Ivan Vargić

Branio je za Rijeke i Osijek, a uoči polufinala Kupa prognozira: “Rujevica je ipak prednost za bijele”

Denis Frančišković

u kratkim crtama

  • 783 minute Ivan Vargić nije primio gol na vratima Rijeke

  • 132 službene utakmice za Rijeku odigrao je vratar rođen u Đakovu

  • 50 utakmica u osječkim redovima odradio je Ivan Vargić

Ivan Vargić/Foto PIXSELL

Ivan Vargić/Foto PIXSELL

Prednost ne bih davao ni Rijeci, niti Osijeku po pitanju taktike, strategije ili nekog nadmudrivanja - kaže Vargić



RIJEKA Puno je igrača Osijeka branilo Rijekine boje u novijoj povijesti, ili kako se voli reći »eri Mišković«. Ivan Vargić, pouzdani čuvar mreže, u Rijeku je došao u veljači 2013. u »paketu« s još jednim Osječaninom, Vedranom Jugovićem. Vargić je prije toga proveo osam godina u Gradskom vrtu, a potom Rijeku vidio kao šansu za iskorak u karijeri. Tri godine kasnije, također u veljači, ovaj Đakovčanin već je pokucao na vrata Lazija, u redove nebeskoplavih otišao je nakon što nije bio svladan 783 minute… I odličnom obranama uvelike skrenuo pozornost na sebe. Uslijedila je posudba u ciparski Anorthosis pa u Koper početkom godine.


– U Koper sam došao početkom veljače, a kako je uslijedila korona kriza, supruga i kći ostali su sa mnom u Sloveniji. Početkom svibnja počeli smo s treninzima u manjim skupinama, a sada već i svi zajedno – kaže Vargić. – Baš danas igrao sam prijateljsku utakmicu protiv Maribora, a u subotu s Taborom iz Sežane. Prvenstvo bi moglo startati 6. lipnja.
Lazio će po svemu sudeći biti zatvorena knjiga za Vargića.


Obnova ugovora s Lazijom? Nema tu nikakvih mogućnosti – kaže iskusni vratar




– Ovdje sam na posudbi do kraja lipnja, a ujedno mi istječe ugovor s Lazijom. No, imam opciju produženja ugovora sa Slovencima na još godinu dana. To bi trebalo biti riješeno idućih dana. Više sam nego zadovoljan glede uvjeta za rad i momčadi. Kopar ima možda čak i najbolje uvjete za treniranje u Sloveniji. I predsjednik nam je poprilično ambiciozan, želi da već u prvoj sezoni povratka budemo među prve tri momčadi. Ako se bude moglo, čak i da napadnemo naslov. Kopar je uvijek bio tu pri vrhu i igrao Europu, ali evo dogodila se ta situacija prije tri godine kad je izbačen u četvrtu ligu. Klub želi povratak na stare staze. Obnova ugovora s Lazijom? Nema tu nikakvih mogućnosti. Meni je to bila vrlo korisna epizoda, branio sam nekoliko utakmica i za mene je to veliko iskustvo. Vidio sam kako se radi u velikim klubovima lige petice. Uvijek čovjek želi više igrati, a biti u tako velikom klubu također je velika stvar. Na kraju krajeva, osvojili smo Superkup i igrali finale Kupa – dodaje Vargić.


Hendikep tribina


Vargić očekivano prati HNL s velikom pozornošću. Naravno, koliko dopuštaju obveze oko treniranja, utakmica i putovanja.


