Sve je to normalno

Gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio kako se naplaćuje dug za gradnju kampa HNK Rijeke na Rujevici

Zlatko Horvat

Vojko Obersnel i Damir Mišković/Foto PIXSELL

Vojko Obersnel i Damir Mišković/Foto PIXSELL

HNK Rijeka je sportsko-trgovačko društvo, u kojem Grad Rijeka ima vlasnički udio od 30 posto. Shodno tome, moramo biti svjesni da vlasništvo nije samo privilegij, nego i obaveza – kaže Obersnel



RIJEKA U razgovoru s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, objavljenim u Novom listu 30. studenog, oko prijedloga Programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2021. godinu, nije dotaknut ugovor Grada Rijeke i HNK Rijeka, vezanim za komunalni doprinos, koji se prebijaju zakupom terena na Rujevici. Nije li zbog tih devet milijuna kuna HNK Rijeka privilegiran klub?


– Moram naglasiti da je apsolutno pogrešna teza da je HNK Rijeka privilegiran klub. HNK Rijeka je sportsko-trgovačko društvo, u kojem Grad Rijeka ima vlasnički udio od 30 posto. Shodno tome, moramo biti svjesni da vlasništvo nije samo privilegij, nego i obaveza.
Podsjećam na činjenicu da je HNK Rijeka inicijativom privatnog poduzetnika izgradila stadion i pripadajući Kamp u što je uloženo dvadesetak milijuna eura privatnog novca, dok svi ostali klubovi besplatno koriste sportsku infrastrukturu koju je izgradio Grad Rijeka i u koju je uloženo više od pola milijarde kuna. Teško, dakle, da se može govoriti o bilo kakvoj privilegiranosti HNK Rijeka – kaže Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.


Izdvajanja


Tih devet milijuna kuna su četvrtina iznosa koji će svi riječki sportski klubovi dobiti na žiro-račune?




– Netočno je i da će HNK Rijeka dobiti četvrtinu sredstava, jer ostali riječki klubovi osim Javnih potreba dobivaju i preko 34 milijuna kuna, koliko se godišnje izdvaja iz gradskog proračuna za održavanje sportskih objekata, a koje oni kao korisnici Javnih potreba koriste besplatno. Izdvajanja za sport su i stipendije za vrhunske sportaše, koje su posljednjih godina iznosile od 850 do 900 tisuća kuna, plaće za 24 trenera različitih sportova, sportska ambulanta koja je besplatna za sportaše ili nagrađivanje sportaša, da spomenem samo neka od izdvajanja.
Tvrtka Stadioni Kantrida d.o.o je kao investitor izgradnje Kampa na Rujevici kupio od Grada Rijeke dio zemljišta i tvrtka je obveznik plaćanja komunalnog doprinosa kao i svaki drugi investitor, pa ni tu ne vidim po čemu bi to Stadioni Kantrida ili HNK Rijeka bili privilegirani.


Poticanje sporta


Koliko iznosi stvarni dug HNK Rijeka?


– Potraživanja Grada Rijeke od Stadiona Kantrida, po osnovu kupljenog zemljišta, redovnih i zateznih kamata te komunalnog doprinosa iznosi oko 13 milijuna kuna i to se kompenzira korištenjem Kampa za mlađe nogometne uzraste. Mjesečni iznosi prijeboja predviđeni su sukladno otplatnim planovima i korištenju sportskih objekata na iznos od 250 tisuća kuna.


Politikom izgradnje sportskih objekata koje svi korisnici Javnih potreba u sportu koriste besplatno stvorili smo preduvjete da sport bude dostupan svima, odnosno na taj način Grad Rijeka čini ono što je naša primarna zadaća, a to je poticanje razvoja amaterskog i rekreativnog bavljenja sportom. U prilog tomu govore i podaci da je u 2019. godini, kroz 16 sportskih objekata kojima upravlja Rijeka sport, zabilježeno 807.282 ulaza sportaša i rekreativaca.


Bazeni Kantrida zabilježili su ukupno 301.234 ulaza korisnika od kojih je 61.432 ulaza građanstva, ugovornih korisnika i različitih udruga i institucija (npr. Udruga umirovljenika grada Rijeke, Udruga invalida rada, Udruga HIVIDR Sv. Vid i dr.). Sportski klubovi kroz trening i natjecanja bilježe 239.802 ulaza sportaša različitih dobnih kategorija (od plivačkih vrtića do veterana). Centar Zamet u istom razdoblju bilježi 97.968 ulaza sportaša i to većinom rukometaša/ica svih dobnih uzrasta. Sportaši rekreativci najviše su koristili Otvoreno igralište Kampus, koje je zabilježilo 106.544 ulaza trkača, košarkaša, nogometaša i drugih sportaša.


Nije li kompenzacija duga neprikladna s obzirom na vlasničku strukturu?


– Što se kompenzacije tiče, ne vidim zbog čega bi ona bila neprikladna s obzirom na učešće Grada Rijeke u HNK Rijeka. Uostalom, kompenzacija je uobičajeni način rješavanja međusobnih potraživanja, neovisno o vlasništvu.