Luka Ivančić

Direktor Rijeke stao u Miškovićevu obranu: “Borio se za ovaj iskorak, a o nekakvim insinuacijama bespotrebno je pričati”

Denis Frančišković

Luka Ivančić i Damir Mišković

Luka Ivančić i Damir Mišković

Mišković je jedan od pokretača ovakve ideje. Obavio je puno razgovora s puno drugih televizijskih kuća koje su bile zainteresirane - kaže Ivančić



RIJEKA Za koji dan navršit će se točno dvije godine od kada je Luka Ivančić, bivši savjetnik uprave kluba, preuzeo funkciju generalnog direktora HNK Rijeka. Ivančić je na toj zahtjevnoj funkciji naslijedio Vladu Čohara, a ciljevi su bili i više nego jasni. Zadržati visoku razinu funkcioniranja kluba u svim segmentima, stabilnost i dodatno se prilagoditi zahtjevima ne samo nogometnog tržišta. U prvoj godini Ivančićevog mandata klub se dobro nosio sa svim izazovima premda transferi više nisu bili tako izdašni kao nekad. A oni su najvažnija financijska injekcija prihodovne strane kluba. U onoj drugoj stigla je korona koja je uzdrmala i puno jače i stabilnije klubove. Kako se u svemu tome snašla Rijeka i što donosi svi se nadaju postkorona razdoblje?


– Kao i svi u Europi, osjetili smo krizu. Moram stvarno pohvaliti sve u klubu, od prvog do ono što se kaže posljednjeg čovjeka u klubu. Svi su prihvatili nove modalitete ugovora i plaća te je to bilo od velike pomoći da prebrodimo to krizno razdoblje. Polako se sve vraća u normalu, Rijeka je za sada apsolutno na stabilnim nogama. Optimistički gledamo u budućnost i želimo što prije početi igrati pred popunjenim tribinama.


Izvršni odbor HNS-a prodao je televizijska prava švedskoj tvrtki Endorphin Magine. Hajduk se izuzeo od odlučivanja, svi ostali su to prihvatili. Kakav je stav Rijeke po tom pitanju?


– Mi smo apsolutno zadovoljni ponudom koja je došla od švedske firme Magine. Kad prava koja danas vrijede milijun i pol eura i koja se dijele na deset klubova dosegnu ponudu od 10 milijuna, onda moramo biti zadovoljni. Ono što sad kao klub znamo je da taj ugovor stupa na snagu od sezone 2022./’23., ali o detaljima ne znamo puno, je li riječ o sedam, deset ili više godina. Pregovori s HNS-om tek slijede. Najbolji ponuđač bit će pozvan od naše krovne nogometne organizacije i onda će se kroz ugovor definirati svi ti detalji. Smatram da svi mi u Hrvatskoj moramo biti zadovoljni jer to će unaprijediti hrvatski nogomet, investirat će se još više u infrastukturu i naravno dignut će ligu na jednu višu razinu. Ne radi se tu samo o televizijskim pravima, već i o značajnijem marketinškom ulogu.


Insinuacije i moratorij




Bez bankovne garancije taj ugovor se neće moći niti potpisati. Tu ne vidim nikakvog problema – kaže Ivančić


Izgleda se dijelom počinje realizirati puno ranije inicirana ideja vašeg predsjednika Damira Miškovića?


– Mišković je jedan od pokretača ovakve ideje, a tu je bila i Opatijska inicijativa prije dvije godine. Sve za boljitak hrvatskog nogometa. Mogu reći da je on obavio puno razgovora s puno drugih televizijskih kuća koje su bile zainteresirane. I stvarno se borio da se u Hrvatskoj napravi taj iskorak u HNL-u. I on je za sada zadovoljan, no slijede pregovori oko tog ugovora. Mislim da tu neće biti problema jer ponuda je konkretna. Detalje ćemo saznati naknadno.


Kako će teći cijeli taj proces? I bankovne garancije tu su jako važne?


– Međunarodni poziv je bio objavljen na svim relevantnim stranicama i onim HNS-a. Tu se jasno definiraju obveze dostavljača ponude i jasno je da u slučaju njenog prihvata treba pribaviti bankovnu garanciju. To je svima javno prezentirano i tu nema nikakvih nepoznanica. Bez bankovne garancije taj ugovor se neće moći niti potpisati. Tu ne vidim nikakvog problema.


Neki izražavaju već na startu sumnje u ovu ponudu činjenicom što švedska tvrtka osnovana tek krajem veljače ove godine?


– Ako je netko radio u poslovnom svijetu i razumije se u financije, kad se ulazi u neke nove biznise, prvo što se napravi formira se i neka nova firma. Za nešto što će sutra donijeti neki profit ili neki benefit. To je sasvim normalno u svijetu biznisa. O nekakvim insinuacijama bespotrebno je po meni pričati.


Kako stojite sa sponzorskim ugovorima u ovom vrijeme? Događa li se uopće i u tom segmentu nešto značanije u trenucima kad su mnoge važne gospodarske aktivosti stale ili su na minimumu?


