Zgodna statistika

Deset stvari koje trebate znati uoči polufinala Kupa između Rijeke i Osijeka: Nikada nije završilo bez pobjednika…

Portal Novi list

Laszlo Kleinheisler (Osijek) i Stjepan Lončar (Rijeka)/Foto Arhiva NL

Laszlo Kleinheisler (Osijek) i Stjepan Lončar (Rijeka)/Foto Arhiva NL

Prvu međusobnu prvoligašku utakmicu Rijeka i Osijek odigrali su u sezoni 1977./78. na Kantridi. Rezultat je bio 2:1 za Bijelo-plave



RIJEKA Na službenim stranicama osječkog prvoligaša objavljen je zgodan tekst pod radnim naslovom: “Deset stvari koje trebaš znati uoči polufinala Kupa između Rijeke i Osijeka… Čak i oni nazagriženiji navijači oba kluba možda nisu znala neki od ovih zanimljivih podataka:


  1. Prvu međusobnu prvoligašku utakmicu Rijeka i Osijek odigrali su u sezoni 1977./78. na riječkoj Kantridi. Rezultat je bio 2:1 za Bijelo-plave koji su se tada vratili na prvoligašku scenu bivše Jugoslavije.
  2. Ova su se dva kluba tijekom četiri natjecateljske godine sastajali u Kupu Hrvatske. Triput je to bilo u četvrtfinalu, a jednom u polufinalu i obje su momčadi po dva puta izborile plasman u sljedeći krug.
  3. U nacionalnom kupu su osječki i riječki prvoligaš ukupno odigrali osam utakmica. Zanimljivo je kako nijedna nije završila neriješenim rezultatom, a omjer pobjeda je izjednačen 4-4.
  4. Najuvjerljiviju pobjedu na Riječanima Osijek je izborio u listopadu 2010. kada je na Kantridi slavio s 5:1 u HNL-u. Od aktualnih prvotimaca Osijeka tada su igrali ŠoršaŠkorić i Jugović, prva su se dvojica upisala i među strijelce.
  5. U Gradskom vrtu je dvaput bilo 4:0 za Osječane. Prvi puta u sezoni 1981./82., a potom i u rujnu 1996. Tada su Rijeci presudili Rumunji: hat-trick je postigao Mitu dok je jednom suparničku mrežu pogodio Popescu.
  6. Rekorder po broju nastupa u susretima s Rijekom je Tomislav Šorša. On ih je odigrao ukupno 27 (24 prvenstvena i 3 u Kupu). Slijede ga Damir Vuica i Mile Škorić koji su nastupili 24 puta u ogledima s riječkom momčadi.
  7. Najviše pogodaka, igrajući za Osijek, protiv Rijeke su postigli Robert Špehar i Stanko Bubalo. Obojica su po 5 puta zatresli suparničku mrežu i redovito je to bilo u prvenstvenim utakmicama.
  8. Šestorica su trenera vodila i osječku i riječku momčad. Riječ je o Vladimiru BeariMiroslavu BlaževićuNenadu GračanuIvanu KatalinićuLuki Bonačiću i Vjekoslavu Lokici.
  9. Dvojica su sadašnjih prvotimaca Osijeka rođeni Riječani. To su Ivica Ivušić i Antonio Mance, no niti jedan nije imao prigodu zabilježiti barem jedan nastup u seniorskoj momčadi Rijeke.
  10. Jedan od najiskusnijih osječkih prvotimaca Vedran Jugović uspješno je nosio i dres riječkog prvoligaša. Bilo je to u razdoblju od veljače 2013. do istog mjeseca 2016.