Trener bijelih

Cosmi: “U Rijeci će ostati samo oni koji mogu dati maksimum na terenu. Garantiram to”

Denis Frančišković

Serse Cosmi / Foto: V. KARUZA

Serse Cosmi / Foto: V. KARUZA

Nogometaši Rijeke u srijedu protiv Hajduka na Poljudu igraju zaostalu utakmicu 2. kola SuperSport lige



RIJEKA – Europski nogometni tjedan za sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu upotpunit će na domaćem planu i sutrašnji Jadranski derbi (16.30). Hajduk i Rijeka na Poljudu odrađuju 94. ligaški okršaj u HNL-u, preciznije zaostalu utakmicu drugog kola SuperSport lige.


Potresi su posljednjih dana i tjedana postali unutarklupska stvarnost, obje momčadi igraju daleko od želje struke, uprave i navijača. Rijeka je smijenila već dva trenera i Talijana Serse Cosmija dovela pred dosad neviđen izazov, Hajduk se u predvečerje derbija odrekao usluga Valdasa Dambrauskasa.


Malo tko je mogao očekivati takvu uvertiru prvog ovosezonskog sudara jadranskog rivala.




Rijeke koja je zalijepljena na dno ljestvice i Hajduka čiji veliki zaostatak za Dinamom stvara veliku nervozu.


– Još prije dolaska u Rijeku znao sam da i za Rijeku i za Hajduk ovo nije obična utakmica. Rekao bih više od obične, prvenstvene utakmice – kaže trener Serse Cosmi.


– Vraćanje mentaliteta i karaktera, prepoznatljivosti momčadi je osnova, baza od koje moramo krenuti. Rijeka jednostavno ne može igrati na ovoj razini na kojoj sada igra. Sve ovo je premalo i moramo dignuti mentalno stanje momčadi, natjecateljski naboj i samopouzdanje. I to ne malo nego jako puno.


Razgovarao sam s igračima, igrači su razgovarali između sebe i dao sam do znanja koji su moji ciljevi, a to je da izvučemo maksimum iz ove dvije utakmice.


Nakon toga podvući ćemo crtu, a nakon stanke imat ću potpuni uvod nad momčadi i cjelokupnom situacijom. Garantiram da će u momčadi ostati samo oni koji mogu dati svoj maksimum na terenu.


Kad je sve dobro do izražaja dolaze nogometaši, ali u ovakvim situacijama prije svega dolaze do izražaja muškarci. Naredni period bit će za sve test da se dokažu da su muškarci, prije svega karakterno.


Da se mogu nositi s time i izvući iz ove situacije. Narednih sedam dana dat će odgovore. Ako ne dignemo igru znači da je problem i u kvaliteti.


Gabriel Lunetta, prinova iz Atalante, po svemu sudeći u derbiju će biti zadužen za lijevi bok.


– Riječ je o derbiju i jakoj važnoj utakmici za nas i naše navijače. Nakon negativnih rezultata imamo veliku želju i volju za povratak na pravi put – rekao je Lunetta.