Domagoj Pavičić

Bivši igrač Bijelih i Modrih uoči derbija u Maksimiru: “Dinamo je očekivano favorit, forte Rijeke su mladost i zajedništvo”

Denis Frančišković

MOMČADSKI DUH - Slavlje Bijelih protiv Varaždina/Foto PIXSELL

MOMČADSKI DUH - Slavlje Bijelih protiv Varaždina/Foto PIXSELL

Dinamo puca od kvalitete i uvijek je favorit u Maksimiru, a Rijeka ima mladost, energiju i trenera koji će sigurno sve dobro posložiti. Forte Bijelih je sada zajedništvo, momčadski odlično izgledaju. Bitna im je opuštenost jer su u dobrom momentu - kaže Pavičić



RIJEKA Nogometaši Rijeke sami su se pobrinuli da treninzi posljednjih tjedana i dana, koliko god bili zahtjevni, predstavljaju užitak. Bijeli pobjeđuju i malo, pomalo približavaju se vrhu, s impozantnim proljetnim učinkom pobrinuli su se da sudar s Dinamom opet bude istinski derbi. Neovisno o činjenici što Modri, opet nadomak novog naslova, bježe Bijelima čak 22 boda.


No, Rijeka ima svoje ciljeve, onaj najvažniji je europska ulaznica. Nakon svega što su momčad i struka napravili ove godine, kako kaže sam trener Sergej Jakirović, ovo je za sve bonus-utakmica. Na svoje bi mogli doći i gledatelji.


– Rijeka mi sada izgleda jako dobro, a za Jakirovića znam da je radio dobre rezultate u Gorici i Zrinjskom. Doveo je karakterne igrače koje je htio, tu su i starosjedioci i igraju jako dobro – kaže Domagoj Pavičić, bivši igrač Rijeke i Dinama, od prošlog lipnja član turskog prvoligaša Konyaspora zajedno s Robertom Murićem. Nedavno je, 9. ožujka, napunio 29 godina. – Momčad se vratila u vrh gdje i pripada, a vjerujem da će na kraju izboriti i treću poziciju. Jako mi je drago što je Rijeka u usponu, ružno je bilo vidjeti kad je bila predzadnja, a u jednom trenutku i zadnja.




Rijeka je bitan zamašnjak dobila upravo s igračima Dinama, jednim bivšim (Dilaver) i tri još uvijek aktualna koja su na posudbi (Marin, Janković, Jurić).


– Dilaver je došao još kod Bjelice i Dinamo je odigrao jako dobro u Europi. On ima jako puno iskustva i tu potrebnu crtu lidera. Rijeka je puno dobila s njim u obrani, ali i općenito. Jankovića toliko ne poznajem, a Marina znam bolje iz Dinama i Šibenika, gdje je igrao jako dobro. Ovi ostali dečki su također pravi izbor za Rijeku, mladi i željni dokazivanja. Pogodilo se i s ostali prinovama, a neki drugi igrači vratili su se u formu. Sad sve štima i puno je lakše igrati.


Dinamo je uvjerljivom pobjedom nad Hajdukom samo potvrdio svoju dominaciju i grabi bez problema prema novoj tituli.


– Mislim da se pišu neke stvari koje nemaju velike osnove. O nekoj velikoj krizi Dinama, a po meni riječ je o samo nekom trenutnom opuštanju u zadnje dvije utakmice. Daleko su najbolji u ligi i prvenstvo je s te strane već riješeno. Modri imaju pojedinačnu i momčadsku kvalitetu, a stvarno su dobri bili i u Europi.


Pritisak na Modrima


Domagoj je pet godina proveo u Rijeci, prve sezone pod Kekom bio je prvi asistent lige, a kako je već istaknuo, posebno pamti pobjedu nad Milanom na Rujevici u Rijekinom dresu. Što pamti iz ogleda Dinama i Rijeke?