– Koliko sam pratio u HNL-u, svi su igrači testirani na koronu, nema pozitivnih i postoje svi preduvjeti za nastavak prvenstva. Dinamo je ipak ispred svih, imaju 20 igrača koji mogu igrati u bilo kojem našem klubu, a i ugled kluba je takav da su trenutno ispred svih. Rijeka je bila uhvatila dobar zamah u zadnje vrijeme, a na Lokomotivu svi gledaju kao ne baš previše opasnu, s čime se ne bih složio. »Lokosi« uvijek imaju mladu i potentnu momčad, ali i kvalitetu. Hajduk je dolaskom Igora Tudora najavio ambicije za drugo mjesto, a s njim mislim da Splićani imaju velikog aduta s obzirom na njegovo iskustvo u Serie A i prvu grčku ligu. Možda će u novonastaloj situaciji najveći minus imati Hajduk kojeg prati najviše navijača. Slično bi moglo biti i kod Rijeke, rujevičke tribine su odmah uz teren i uvijek su bile igrač više »bijelih«. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati bez gledatelja, ali iz osobnog iskustva znam da će gledatelji jako nedostajati kako bi dali poseban štimung utakmicama. Više mi to onda nalikuje na neke trening utakmice, s publikom je puno veći naboj u igri. Osječani imaju problema s tim »manjim« utakmicama. No, imaju kvalitetan kadar tako da do samog kraja možemo očekivati neizvjesnost – prognozira Ivan.


Slavonska priča


Osijek u stvaranju novih temelja kluba kreće na neki način putem Rijeke. Mađarski kapital mogao bi od kluba s Drave stvoriti puno većeg konkurenta Dinamu, Hajduku i Rijeci.


– Sve ovo što se događa oko Osijeka je izvrsno. Prije svega za tamošnji klub i navijače. Imaju jaku omladinsku školu, a sada uz dodatnu financijsku injekciju mogu još više ulagati i stvarati. Dobit će odlične uvjete i u budućnosti to je velika stvar za cijelu Slavoniju. Bit će to velik kompleks s modernim stadionom i po meni je to jedna velika i pozitivna priča. A takvih priča treba što više našem hrvatskom nogometu. Zemlja smo s puno talenata, samo treba poboljšati uvjete i infrastrukturu – tvrdi Vargić.


Marić je osječka »špica« koja je nakon dugo vremena zabila više od 15 golova. On može biti velik adut Osječana – kaže Vargića


Polufinale Kupa specifična je utakmica u posebnim okolnostima. Kome Vargić daje prednost?


– Iako na Rujevici neće biti publike, domaćinstvo je prednost Rijeke. Vidio sam da je Rijeka u dvije pripremne utakmice svladala Istru i Inter, no to sve pada u vodu. Jedno su prijateljski susreti, a drugo kup utakmice s ovako velikim ulogom. Pritisak će biti obostran, dva mjeseca se nije igralo i tek treba vidjeti kako će se momčadi snaći u ozračju praznog stadiona. Bit će nepoznanica i tko se bude snašao bolje, proći će u finale. Prednost ne bih davao ni Rijeci, niti Osijeku po pitanju taktike, strategije ili nekog nadmudrivanja – analizira Ivan.


Posebnost riječko-osječkog dvoboja su i napadači. Antonio Mirko Čolak i Mirko Marić. Izrazite »špice«. Čolak je zabio dosad 11 golova, kao i Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić, Marić je uvjerljivo vodeći strijelac lige sa 17 golova.


– Marić je osječka »špica« koja je nakon dugo vremena zabila više od 15 golova. On može biti velik adut Osječana, igrač je koji može jednim potezom riješiti utakmicu. Čolak se s druge strane dokazuje iz sezone u sezonu, na pragu je reprezentacije. I on je tip igrača koji jednom loptom može odlučiti pobjednika. Vidjet ćemo… – zaključuje Vargić.


Riječi hvale za Pandura i Ivušića

Utakmica Rijeke i Osijeka često nosi i neki poseban riječki štih u posljednje vrijeme. Zanimljivost su vratari, i to oni izrazito mladi. Među vratnicama »bijelih« bit će Ivor Pandur (20), među onima »plavo-bijelih« Ivica Ivušić (25). Obojica ponikli u Rijekinoj školi nogometa…
– S Ivorom sam i trenirao, a Ivicu ne poznajem toliko. No, pokazao je ove sezone da brani na visokoj razini i da može donijeti prevagu. Za Pandura imam samo riječi hvale, mlad je i moderan vratar, voli raditi, ali i učiti. Prskalo se evo bio ozlijedio, a nakon što je Pandur stao na gol, rezultati nisu trpili. Ako bude slušao profesora Gojka Mrčelu, može jako daleko dogurati. Opet, mlad je i treba mu dati sto posto podršku. Može izrasti u jednog pravog vratara – tvrdi Vargić.