GPS praćenje otkriva

‘Joao Escoval brži je u sprintu na utakmici od Ante Rebića i Cristiana Ronalda’

Denis Frančišković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljU današnjem Novom listu donosimo veliki razgovor sa stručnim analitičarom Alenom Obrezom, članom stručnog stožera Simona Rožmana. Obrez je jedan od onih članova stožera koje u današnjem nogometnom svijetu nazivaju – laptop trenerima. 


U moru sakupljenih podataka, posebice oputem GPS-a, Obrez će otkriti i poneku zanimljivost.


– Evo, Joao Escoval najbrži je igrač kojeg sam dosad susreo. Tu se misli na konačni šprint kojeg je ostvario u jednoj utakmici. Primjerice na SP-u Ante Rebić je imao šprint od 33.8 kilometara na sat, Ronaldo 33.99, a Escoval na utakmici s Varaždinom 34.8… To je uistinu fascinantan podatak, odnosno postignuta brzina u šprintu.
Bilo je i većih rezultata tijekom treninga, ali kad se radi s loptom i na utakmici je to nešto sasvim drugo. Tko najviše pretrči? Gorgon, Andrijašević, Čolak… Prate li se i vratari? I oni mogu nositi GPS.


Primjerice Neuera su pratili i jednom prigodom je imao prijeđenih osam kilometara. No, on je specifičan vratar koji ulazi u igru i kao libero. Vratari u prosjeku tijekom utakmice naprave između tri i pol i pet kilometara – ističe Obrez.*** Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…