Važan posljednji susret

DOMAGOJ PAVIČIĆ UOČI GORICE “Vjerujem u nas, ako budemo treći nitko nam neće ništa zamjeriti”

Denis Frančišković

Domagoj Pavičić/Foto V. KARUZA

Domagoj Pavičić/Foto V. KARUZA

Sad nam je bitna ona kompaktnost što smo je imali u Europi, a prema naprijed ćemo uvijek stvoriti nekoliko šansi. Vjerujem u nas, ako budemo pravi, osvojit ćemo tri boda – tvrdi Pavičić



RIJEKA Ono što se dalo naslutiti ovog proljeća dogodit će se ove subote na Rujevici. Nogometaši Rijeke igraju utakmicu sezone u posljednjem kolu, a od mnoštva kombinacija streme samo ka jednoj i najsigurnijoj – pobijediti Goricu, izboriti treće mjesto i Konferencijsku ligu. Zadatak nije nimalo lak kada se zna da im na putu stoje kvalitetni Goričani, koji žele zadržati treću poziciju na kojoj su ovog prvenstva proveli najviše vremena, a za što im je dovoljan i remi na Rujevici.


– Varaždinci su nas malo iznenadili agresivnošću u prvom poluvremenu. No momčad je pokazala karakter i kvalitetu u drugom poluvremenu. Trebalo se izvući iz takve situacije – kaže Domagoj Pavičić, vezni igrač Rijeke koji je zapaženo odigrao protiv momčadi koja spašava goli prvoligaški život. – Završnica prvenstva psihički je zahtjevna, ali, eto, pobijedili smo i u Koprivnici i u Varaždinu. Lijepo je što smo preokrenuli ovu posljednju utakmicu jer i to donosi samopouzdanje.


Pavičić je izveo oba kornera nakon kojih su zabili Menalo i Capan. Nisu to bile klasične asistencije, ali dobri ubačaji rezultirali su gužvama u kojima su se Rijekini igrači dobro snašli.




– Eto, tako se poklopilo. Drago mi je zbog toga, ali najviše zbog naše dobre igre u drugom poluvremenu. Bio je dogovor da Murić izvodi s desne, ja s lijeve strane. Treba biti opasan i iz prekida. Tu smo prelomili utakmicu, ali opet dobili gol i doveli se u probleme. Nije bilo lako, ali više nema lakih utakmica u HNL-u.


Od Pavičića se ipak više očekivalo ove sezone. Odnosno da bude figura oko koje će se graditi Rijekina igra. Motorin momčadi…


– I ja se pomalo dižem, treba mi samo više minuta provedenih na travnjaku. Vjerujem da će onda sve biti bolje i bolje. Previše je bilo nekih pehova ovog prvenstva, jedna, druga ozljedica… Ali to me izbacilo uvijek po desetak dana i onda se gubi kontinuitet. Ali zadovoljan sam, ide sve nabolje. Zadovoljan sam i kako sam odigrao u Osijeku i Šibeniku. Iskustva imam dovoljno, ali bitno mi je što više igrati.


Tomić i Špikić


Zadovoljan je i dolaskom Gorana Tomića za nasljednika Simona Rožmana.


– Meni su treninzi odlični, uživam u svakom treningu i utakmici. Atmosfera je nekako opuštenija i jako sam zadovoljan. Sustav igre? OK je, bez obzira na to u kojem sustavu igramo. Uvijek obično igramo s dvama zadnjim veznima i jednom polušpicom. Nije mi problem odigrati ni zadnjeg niti prednjeg veznog.


Nakon ispadanja od Istre 1961 u polufinalu Kupa ispada da cijela sezona, ono što se kaže, pada na jednu utakmicu.


– Ovo je zahtjevna utakmica, ali zahtjevne su bile i protiv Slaven Belupa i Varaždina. Nekako smo očekivali da će Gorica izgubiti od Hajduka i Dinama, a naš je plan bio i jest pobijediti posljednje tri utakmice. Pritisak sigurno postoji, ali onaj pozitivan. Potrudit ćemo se, dati sve od sebe da pobijedimo i osvojimo treće mjesto. Posljednja je utakmica i svi moraju dati maksimum, nitko se ne smije štedjeti ni najmanje.


