Bitka za Europu

Branič Rijeke uoči današnjeg rujevičkog sudara protiv hita prvenstva: “Spremni smo, idemo osvojiti bodove”

Denis Frančišković

Alen Grgić i Ivan Posavec tijekom posljednjeg ogleda u Varaždinu/Foto PIXSELL

Alen Grgić i Ivan Posavec tijekom posljednjeg ogleda u Varaždinu/Foto PIXSELL

Bitno je da smo se izvukli iz one loše situacije. Sad napadamo Europu i imamo svoj cilj. Navijačima mogu poručiti samo da se vidimo na Rujevici - kaže Alen Grgić, prinova iz Osijeka zadužena za desni bok



RIJEKA  Rijeka i Varaždin imaju slično odstojanje, Varaždinci bježe tek dva boda, a meta je ista, napad na četvrto, pa i treće mjesto. Jednostavno, na Europu. Uoči današnjeg, najnovijeg sudara i statistički pokazatelji su poprilično izjednačeni, obje momčadi imaju devet pobjeda i gol razliku u minusu od četiri gola. I po pitanju postignutih i primljenih golova, oba su sastava gotovo izjednačena.


Riječani posljednju domaću utakmicu uoči stanke dočekuju na krilima teško izborenih bodova preko Učke u susretu koji je bio popravni za domaći poraz od Farmaceuta, Varaždinci nakon dviju pobjeda u nizu nad Osijekom u gostima i domaćeg slavlja nad Šibenikom. S obzirom na način igre gostiju, koja se ne bazira isključivo na obrani, već ima zavidni napadački gard i potencijal predvođen Teklićem koji je dosad zabio sedam golova, kao i na činjenicu da Bijelima više odgovara otvorenija igra, mnogi s pravom očekuju kvalitetnu utakmicu. Ostaje samo pitanje da li će u njoj biti dovoljno ljepote i onoga pravog nogometnog »šuga« jer su bodovi itekako potrebni i jednima i drugima. Riječanima puno više jer ih nakon toga čeka Dinamo, dok Varaždinci mogu rasterećenije igrati, izdanja i plasman su im iznad svih očekivanja.


– Istina, napunili smo se samopouzdanjem, a mislim da se to dobro vidi i na travnjaku. Situacija je jako dobra i nadam se da ćemo još jako dugo uspjeti zadržati ovo ozračje – kaže Alen Grgić, igrač zadužen za Rijekin desni bok.


Sve što treba




U početku je igrao izrazito desnog beka, tu ulogu sada je preuzeo Veiga, dok Grgić uskače u igru i to uglavnom kao desnokrilni napadač.


– Nema se tu što puno reći. Bitno je da smo se izvukli iz one loše situacije. Sad napadamo Europu i imamo svoj cilj. Bio sam na jednoj poziciji pa na drugoj, ako treba idemo i na treću. Prošao sam u karijeri sve, od lijevog bočnog do stopera, veznog… Jedino na golu nisam bio, ha, ha… Ipak, desna strana mi je nekako najprirodnija. Više prema naprijed? Ovisi o načinu igre. Ali igrač prema naprijed malo je opušteniji. Zadnja trećina uvijek je tvoja kreacija i imaš više slobode u igri.


Varaždinci rade polako, ali studiozno. Od momčadi koja je ušla u ligu i borila se za ostanak, došli su do kluba koji se bori za visoke pozicije i Europu.


– Varaždin je dobra momčadi i iznenađenje lige. Imaju kvalitetan kadar i igraju opuštenije, za razliku od ostalih momčadi. Igrači žele dokazati da im je mjesto u prvoligaškom društvu. Vidi se to po načinu igre.


Kvartet igrača, Brodić, Teklić, Drožđek i Šego, udarna je napadačka snaga gostiju. Vole napasti, ali i ostaviti dosta prostora iza leđa, što bi mogao biti jedan od načina kako prelomiti utakmicu.


– To može biti i plus, ali i minus. Mi to možemo iskoristiti, ali ako budemo jako koncentirani kad nas napadaju i kada se otvaramo u napadu. Mislim da je naš posjed u takvoj igri važan plus. Mi smo spremni smo i idemo osvojiti te bodove.


Rijeci je ova utakmica svojevrsna uvertira za Maksimir, ali i nakon stanke za tri domaće utakmice u nizu, s Osijekom, Šibenikom i Hajdukom. Tu bi se mogao skrojiti i bitan rasplet za podjelu euro ulaznica.


– Teško je bilo što prognozirati. Doma smo nadigrali i bili bolji od Slavena pa smo ostali bez bodova. To je nogomet. Možemo ugroziti i treće mjesto? Naravno, sada smo tu, blizu.


Obregon ili Jurić


Zanimljivo, Grgić i Jakirović zajedno su igrali u Sesvetama u sezoni 2014./2015. Sada su se uloge promijenile, Jakirović je prvi čovjek struke…


– Srž svega su svlačionica i zajedništvo. Rezultati i igre sve govore. A kao suigrači? Došao sam u Sesvete mlad na posudbu i oduvijek igrao krilo, ali promijenio sam gotovo sve pozicije. Pružao sam maksimum, nekad je bilo dobro, nekad lošije. Sada sam na dispoziciji Jakiroviću za bilo koju poziciju.


Vremenske prognoze za nogometnu nedjelju jako su dobre. Ovo je treća domaća utakmica Bijelih ove godine, prva s Goricom okupila je četiri i pol tisuće gledatelja, a kada se zna da se protiv Slavena po jakom neveremenu skupilo njih tri tisuće, za očekivati je možda i rekordnu ovogodišnju posjetu na Rujevici. Rijeka prije svega ima rezultate, iako još uvijek traga za pravom igrom. A to je bio najvažniji cilj na početku godine. Opet, uvijek je zanimljivije kada se momčad za nešto bori, ovoga proljeća za još jedan izlazak u Europu.


– Naravno, uvijek je ljepše igrati pred punim tribinama. Potpora navijača nam je jako važna. Mogu im samo poručiti da se vidimo u nedjelju – zaključuje Grgić, rođen u Novoj Gradiški, igrač koji je došao na Rujevicu nakon više od 130 utakmica u dresu Osijeka.


U pogledu sastavu Jakirović očekivano ne otkriva puno. Neki igrači su malo virozni i ozlijeđeni, a svakako strši izostanak Frigana zbog tri žuta kartona. Njegove jedine zamjene su Obregon i Jurić. Kolumbijac, koji je nekad igrao baš za Varaždin, dosad je više ulazio u igru, no Jakirović se jako pouzdaje i u Jurićeve kvalitete. Izbor igrača pojačava mu povratak u konkurenciju Selahija i Libera koji su odradili kazne zbog žutih kartona.