Kadrologija

Jakirović slaže novu napadačku križaljku Bijelih: Antonio Marin i Adrian Liber pušu za vrat Ampemu i Jankoviću

Denis Frančišković

Adrian Liber tijekom ogleda s Juventusom/Foto HNK Rijeka

Adrian Liber tijekom ogleda s Juventusom/Foto HNK Rijeka

Opet bi se mogao pojaviti stari problem desnog krila



RIJEKA Nogometaši Rijeke u pripremama su primili samo tri pogotka u pet utakmica, dva su im na Rujevici zabili Farmaceuti (1:2), jedan Juventus u Torinu (0:1), a u isto vrijeme zabili su 21 gol s time da utakmicu sa slovačkim drugoligašem Dolny Kubinom (14:0) i ne treba shvaćati previše ozbiljno. Gosti su došli u šarenom sastavu »rekreativaca« i igrača na probi, koji zasigurno više nikad neće zaigrati zajedno. Bijeli su zabili još šest golova Grobničanu u prvom pripremnom ogledu, dok gol nisu zabili Gorici i Juventusu, Slavenu jedan u porazu. Momčad izgleda ozbiljnije nego jesenas, posloženije i disciplinirano, obrana je u ovom trenutku, dojam je, manji problem od napada. Jesenas su probleme imali i jedni i drugi, obrana je primala 1.6 golova po utakmici, a napad zabijao točno jedan pogodak po susretu.


U posljednjem ozbiljnijem testu protiv Gorice (0:0) pokazalo se da Bijeli i dalje imaju stari problem igre na dvostruki blok i postavljene obrane. Trener Sergej Jakirović najavio je više taktičkog reda u igri, ali i napadačku igru za gol više. Pod Goranom Tomićem momčad je igrala za pogodak više i to poprilično atraktivno, ali patila je obrana, što je u konačnici narušavalo dojam i donekle rezultat.


Uoči sutrašnje generalke s Honvedom, a još više pred otvaranje prvenstva u Osijeku, pravo je pitanje koliko je u ovom trenutku moćan napadački potencijal momčadi i tko će dobiti prednost. Jakirović je u tom dijelu igre vjeran sustavu s tri igrača iza središnjeg napadača, pri čemu izbor igrača umnogome dirigiraju ozljede i nespremnost, profil igrača, ali i neka nužna rješenja. Situacija je takva da bi Rijeka u ovom trenutku mogla imati stari problem desnog krila na kojem u posljednje vrijeme silom (ne)prilika igra 19-godišnji Frigan, inače klasični napadač i igrač, koji se bolje snalazi u ulozi prve »špice«.


Prince asistent




Za tu poziciju u ovom trenutku ipak je prvo rješenje Jurić ispred Djuričina i nespremnog Obregona. No, sva trojica su u 36 nastupa, 26 u HNL-u u prvom dijelu, postigli samo dva pogotka! U isto vrijeme sam Frigan je u devet prvenstvenih nastupa četiri puta tresao protivničke mreže. Jurić je došao s posudbe iz Dinama, a polusezonu je odradio u Gorici gdje je dao jedan gol u 12 utakmica i sakupio poprilično sličnu minutažu kao i Kolumbijac koji je igrao i u Europi. No, Obregon je trenutno najudaljeniji od startnog sastava, a Jurić djeluje okomitije, više se nalazi u šansama i dojam je da ima prednost pred Djuričinom.


Antonio Marin/Foto HNK Rijeka


Nakon odlaska Bušnje, Karrice i Vuka, konkurenciju na lijevom krilu međusobno zaoštravaju Ampem, Marin i Djouahra. Upravo bivši igrač Real Sociedada otpada za početne utakmice nakon ozljede, koja će ga nekoliko tjedana izbaciti iz uže konkurencije što znači da se glavni »dvoboj«, ukoliko ne dođe do rotacija, na lijevoj strani napada svodi na Ampema i Marina. Marin je jesenas za Dinamo ostvario samo pet nastupa u HNL-u i igrao protiv Milana u Ligi prvaka cijelu utakmicu, a da pritom nije zabio gol. Ampem je s druge strane skupio preko tisuću i pol minuta u 20 nastupa (16 u HNL-u) i pritom zabio jedan gol. No, bio je najbolji Rijekin asistent s pet ključnih dodavanja.


Bez gol-igrača


Frigan je u ovom trenutku tako prvo rješenje za desno krilo, ne dođe li do velikih promjena pa se na njega vrati Ampem i zasad tu nema prave konkurencije. Trebao bi to biti djelomično Halilović, koji je nespreman, te Bogojević koji je ozlijeđen. Uz Halilovićevu zagonetnost i činjenicu da se nikad sa sigurnošću ne zna hoće li se naći u zapisniku, Bogojević jako dugo nije igrao, od svibnja prošle godine, kad je Slaven odmjerio snage s Istrom 1961.


Posebno osjetljiva pozicija »polušpice«, razigravača i vođe momčadi u napadu u ovom se trenutku svodi na kvartet igrača. Posebno velika očekivanja su od Jankovića, koji je preko Zrinjskog došao na posudbu iz Dinama, no Liber dobiva sve značajniju ulogu u pripremama i puše za vrat igraču, koji bi trebao stvarati razliku i biti »spiritus movens« proljetne Rijeke. Liber je jako malo igrao u prvom dijelu sezone (tek pet HNL nastupa), dok je Janković sakupio 24 nastupa, od čega 18 u Premier BiH ligi, šest u Europi te pritom zabio tri gola i ono što je posebno važno, četiri puta asistirao. Kod Libera je vidljiva uzlazna putanja forme, kod Jankovića još traje prilagodba.


Njima dvojici treba pridodati Hodžu, koji može igrati i na mjestu zadnjeg veznog igrača te Vrančića. Još uvijek je Vrančić u potrazi za svojim prijašnjim nogometom, a Hodža svakako ima prednost ispred njega nakon što je u prvom dijelu standardno igrao. U svakom slučaju, napadačkih opcija ima, ali Rijeka još uvijek nije dovela klasičnog gol-igrača ili bi ga tek mogla dobiti u postojećoj garnituri na proljeće. Jurić u napadu, Marin na lijevom, Frigan na desnom krilu (uz mogućnost da tu preseli Ampem) te Janković kao povučeni napadač u ovom trenutku ipak djeluju kao napadački forte Bijelih.


 


NAPADAČI


Deni Jurić (12 nastupa, 1 gol)


Marko Djuričin (5 nastupa, bez gola)


Jorge Obregon (14 nastupa, 1 gol)


DESNA KRILA


Matija Frigan (9 nastupa, 4 gola)


Alen Halilović (8 nastupa, 1 gol)


Bruno Bogojević (bez nastupa)


OFENZIVNI VEZNJACI


Niko Janković (18 nastupa, 3 gola)


Veldin Hodža (15 nastupa, bez gola)


Adrian Liber (5 nastupa, bez gola)


Mario Vrančić (13 nastupa, 1 gol)


LIJEVA KRILA


Prince Ampem (16 nastupa, 1 gol)


Antonio Marin (5 nastupa, bez gola)


Nais Djouahra (9 nastupa, 1 gol)


* nastupi se odnose na ligaška natjecanja