Kopenhagen ili Piast Gliwice

Danci su izraziti favoriti protiv Poljaka, Rijeci u play off-u EL prijete i dva Hrvata

Denis Frančišković

S druge strane Piast je klub vrijednosti od 11,3 milijuna eura, osnovan 1945. godine, burne i zanimljive povijesti. Veći dio nje proveo je kao drugoligaš



RIJEKA Tko su mogući protivnici u play-offu, Kopenhagen i Piast Gliwice? Danci su izraziti favoriti, momčad čija se vrijednost procijenjuje na gotovo 37 milijuna eura. Vodi je 52-godišnji trener Staale Solbakken i u njoj je polovica stranaca te osmorica igrača koji nastupaju i za reprezentaciju. Najskuplji eksponat Kopenhagena trenutno je Mohammed Daramy, 18-godišnjak, izdanak omladinske škole, ali porijeklom iz Sierra Leonea. Igra na poziciji desnog krila i vrijedi šest milijuna eura. Uz njega tu su Victor Nelsson, 21-godišnji središnji branič procijenjen na četiri i pol milijuna eura te Viktor Fischer, lijevo krilo, koji je igrao u Ajaxu i Mainzu, vrijedan tri i pol milijuna eura. Zanimljivo je da njihove boje brane i dvojica Hrvata, Karlo Bartolec, desni branič koji je svojevremeno igrao u Lokomotivi i Dinamu te Robert Mudražija, veznjak Osijeka i nekad Zagreba.


Kopenhagen je prolaz u EL osigurao pobjedom od 1:2 kod Göteborga golovima Mudražije i Winda, a domaćem prvenstvu poražen je od Odensea 3:2 nakon što je dobio tri gola do poluvremena. Riječ je o najboljem i najuspješnijem danskom klubu zadnjih desetljeća koji ostavlja traga u Europi.


S druge strane Piast je klub vrijednosti od 11,3 milijuna eura, osnovan 1945. godine, burne i zanimljive povijesti. Veći dio nje proveo je kao drugoligaš, no posljednjih se godina dobro snalazi u društvu poljske Ekstraklase. Prolaz su vizirali pobjedom od 3:2 protiv austrijskog Hartberga, a u domaćem prvenstvu nisu najbolje startali. Izgubili su od Slaska (2:0), doma od Pogona Szczecina (0:1), jedinim golom presudio im je baš Alexander Gorgon, a remizirali su s Wartom (0:0).
Velika im je snaga trener Waldemar Fornalik, a najvredniji igrači Piotr Parzyszek i Mikkel Kirkeskov vrijede milijun eura. Uz jedan naslov, jednom su bili drugi, a dvaput izgubili u finalu Kupa.