Kako se pripremati za jednu utakmicu u kojoj pobjeda donosi sve najbolje, a poraz možda i potpuni promašaj sezone?


– S porazom bismo mogli završiti peti, a to sigurno ne bi bilo dobro ni za klub niti za nas igrače. A ako pobijedimo, bit ćemo treći, idemo u Europu i nitko nam neće ništa zamjeriti. Svjesni smo svega toga.


Gorica je imala u svoje najbolje vrijeme i 15 bodova prednosti pred Rijekom. Bez obzira na sve, opet su ugodno iznenađenje prvenstva.


– Gorica je težak i nama tradicionalno neugodan protivnik. No igramo na Rujevici, očekujem naše pravo izdanje i pobjedu. Mislim da smo, kad se sve podvuče, ipak bolja momčad i na našem terenu nitko tko dolazi nije favorit. Gorica je sada malo u lošem trenutku nakon dvaju poraza, ali to nas ne smije zavarati. Pred kraj su malo pali s formom, ali i ozlijedila su im se dva važna igrača. Igraju dobar nogomet i nama nikako nisu odgovarali. Gubili smo često na Rujevici, bili često i bolji, pogađali okvire vratiju… Vrijeme je da ih dobijemo doma. Vjerujem u nas, ako budemo pravi, osvojit ćemo tri boda.


Gorica je kompaktna momčad u kojoj se puno toga vrti oko strijelca Lovrića. Suka kao glavnog organizatora igre nema zbog ozbiljne ozljede.


– Po meni jako je dobar i Špikić, koji igra na posudbi. Ne čudi što je ostvario transfer u Dinamo. Ima dobro samopouzdanje i neku motivaciju, stvarno igra jako dobro u posljednje vrijeme. Čvrsti su otraga i nisu nam baš »legli«, ali posljednju smo ih utakmicu dobili. Recept za uspjeh? Možda ta utakmica, ali da im i mi vratimo agresijom koju oni inače znaju nametnuti. Bit će važno i da budemo dobri na tim drugim loptama. Trebat će ih što više pokupiti u sredini i ostvariti što bržu tranziciju. Tako smo u Gorici iz dva, tri pasa dolazili u »mrtve šanse«.


Sve najbolje


Rijeka je vratila prepoznatljivost u napadu, ali pozornost će trebati obratiti i na obranu gdje je Gorica jako opasna na širokom prostoru.


– Nije tajna da bi u obrani svi trebali odigrati puno bolje. Primamo dosta pogodaka. Ranije smo imali problem igre prema naprijed, nismo zabijali. Sad nam je bitna ona kompaktnost što smo je imali u Europi, a prema naprijed ćemo uvijek stvoriti nekoliko šansi.


Rijeka je i momčad kojoj jako puno nedostaju navijači. A u subotu bi jako dobro došli kao dvanaesti igrač.


– Na Rujevici nam je uvijek lakše igrati s navijačima, pogotovo kad je neki rezultat 0:0 ili gubimo. Jako nam nedostaju navijači, ali, eto, tu se ništa ne može promijeniti. Nadam se da je ovo posljednja utakmica bez navijača.


U subotu u isto vrijeme osluškivat će se i rezultat s Poljuda.


– Osobno ne razmišljam o tome. A na poluvremenu će sigurno netko javiti kako igraju Hajduk i Lokomotiva. Najvažnije je pobijediti, onda nema drugih razmišljanja.


Pavičić ima ugovor još godinu dana, ali…


– Tu sam skoro četiri godine i želja mi je okušati se u inozemstvu. Vidjet ćemo, sve u dogovoru s klubom i ako bude nekih ponuda. Nema tu nikakvog skrivanja. Volio bih se okušati u novoj sredini. Rijeka kao dio karijere? Mogu reći sve najbolje. Skupio sam 135 nastupa, igrao sam Europu, osvajali smo Kupove, bili drugi u prvenstvu… Lijepo je to razdoblje. Nova Rijeka? Dosta je tu posudbi, nekima ističu ugovori… Sve ovisi o dogovorima i budućoj strategiji kluba – zaključuje Pavičić.