– Razmišljanje o tri trofeja? Normalno je da želiš ići preko granice. Bilo bi glupo zadovoljiti se onime što smo napravili u 2020. godini. Osvojili smo Kup, igrali grupnu fazu Europske lige i stati na tome bilo bi najgore za svakoga od nas. Svi želimo još više, igrati još bolje i trčati još jače, a na kraju ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti.


Imperativa nema, od nas nećete čuti bahate najave da idemo napasti titulu, već se želimo pojedinačno i momčadski dignuti na još višu razinu pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti i za što će ta razina biti dovoljna. Nekad se takav pristup vrati odmah, nekad za šest mjeseci, ali pravilan rad i ispravno razmišljanje na kraju uvijek daju rezultat.


Poruka navijačima


Takvo razmišljanje u završnici jesenskoga dijela sezone itekako je imalo učinka jer je Rijeka ostvarila napredak na momčadskom i individualnom planu.


– Istina. Usvojili smo razmišljanje da se ne smijemo zadovoljiti ostvarenim. Prije toga nam se u dva, tri navrata pomalo nesvjesno dogodilo razmišljanje da ćemo neke utakmice lakše odraditi pa smo gubili bodove. Zadnja dva mjeseca smo prigrlili takvo razmišljanje, u svakoj utakmici išli na glavu, mislim da smo to pokazali i na onoj zadnjoj utakmici protiv Varaždina na kojoj smo potvrdili da smo zreliji nego što smo bili prije šest mjeseci.


Franko je za kraj imao i poruku za navijače.


– Najviše bih volio reći da jedva čekam ponovo osjetiti onu podršku s tribina, ali tko zna kada će se to dogoditi. Ovako neka nas navijači bodre iz svojih domova i neka vjeruju u nas jer smo pokazali da možemo. Nadam se da će biti pozitivni i kada se dogodi neka lošija utakmica, dečki su mladi i željni dokazivanja, sigurno će biti oscilacija, ali u zadnja dva, tri mjeseca pokazali smo da imamo kvalitetu, znanje i zajedništvo da bismo zaslužili navijačku podršku – zaključio je Franko Andrijašević.


Prerano je za razmišljanje o mom statusu

Na Rujevici se polako zahuktava prijelazni rok, Halilović je otišao, u kontekstu mogućih odlazaka spominju se još neki igrači…
– Drago mi je zbog Tibora jer je zaslužio takav transfer zbog svega što je dao ovom klubu i gradu. Svi zajedno smo mu poželjeli puno sreće i da se pokaže na način na koji je to napravio u Rijeci. A što se ostalih tiče, vidim da su svi suigrači fokusirani na pripreme, nema nikoga da je poletio zbog neke priče o transferu. Naravno, svi maštamo da jednoga dana odemo na neku višu stepenicu, ali budite sigurni da nikome nije loše u Rijeci. I ovdje se može napredovati, a pošten pristup i rad će dovesti do svega ostalog.
Idućih mjeseci bit će zanimljivo osluškivati i status samog Andrijaševića kojem završava posudba iz Genta.
– Za sada nema novosti, tu sam do kraja sezone, nakon toga imam još godinu dana ugovora s Gentom. Opet će biti povuci-potegni s njima pa je prerano razmišljati o tome – kaže Andrijašević.