– Razgovaramo naravno i sa sponzorima. I oni su se našli u problemima u ovoj koronakrizi. Trenutno svi se u Europi bore za televizijska prava. Gledanost je primjerice u Njemačkoj znatno veća. Naravno, sponzorski prihodi su pali. Firme i kompanije manje rade i naravno da će to vrlo vjerojatno pogoditi sve, ne samo nas. No, neke druge branše kao što su kladionice su u eksponencijalnom rastu, jer normalno ljudi su se zaželjeli svega. U nekim branšama se podigla prodaja, u nekima je znatno pala. U ovoj koronakrizi imali smo moratorij sa svim sponzorskim ugovorima, ali vjerujemo kako ćemo s početkom uvođenja novih mjera, odnosno povratkom gledatelja na stadione, ta tendencija vratiti kao ranije ili u nešto manjem obliku.


Kad očekujete povratak gledatelja na Rujevicu? Pretplatnici će vjerojatno biti u prednosti?


– Povratak gledatelja trenutno je jedna od bitnijih tema u našem klubu. Pripremamo se i slijedit ćemo upute Civiline zaštite i Nacionalnog stožera kako bismo spremni dočekali prvu utakmicu s gledateljima. U utorak protiv Lokomotive igramo pred gledateljima. Sad nam je još teško govoriti o brojkama i o ograničenjima dolaska na Rujevicu. Vjerujemo da ćemo moći pustiti na tribine naše preplatinike za sezonu 2019./’20.


Pretplatnici i Šubićevac


Koliko imate pretplatnika i na koji početni kapacitet na tribinama računate?


– Trenutno imamo četiri i pol tisuće preplatnika. Od toga velik broj otpada i na sponzore i na naše djelatnike, prijatelje kluba… Ne znam detalje, ali nekako realna brojka kreće oko 30 posto kapaciteta. Znači, mogli bismo pustiti tu negdje do tri tisuće ljudi. Još je tu dosta nepoznanica. O poštivanju razmaka i slično. S druge strane mi imamo dosta obiteljskih paketa i oko 700 djece preplatnika. Još ne znamo kako će se to tretirati.


Gledatelji su ostali malo zakinuti za tek jednu utakmicu, onu protiv Osijeka. Ponudili ste im i vraćanje novca za ulaznice?


– Izuzetno nam je žao što gledatelji nisu mogli doći na ogled s Osijekom. No, svima koji su kupili ulaznice ponudili smo povrat novca. Po tom pitanju javilo se 25 posto navijača za povrat novaca. Ta utakmica nije ulazila u pretplatu za sezonu i zasad nismo nikog zakinuli. Napravit ćemo sve da naši preplatnici budu na tribinama protiv Lokomotive. To je prioritet. A za sve ostale ne znamo što će se događati, hoće li epidemiološke mjere popuštati u idućim kolima. Onda ćemo razmišljati o otvaranju blagajni i prodaji pojedinačnih ulaznica.


Krenuli ste dobro i rezultatski, dvije pobjede, povratak na drugo mjesto i finale Kupa?


– Nakon dva mjeseca stanke prezadovoljni smo i rezultatima. Dobili smo Dinamo i Osijek, dvije jake momčadi i sad nas očekuje još jedna tvrda utakmica u finalu. Pobijedili smo i u Puli i nadamo se da će se taj trend nastaviti.


Spremate li nešto posebno po pitanju organizacije utakmice na Šubićevcu. Brzo će prvi dan kolovoza…


– U Šibeniku igramo s protivnikom koji neće imati veliki broj navijača i pratitelja. Mi smo već krenuli u neke razgovore oko organizacije te utakmice. Počeli smo razgovore s našim partnerima i navijačima, ali trenutno teško je puno više toga organizirati. Još se ne zna točan kapacitet stadiona. Govori se o četiri tisuće sjedećih mjesta. No, ne znamo kakvi će biti epidemiološki uvjeti 1. kolovoza. U ovom slučaju razumijem HNS kao organizatora. Nadamo se da ćemo igrati pred rasprodanim stadionom i da će većina biti naših, riječkih navijača. Vjerujem da ćemo dobiti barem dvije do dvije i pol tisuće mjesta. To je naša želja. Nadamo se i da će ostati sve kao sada i da ćemo postati »korona-free« država. I da ćemo gledati jedan odličan finale. Lokomotiva je ove godine ozbiljan protivnik, igraju odličan nogomet i nisu nas slučajno dobili u ovom prvenstvu – zaključuje Ivančić.


Predsjednik Mišković OK, jedva čeka povratak na stadion

U Puli su riječku delegaciju uz Ivančića činili dopredsjednik Dean Šćulac, sportski direktor Srećko Juričić i njegov zamjenik Ivan Mance. Prvog čovjeka kluba Damira Miškovića nije bilo. Spominje se oporavak nakon manjeg operativnog zahvata…


– Pitao sam predsjednika za to. Imao je jedan operativni zahvat i s njim je sve u redu. I on jedva čeka da se i on vrati na stadion i prati svoju Rijeku iz prvih redova. U klubu radimo punim ritmom i svi iščekujemo dolazak barem dijela gledatelja. Mi želimo da se otvore sve tribine i da imamo huk sa sve tri tribine. Bit će tako lakše igračima, a i nama samim gledateljima – kaže Ivančić.