GPS praćenje otkriva

‘Joao Escoval brži je u sprintu na utakmici od Ante Rebića i Cristiana Ronalda’

Denis Frančišković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



U današnjem Novom listu donosimo veliki razgovor sa stručnim analitičarom Alenom Obrezom, članom stručnog stožera Simona Rožmana. Obrez je jedan od onih članova stožera koje u današnjem nogometnom svijetu nazivaju – laptop trenerima. 


U moru sakupljenih podataka, posebice oputem GPS-a, Obrez će otkriti i poneku zanimljivost.


– Evo, Joao Escoval najbrži je igrač kojeg sam dosad susreo. Tu se misli na konačni šprint kojeg je ostvario u jednoj utakmici. Primjerice na SP-u Ante Rebić je imao šprint od 33.8 kilometara na sat, Ronaldo 33.99, a Escoval na utakmici s Varaždinom 34.8… To je uistinu fascinantan podatak, odnosno postignuta brzina u šprintu.




Bilo je i većih rezultata tijekom treninga, ali kad se radi s loptom i na utakmici je to nešto sasvim drugo. Tko najviše pretrči? Gorgon, Andrijašević, Čolak… Prate li se i vratari? I oni mogu nositi GPS.


Primjerice Neuera su pratili i jednom prigodom je imao prijeđenih osam kilometara. No, on je specifičan vratar koji ulazi u igru i kao libero. Vratari u prosjeku tijekom utakmice naprave između tri i pol i pet kilometara – ističe Obrez.



*** Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…