– Pamtim kad smo dobili Dinamo 4:1 na Rujevici, a gubili smo 0:1. Ali bile su dobre i one dvije utakmice koje su završile 3:3, jedna na Rujevici, druga u Maksimiru. Ali poslije ove domaće, bio sam jako ljut jer smo vodili 3:0 na poluvremenu. I imali polušansu za 4:0. Ne znam što nam se potom dogodilo, neki »blackout«. I skoro smo izgubili.


Utakmica sada puno veći natjecateljski značaj ima na strani Rijeke. Ali Dinamo sigurno ne želi treću utakmicu zaredom ostati samo na bodu protiv Osijeka.


– Mislim da bi za Rijeku možda bilo bolje da je Dinamo pobjeđivao u zadnjim utakmicama. Sad će na njima biti određeni pritisak. Dinamo je u Maksimiru uvijek favorit. I kad je Rijeka dolazila u puno jačem sastavu, Modri su znali lako pobjeđivati. No, Rijeka je u dobroj situaciji, ima mladu momčad i mogu odigrati rasterećeno. Na kraju, zašto ne i uzeti bodove Dinamu.


S nogometom su se malo zaboravile posljedice katastrofalnog potresa

Veliki potres donio je i razmjere velike tragedije za cijelu Tursku.


– Mi smo u središnjoj Turskoj i situacija je OK. Znalo se malo zatresti. Situacija polako dolazi u normalu, iako će za sve trebati jako puno vremena. Posljedice su katastrofalne. Riječ je o velikoj tragediji i stresnim situacijama. Primjerice, kad je krenuo nogomet, malo se i zaboravilo na sve. I naš klub je uputio pomoć, pomagali smo i mi igrači. Situacija je teška, a dva kluba su i izašla iz lige. Trebale su ispadati četiri momčadi, sada će dvije – kaže Pavičić.

Mišić i Ivanušec


Najbolje strane Dinama i Rijeke generalno i u ovom trenutku?


– Mišić igra vrhunski. Tu je i Ademi, pa Drmić i Petković u napadu. I Špikić igra jako dobro. Ali kad je u formi, za mene je najbolji Ivanušec. Dinamo puca od kvalitete, a Rijeka ima mladost, energiju i trenera koji će sigurno sve to dobro posložiti. Forte Bijelih je sada zajedništvo, momčadski odlično izgledaju. Dobro se brane i dobro napadaju. Bitna im je opuštenost jer su u dobrom momentu.


Frigan je bljesnuo u napadu, a Labrović brani u reprezentativnoj formi.


– Matija je bio s nama nekoliko puta na pripremama i meni je uvijek bio zanimljiv i dobar napadač. Onako, ima tu potrebnu notu drskosti, što je jako važno za napadača. Labrović je jako dobro branio i prošlu sezonu, a sada kapetanski vodi momčad. Zaslužio je taj drugi poziv u reprezentaciju.


Nasuprot Rijeci, Osječani su najneugodnije iznenađenje proljeća, u strelovitom padu igre. Sada im »visi« i Europa…


– Osijek mi izgleda sada kao Rijeka jesenas. Ne znam što se tamo događa, ali trenutno su loši. Mislim da će Rijeka, ako ovako nastavi, uzeti treće mjesto. Puno su kvalitetniji od Istre, Belupa, Lokomotive… Jako je zanimljivo, a i Gorica ne odustaje, vidjeli smo njihovu pobjedu nad Puljanima u ludoj utakmici. Dosta je do kraja i sve je moguće.


Domagojev Konyaspor trenutno je osmi. Razlog za (ne)zadovoljstvo?


– U zadnje vrijeme slabo stojimo, čak nismo zabili niti gol u posljednih šest utakmica. Situacija je po pitanju rezultata dosta loša. Upali smo u crnu rupu. Ambicije su da se bude pri vrhu. Moramo se trgnuti. To je sport, nekad ide, nekad ne – zaključuje Pavičić, Dinamovo dijete, ali velik zaljubljenik u Rijeku i Opatiju.